Čuvanje Sanaderove vlade

Izvor: Politika, 03.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvanje Sanaderove vlade

HDZ-ov koalicioni partner HSS ublažio svoje stavove o ZERP-u i NATO-u

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 3. marta – Zbivanja u Srbiji povodom Kosova i Metohije i natezanje sa Slovenijom i Italijom oko proglašenog zaštićenog ekonomsko-ribolovnog pojasa (ZERP) glavne su političke teme koje poslednjih dana privlače pažnju hrvatske javnosti i dobijaju najviše prostora u ovdašnjim medijima. Pri tome je uočljivo da posebno neka zbivanja oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kosmeta direktno utiču na rezonovanje i ponašanje hrvatske političke javnosti, i to tako što je homogenizuju i pojačavaju želju za priključenjem Hrvatske NATO-u i Evropskoj uniji.

Kako navode i domaći analitičari, u tome im posebno pomažu neke najnovije izjave čelnika srpskih radikala Tome Nikolića, a posebno ona njegova izjava da će ukoliko Hrvatska prizna nezavisno Kosovo njegova stranka odustati od svog priznavanja postojećih granica između dve zemlje. To bi, naime, značilo povratak na onu već poznatu radikalsku politiku o srpskoj granici na liniji Virovitica–Karlovac– Karlobag, od koje je Tomislav Nikolić javno odustao uoči nedavnih predsedničkih izbora u Srbiji, a od koje se Hrvatima i dalje veoma lako „talasa” kosa na glavi.

Proteklih meseci hrvatski državni vrh imao je poprilično problema s velikim nepoverenjem domaće javnosti prema proklamovanom priključenju Hrvatske severnoatlantskom vojnom savezu, ali i Evropskoj uniji. Pre mesec dana, na primer, članstvo Hrvatske u EU podržavalo je 49 odsto građana, a prvog marta je to već bilo 53,7 odsto. Istraživanje redovno sprovodi agencija Promocija plus na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika.

Još očigledniji podaci su u vezi sa opredeljenjem javnosti za NATO. Pre godinu dana svega 39,9 odsto građana Hrvatske prema tom istraživanju podržavalo je pristupanje zemlje NATO-u, a u proteklih mesec dana taj postotak je prvi put prešao polovinu i iznosi 51,1 odsto, dok je 37 odsto ispitanika protiv.

Ovi podaci raspoloženja hrvatske javnosti, koji se dovode u direktnu vezu s događajima u Srbiji u vezi s Kosmetom (a posebno istupi Tome Nikolića, napadi na hrvatsku i druge ambasade u Beogradu i sl.), imaju neposredan uticaj i na ponašanje političkih faktora u RH, što je posebno vidljivo kod ublažavanja svojih prvobitnih (predizbornih) stavova glavnog koalicionog partnera HDZ-a u vlasti Hrvatske seljačke stranke. Kao što je to upravo ovih dana potvrdio čelnik HSS-a Josip Friščić, ta stranka više ne zahteva referendum o konačnoj odluci u vezi sa priključenjem Hrvatske NATO-u, jer je podrška tome prešla 50 odsto, a „osim toga u međuvremenu promenila se bezbednosna situacija u okruženju”, kaže on.

Hrvatsku javnost još više je iznenadila promena stava HSS-a u vezi sa ZERP-om, čije su stupanje na snagu bezuslovno zahtevali u svojim predizbornim nastupima ističući da time brane interese Hrvatske i njene privrede od uništenja jadranskog ribljeg bogatstva, u čemu su se pogođenima našle Italija i Slovenija. Sada, naime, u HSS-u kažu da i dalje ne odustaju od ZERP-a i njegove primene u Jadranu, ali su spremni da prihvate njegovo postepeno primenjivanje.

„Nije bitno hoće li se ZERP primenjivati odjedanput ili u koracima”, kaže sada Friščić, a šta to konkretno znači još niko ne zna.

Ostaje činjenica da je s ta dva ublažena stava o važnim pitanjima prevaziđen popriličan problem koji je već u startu opterećivao Sanaderovu koalicionu vladu, u kojoj su još HSLS i SDSS. Jedni misle da je to i urađeno da bi se vlada stabilizovala, a drugi da je HSS već dovoljno dobio od HDZ-a da bi sada dodatno ucenjivao vladajuću stranku. Sa šest zastupnika u Saboru, naime, HSS je dobio osam važnih mesta u vladi (računajući i funkcije državnih sekretara) i tri rukovodeće pozicije u državnim preduzećima. Ostaje takođe i činjenica da kad god bi se „u okruženju promenila bezbednosna situacija” u hrvatskoj vladi su nalazili načina da „zbiju redove”, odnosno da se okupe oko zajedničkog nacionalnog i državnog interesa i u drugi plan potisnu ono što bi im ugrožavalo neophodno jedinstvo.

Radoje Arsenić

[objavljeno: 04/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.