Od podvodnog ribolovca do svetskog rekordera

Izvor: Politika, 08.Jan.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od podvodnog ribolovca do svetskog rekordera

Branko Petrović, neprikosnoveni rekorder u dužini ronjenja na dah, kaže da mu počasti i novac nisu „pogonsko gorivo” u postizanju vrhunskih rezultata, već želja da ime Srbije proslavi u svetu. Ove godine namerava da zauzme mesto i u Ginisovoj knjizi rekorda

Da se Branko Petrović takmiči pod zastavom Rusije, Turske ili Španije, samo od novca koji bi dobijao od sponzora živeo bi kao uspešni košarkaši ili teniseri. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << U Beču mu ljudi prilaze i traže autogram. U ruskom gradu Kazanju ima ličnu pratnju, i dočekuju ga kao predsednika države. U Dubaiju ga je, posle pobede na tamošnjem turniru, ugostio lično šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan. Jer, Branko je trostruki svetski rekorder u takozvanoj statičkoj apnei, jednoj od dve najekstremnije discipline ronjenja na dah, a uz to je 15 puta obarao državni rekord. Sa 10 minuta i 18 sekundi koliko je proveo pod vodom na takmičenju održanom prošlog leta u Kazanju, takmace je ostavio na razlici koje se meri – minutima.  

Ovaj dvadesetsedmogodišnjak kaže da mu počasti i novac nisu „pogonsko gorivo” u postizanju vrhunskih rezultata – mnogo jači motiv je, kaže, to što svojim uspesima i ime Srbije proslavlja u svetu.

Sve je počelo kada je, kao osamnaestogodišnjk, na televiziji čuo da tadašnji naš rekorder bez vazduha može da izdrži pet minuta pod vodom. Shvatio je da njemu to i bez treninga polazi za rukom, dok zaranja da lovi ribu u Jadranu. Prijavio se odmah za takmičenja i posle dve godine postao srpski rekorder. Od tada je vlastiti rekord obarao još 14 puta. Zatim je osvojio i svet.

– Za sve je zaslužna moja strast prema podvodnom ribolovu, koja se razvila dok sam živeo u Crnoj Gori, u koju je moja porodica izbegla iz Splita, kad mi je bilo pet godina. Sve ronilačke uspehe postigao sam zahvaljujući upornim treninzima i kvalitetnim pripremama za takmičenja. Od države dobijam stipendiju, ali nema nagrada za obaranje rekorda, jer ronjenje nije olimpijski sport. Živim za dan kada će to postati– objašnjava Petrović.

Cilj mu je da širom sveta pronese glas o lepoti srpskih jezera. Ona u Beloj Crkvi su, kaže, pravi akvarijum i mogla bi da postanu svetska destinacija.

– Dolaze mi kolege iz inostranstva u goste, da skupa ronimo. Oduševljeni su Srbijom. Oni imaju novca da „skoknu” na koji dan do mene i da zajedno vežbamo. A ja sam sam svoj menadžer i sam nabavljam novac od sponzora za odlaske na takmičenja –kaže Branko.

U ovoj godini, sprema se za novi trijumf – ulazak u Ginisovu knjigu rekorda u dužini ronjenja na dah. Cilj mu je da pod vodom izdrži neverovatnih 23 minuta. Ima dobar razlog da veruje u uspeh. Početkom decembra, na treningu, ispod površine vode uspeo je da se zadrži –20 minuta!

---------------------------------------------------------------------------

Medicinsko čudo

 Osim takmaca u ronjenju kojima je nedostižna konkurencija, za Brankove sposobnosti zainteresovali su se i medicinari. Posle interdisciplinarnih pretraga kojima je podvrgnut u Beču, jedino što su mogli da zaključe da je reč o fenomenu, ili ti – čudu.

Petrović kaže da je vremenom i upornim treninzima razvio jedinstvenu tehniku kojom otkucaje srca pod vodom smanjuje na 28 u minutu. Uz to, bez posledica, može da izdrži krvni pritisak koji se u tim momentima penje na 300 sa 200.

– Naučnici kažu da čovek gubi svest sa 70 odsto kiseonika u plućima, a vrhunski ronioci izdržavaju smanjenje na 65 odsto. Kod mene kad zaronim u plućima bude samo 32 odsto kiseonika,amedicina tvrdi da pri takvim okolnostima mozak umire. Ustanovili su, međutim, da mi je tada mozak baš aktivan, pa su me zbunjeno pitali „Kako ti to uspeva”. Ključ je u osmišljenom treningu itehnici „pakovanja” vazduha u pluća – ističe Branko.

 --------------------------------------------------------------------

Spava dok roni

Branko kaže da se dešava da, roneći,utone u san. To se događa u prvoj fazi posle zarona, usled prethodnog udisanja velike količine kiseonika.

– Posle tih nekoliko minuta polusna telo mi se opusti, a otkucaji srca se smanjuju na najmanju moguću meru. E onda nastupa kriza, pulsiranje i sve jači bol u dijafragmi. Mnogi tada odustaju, ja ne – objašnjava tanku liniju između poraza i uspeha svetski šampion.

------------------------------------------------------------------------

Najveći plen - barakuda iz Dubaija

 Od svoje prve ljubavi, podvodnog ribolova, Branko se nekada izdržavao, a sada je to njegov hobi. Koliko je dobar u njemu pokazao je posle takmičenja u Dubaiju, kada ga je princ pozvao da se pridruži njegovoj lovačkoj ekspediciji. Bio je jedini stranac u ekipi, smeštenoj na nekoliko velikihplovila. Tada je Branko ulovio i svoj najveći trofej – tridesetak kilograma tešku barakudu. 

– Barakuda je najopasnija riba koju sam sreo.. Kada je pogodiš harpunom, napada te. Tada skače adrenalin. U tome je čar podvodnog lova, jer si tu i lovac i plen, ravnopravan sa grabljivicom. Tu pokazuješ pravo umeće, dok si u lovu na srne i zečeve, po mom mišljenju, samo ubica – izričit je Petrović.

-------------------------------------------------------------------------- 

Dubok udisaj pa minuti pod vodom

 Statička apneja (STA) je ronjenje na dah radi obavljanja sportskih ili drugih aktivnosti. Pod tim pojmom podrazumeva se privremeni prekid spoljašnjeg disanja (apneja) kome prethodi dubok udisaj vazduha.

Na površini, čovek prosečno bez disanja može da izdrži između 30 i 90 sekundi. Apneja se može produžiti prethodnom hiperventilacijom ili udisanjem čistog kiseonika, pa tada može trajati sedam minuta i više.

Statička apneja ili poznatija samo kao “statika” izvodi se tako što ronilac zadržava dah najduže što može.Trajanje apneje meri se od momenta uranjanja respiratornog sistema u vodu do njegovog izranjanja. Rezultati ove discipline priznaju se bez obzira u kakvoj vodi su postignuti ( bazenu, reci, jezeru, moru…).

D. Jokić – Stamenković

objavljeno: 08.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.