Srbija jaka kao da je u punom sastavu

Izvor: Politika, 27.Avg.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija jaka kao da je u punom sastavu

U današnji premijerni meč na Svetskom prvenstvu u Turskoj sa Angolom (18 č) naš tim ulazi s deset igrača spremnih za sva iskušenja. – Selektor Ivković prijavio ekipu bez Miroslava Raduljice

Od našeg specijalnog izveštača

Kajseri, 27. avgusta – Igre oko terena su završene, Fiba je u smiraj dana, ne verujući „srpskim suzama” uvela drakonske sankcije i ispostavilo se, u dobroj meri uticala na odluku selektora Dušana Ivkovića o sastavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tima i propisno uzdrmala atmosferu u našim redovima. Odluka je stigla u trenutku dok je srpska reprezentacija bila na treningu, a po reakciji selektora i članova stručnog štaba, igračima je bilo jasno da vesti nisu nimalo dobre.

U noći koja je usledila selektor je prvo obavio razgovor sa Nenadom Krstićem i Milošem Teodosićem i kada je dobio potvrdan odgovorda su spremni da se suoče s kaznom i irazili želju da ostanu deo tima, pristupio konačnom izboru. Dilema kog igrača će morati da precrta nije bila jednostvna, a posle analize onog što ekipu u okrnjenom sastavu očekuje u tri prve utakmice, doneo je odluku da kamp reprezentacije napusti centar Miroslav Raduljica. Na prvi pogled ovakav izbor možda deluje nelogičnim, jer do povratka Krstića ekipa će ostati samo sa jednom „peticom”, što je bilo iznenađujuće i za neke Ivkovićeve bliske saradnike. Ipak, selektor ima ideju kako će igrati dva meča s deset igrača.

– Što se tiče bekovske linije bez Teodosića, ostali smo sa šest igrača, što je minimum i tu ništa nije bilo sporno. Morali smo na osnovu trenutne forme i realne snage protivnika u prva tri meča da biramo između Mačvana i Raduljice. Moja odluka je da se zahvalimo na velikom trudu i radu Raduljici, ali da su nam rivali u prva tri kola bili Australija iArgentina koje imaju dominantnu igru visokih igrača, možda bi selekcija bila drugačija. Mačvan je pokazao i odličnu formu, a sreća je da su svih deset igrača zdravi i spremni – naglasio je Ivković.

Selektor se posledi put osvrnuo na postupak Fiba da u predvečerje Svetskog šampionata izrekne kazne, s akcentom da takva odluka može bitno da utiče i na rezultat naše selekcije.

– Mislim da su to uradili na dosta perfidan način. Morali smo odmah da reagujemo i prilagodimo novonastaloj situaciji, a najveći problem je kako posle velikog šoka ekipu pripremiti za najvažniju utakmicu na šampionatu. Suvišno je govoriti koliko dva kažnjena igrača znače za reprezentaciju. Krstić je kapiten i na toj poziciji stožer naše odbrane i napada, a Teodosić glavni kreator u timu i igrač koji je za godinu dana napravio najveći napredak u svetskoj košarci. Izgubićemo kreaciju ali nadam seda ćemo pokazati timski duh, mentalnu čvrstinu i odigrati protiv Angole kao da smo u najjačem sastavu.

Ivković je rekao da su igrči izuzetno teško primili vest o kazni. Reakcija je bila da su se povukli u sobe, a mnogo bolja situacija nije bila ni danas, posebno zbog činjenice da će reprezentaciju morati da napusti još jedan igrač, Raduljica.

– To su mladi ljudi, trebalo bi da dignu glavu jer očekuje nas neravnopravna borba, deset protiv dvanaest, što na ovakvim takmičenjima nije mala razlika. Znam da im je žao i zbog Raduljice koji je radio dobro i nije bio slučajno među 13 najboljih. Da je Krstićeva kazna bila rigoroznija, sigurno bi bio u timu, ovako, čekaćemo kapitena. Ako Raduljica bude želeo da ostane, mada sumnjam jer ima klupske obaveze, nama bi bilo drago. Potpuno mi je jasno zašto su igrači potišteni. Da su raspoloženi, nešto ne bi bilo u redu u njihovim glavama – istakao je Ivković.

