Kriza koja ubija

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2012, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza koja ubija

24.04.2012. -

U Italiji su objavljeni rezultati istraživanja koje je izveo centar za proučavanje ekonomske i socijalne situacije EURES. U dokumentu pod nazivom Samoubistva u Italiji u vreme ekonomske krize navodi se nimalo vesela statistika: svakodnevno na Apeninima najmanje dve osobe rešavaju da okončaju život samoubistvom pod pritiskom ekonomskih problema koji se na njih obrušavaju. Pri čemu vodeće pozicije među onima koji se odlučuju na ovaj očajnički korak zauzimaju muškarci >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << biznismeni. Od početka 2012. godine njihov broj je već dostigao 23 osobe. Fabio Pjačenti, direktor centra EURES govorio je o izvorima ovog žalosnog trenda u razgovoru sa dopisnikom radija Glas Rusije u Italiji.

Istraživanja koja su sproveli sociolozi i psiholozi prethodnih godina govore o tome da se jačanjem finansijske krize dešava neminovni rast broja samoubistava među određenim kategorijama stanovništva naše zemlje koja se nalazi u takozvanoj grupi rizika. U dokumentu koji je pripremio naš Centar, došli smo do zaključka da kriza vuče u samoubistvo pretežno nezaposlene, biznismene, tačnije predstavnike italijanskog društva nesigurne u svoj budući posao.

Poslednji podaci ukazuju da u ovoj statistici nesumnjivo vode centralni i severni regioni Italije. Pošto se upravo u tom delu zemlje procesi socijalne transformacije odvijaju intenzivnije, stanovništvo tih regiona prvo je osetilo na sebi posledice ekonomskih preobražaja. Neophodno je uzimati u obzir da su se na jugu Italije očuvali do danas tradicionalno jači porodično odnosi. Tamo u poređenju sa italijanskim severom, stanovništvo živi odmerenije i mirnije. Što je takođe dosta važno, broj vernika na jugu je veći nego na severu.

Kako se može sprečiti i pobediti taj virus koji je tako duboko pogodio Italiju poslednjih godina?

To je vrlo složeni problem, ipak, moguće preventivno oružje protiv takvog zla kao što je kriza mogla bi nesumnjivo da bude integracija ljudi koji su izgubli posao i biznismena koji su se suočili sa ekonomskim teškoćama u centar političkog procesa donošenja odluka, u društvene procese.

Neki italijanski političari pretežno levičarske orijentacije skloni su da optužuju lično premijera Marija Montija za povećanje broja samoubistava u Italiji. Sam premijer, priznavši činjenicu pogubnog delovanja krize na italijansko društvo, insisitra na tome da upravo zahvaljujući politici stroge štednje Italija je uspela da prevlada bankrotstvo.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/photosteve101/cc-by

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.