RT: Medvedev predlaže kako da se sukob u Ukrajini završi za nekoliko dana

Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2023, 23:23

RT: Medvedev predlaže kako da se sukob u Ukrajini završi za nekoliko dana

 
Konflikt koji je u toku između Moskve i Kijeva se toliko dugo odugovlači zbog kontinuiranih isporuka oružja sa Zapada Ukrajini, izjavio je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev za TASS u sredu.
„Da su NATO, pre svega SAD i njeni vazali, prestali da isporučuju oružje i municiju Ukrajini, [ruska] specijalna vojna operacija bi se završila za nekoliko meseci“, izjavio je Medvedev novinskoj agenciji. Ipak, može se završiti „za nekoliko dana“, ako Vašington i njegovi saveznici obustave isporuke, dodao je on. Medvedev je dodao da bi svaki rat, bez obzira na njegove razmere, mogao da se završi „veoma brzo... ako se potpiše mirovni sporazum ili ako se uradi ono što su Amerikanci uradili 1945. upotrebom svog nuklearnog oružja i bombardovanjem japanskih gradova. Američki udari su u to vreme zaustavili neprijateljstva, iako je primetio da je „cena bila 300.000 života civila“. Američko nuklearno bombardovanje Hirošime i Nagasakija odnelo je po 80.000 života. Dugoročne posledice napada, uključujući radioaktivnu kontaminaciju, mogle su da dovedu do procenjenog broja žrtava na 166.000 u Hirošimi i 140.000 u Nagasakiju. Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika šefa ruskog Saveta bezbednosti, upozorio je da će Rusija sprečiti ulazak Ukrajine u NATO, čak i ako bi to značilo uključivanje u „trajni“ sukob. Moskva je zahtevala da se poštuju njeni bezbednosni problemi kada je u pitanju proširenje NATO-a, izjavio je on, dodajući da je „postojanje Rusije u pitanju“ i da neće oklevati da zaustavi ovu pretnju „na ovaj ili onaj način“. Bivši predsednik je takođe govorio protiv raspoređivanja američkog nuklearnog oružja u Poljskoj, upozoravajući da bi to moglo da izazove nuklearni sukob. Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao NATO da uključi Varšavu u program nuklearne razmene bloka.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: NATO,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.