Selektor će imati dva treninga za postavljanje igre protiv Angole. Još prilikom žreba u Istanbulu prošle godine naglasio je značaj premijerne utakmice, a u ovoj situaciji posao će biti znatno otežan.

– Angola je izuzetan atletski tim i neguju specifičan način igre. Nemaju visinu ali to nadoknađuju agresivnošću, brzinom, odličnim skokom i postavljenim šuterskim akcijama. Imamo malo materijala o njima jer su odigrali mali broh zvaničnih utakmica. U Americi su boravili u kampovima zatvorenog tipa, a u Bormiju odmerili snage sa Azovmašom. Na prepodnevnom treningu pred sam meč postavićemo igru, a odgledaćemo i jedan njihov snimak na sastanku uoči polaska u dvoranu. Verujem da ćeto biti dovoljno da dobro odradimo meč i za pobedu koja bi nas približila prvobitnom cilju da se plasiramo u narednu rundu i to sa što bolje pozicije – naglasio je selektor Ivković.

Mirko Stojaković

Traži se karta više

Uprkos izostanku mnogih asova svetske košarke, domaćini prodali skoro sve ulaznice

Od našeg specijalnog izveštača

Kajseri, 27. avgusta – Kladionice su odavno izbacile svoje favorite za Svetsko košarkaško prvenstvo u Turskoj. Uprkos činjenici da će igrati sa bledim „drim timom”, Amerikanci i dalje vode trku u kojoj se naša reprezentacija nalazi na visokom četvrtom mesu, iza Španije i Grčke, a ispred Argentine i domaćina. Ove ekipe i u stručnim krugovima kotiraju kao kandidati za medalje, ali teško je poverovati da će Grci i zadržati kladioničarsku poziciju.

Turci su investirali u šampionat 100 miliona dolara, plus 30 sponzorskih, pa se neće olako odreći i sportskih aspiracija. Pre devet godina na Evropskom prvenstvu čiji su bili domaćini osvojili u srebrnu medalju (poraženi od Jugolavije), a ekipi koju predvodi košarkaški idol nacije Hidajet Turkuoglu potrebno je i jedno svetsko odličje. Organizator zadovoljno trlja ruke jer je prodato 90 odsto ulaznica (sve za Istanbul i Ankaru gde igra turski tim), a u četiri grada domaćina napravljene su „fan” zone u kojima se očekuje još po 50.000 ljudi.

Šampionat ima prilično dobru medijsku promociju, a broj prodatih ulaznica jasno pokazuje da ni odsustvo mnogih zvezdi svetske košarke nije smanjilo interesovanje. Najveći broj otkaza bilo je u američkom timu, tako da na Bosvoru neće „plesati” Entoni, Boš, Hauard, Vejd, Brajant, i Džejms, kao i Rus Kirilenko, Kanađanin Neš, Španac Gasol, Nemci Novicki i Kaman, Francuz Parker, Argentinac Đinobili, Srbin Miličić... Svi pomenuti su izostanak opravdali „privatnim razlozima”, što je sindom koji je skupo stajao mnoge reprezentcije u prošlosti, među kojima i našu.

Od 1992. godine Amerikanci imaju na raspolaganju najbolje igrače, ali „izumitelji” košarke su u ovom periodu tek jednom osvojili svetsku titulu, davne 1994. Tako je plaćena cena razmaženosti NBA zvezda, a to „hoću – neću” srušilo je i kult naše reprezentacije koji su sa velikim trudom stvarali mnogi treneri, a posebno Dušan Ivković u prvom selektorskom mandatu. Posledica je bio sušni trofejni period od Indijanapolisa 2002, do Poljske prošle godine.

U Tursku nisu doputovali i neki igrači koji su želeli da ostave trag u istoriji svetskih prvenstava, ali sprečile su ih povrede. Okur (Turska), Noćioni (Argentina), Ilario (Brazil) i Kalderon (Španija) verovatno nikad više u karijeri neće imati još jednu priliku...

M. Stojaković

objavljeno: 28/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.