DRAMA U KOPENHAGENU Sa 200 metaka zasuli skup o proroku Muhamedu, muškarac ubijen, troje ranjenih

Izvor: Blic, 14.Feb.2015, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAMA U KOPENHAGENU Sa 200 metaka zasuli skup o proroku Muhamedu, muškarac ubijen, troje ranjenih

Za sada neidentifikovani 40-godišnji muškarac je ubijen, a tri policajca su ranjena vatrenim oružjem u napadu u kafeu u Kopenhagenu u kojem je održavan skup posvećen slobodi govora, u organizaciji kontroverznog švedskog umetnika Larsa Vilksa, potvrdila je danska policija.

Svetske agencije javljaju da su tri policajca ranjena na ulici u pokušaju da zaštite prolaznike. Jedan ili dvojica napadača, kako se dodaje, su u bekstvu. Danski kanal TV2 javio je da su napadači pobegli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u automobilu "folksvagen polo" tamne boje.

Prema vestima kanala TV2 na prozorima kafea Krudtenden izbrojano je oko 30 rupa od metaka, a najmanje dvoje ljudi je iz njega izneto na nosilima, od kojih jedan uniformisani policajac.

Prema saopštenju jedne od organizatorki skupa, Vilks je bio prisutan u lokalu, ali nije povređen. Kada je u Danskoj, ovaj umetnik inače dobija policijsku zaštitu. Vilks je dobio brojne pretnje zbog karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas 2007. godine

Pomenuti kafe u severnom Kopenhagenu, poznat po džez koncertima koji se u njemu održavaju, bio je ovog puta domaćim diskusije pod nazivom "Umetnost, blasfemija i sloboda izražavanja".

Jedan od učesnika diskusije Nils Ivar Larsen je za TV2 izjavio kako je video dvoje ranjenih ljudi. Kako prenosi "Rusija danas", diskusiji je prisustvovao i ambasador Francuske u Danskoj Fransoa Zimre, koji se oglasio prvo na Tviteru porukom: "Još uvek sam živ".

Still alive in the room

Zimre je izjavio da je neko pucao spolja i ocenio da je namera napadača bila ista kao namera terorista koji su 7. januara u pariskom satiričnom listu "Šarli Ebdo" ubili 12 ljudi.

"Pucali su na nas spolja. Imali su istu nameru kao sa Šarlijem Ebdoom, ali nisu uspeli da uđu (u kafe)", rekao je Zimre.

"Mislim da je bilo 50 hitaca, ali policajci navode broj od 200. Neki meci su prošli kroz vrata i svi smo legli na pod", dodao je francuski ambasador.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

DRAMA U KOPENHAGENU Sa 200 metaka zasuo skup o slobodi govora, muškarac ubijen, troje ranjenih

Izvor: Blic, 14.Feb.2015

Za sada neidentifikovani 40-godišnji muškarac je ubijen, a tri policajca su ranjena u napadu maskirane osobe, koja je danas popodne iz automatskog oružja otvorila vatru na kafe "Krudtenden" u Kopenhagenu u kojem je održavan skup posvećen slobodi govora, u organizaciji kontroverznog švedskog umetnika...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.