Ove godine na području Pančeva aktivno 9 protivgradnih stanica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2021, 08:09

Ove godine na području Pančeva aktivno 9 protivgradnih stanica

Ove godine na području Pančeva aktivno je 9 protivgradnih stanica. U svakoj su angažovana po dva strelca koji su spremni za manje od 10 minuta da dođu do stanice i dejstvuju kada iz Radarskog centra u Samošu stigne informacija da se približava gradonosni oblak. Dobro su uvežbani, raketa ima dovoljno pa su i to razlozi što na ovom području od početka protivgradne sezone nije bilo štete od grada.

Od početka protivgradne sezone koja traje od 15. aprila do 15. oktobra na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << području Pančeva dejstvovano je par puta i ispaljeno 40 raketa. Zahvaljujući brzoj reakciji strelaca štete od grada nije bilo na ovoj površini od 75 i po hiljada hektara od čega 84 odsto čini poljoprivredno zemljište.

Protivgradnih raketa ima dovoljno kao i strelaca, kaže Miodrag Milošević, šef Odeljenja za odbranu i vanredne situacije grada Pančeva:

“Od prošle godine u ovu preneseno je 189 raketa. Svake godine grad Pančevo iz budžeta izdvaja 2 miliona dinara za nabavku protivgradnih raketa. Pored raketa grad dotira i protivgradne strelce. Ove godine aktivirano je 9 protivgradnih stanica i 18 strelaca. Pored 4 hiljade dinara koliko dobijaju od RHMZ svaki mesec (6 meseci dok traje protivgradna sezona) dobijaju još 10 hiljada dinara iz gradskog budžeta:”

Strelci su u svakodnevnoj komunikaciji sa radarskim centrom u Samošu koji pokriva 15 opština i gradova od Kikinde do Vršca. Ukoliko je nepovoljna vremenska situacija daje se nalog da budu u pripravnosti.

Mata Neralić, protivgradni strelac kaže: "Napravili smo sada nešto novo, to je neki naš krug koji je veza Samoš, Pančevo, Starčevo, Omoljica, Ivanovo.Testirali smo naš izlazak i u roku od 8 minuta svi smo na protivgradnim stanicama, što znači ne može ništa da nas iznenadi.”

Svaki protivgradni strelac prolazi i odgovarajuću obuku.

Mata Neralić, protivgradni strelac ističe: "Nema tu sad ne poznaješ šta je elevacija, šta je azimut. Mora to sve da se isprati i da se zna. Kada dođeš noću da znaš šta radiš a ne da dođeš da se obučavaš. Ljudi misle da je to samo tek tako ali to je jako velika obaveza."

Kada se ispale rakete odmah se šalje izveštaj i dopunjuje njihov broj kako bi svakom trenutku protivgradne stanice bile spremne da dejstvuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.