Izvor: Nezavisne Novine, 22.Apr.2016, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vremeplov: Kako su Moša i Tirke srušili slavni Liverpul

Slavni Liverpul, osvajač pet titula evropskog prvaka, još davne 1936. godine (do tada četiri puta prvak Engleske) gostovao u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji i odigrao tri utakmice uz bilans – jedna pobjeda i dva poraza.

Nakon ubjedlivog poraza od Građanskog (5:1) u Zagrebu na stadionu Konkordije pred oko 12 hiljada gledalaca “crveni su stigli u Beograd gdje su odmjerili snage sa BSK-om.

U sastavu Liverpula na kratkoj turneji po Evropi nastupio je i Aleksander >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Metju-Mat Bezbi, u istoriji fudbala najpoznatiji kao legendarni menadžer Mančester Junajteda (od 1945 do 1969. godine), čovjek koji je sa ovim klubom pet puta bio šampion Engleske, dva puta osvajač FA kupa i prvak Evrope 1968. godine.

Igrači trofejne generacije Mančestera su po njemu nazvane “Bezbijeve bebe”.

Šestog februara 1958. godine, nakon revanš-meča Kupa evropskih šampiona protiv Crvene zvezde u Beogradu, avion sa delegacijom Mančestera srušio se prilikom poletanja sa snijegom zavejanog Minhenskog aerodroma. Tom prilikom stradalo je 23 putnika, među kojima i osmorica fudbalera Mančestera. Među preživjelima je bio i menadžer “crvenih đavola” Mat Bezbi.

Liverpul je u prvom meču odigranom 21. maja 1936. godine pred osam hiljada gledalaca savladao beogradski BSK rezultatom 2:0 (1:0).

Gosti su poveli već u 8. minutu preko Alfa Hensona koji je bio brži od istrčalog golmana domaćih Franje Glazera. Harold Tejlor je u 57. minutu volejem šutirao u desni ugao BSK-ovog gola. Glazer se bacio u pravu stranu, ali lopta je na svom putu očešala Predraga Radovanovića, promijenila smjer i završila u suprotnom uglu – 2:0 za Liverpul. Konačan rezultat nije ipak bio ogledalo dešavanja na terenu jer su domaćini, naročito preko Moše Marjanovića, imali više izglednih prilika.

Sudija Mika Popović je, za razliku od svog kolege iz Zagreba, bio objektivniji, pa su se o njemu poslije meča pohvalno izrazili i gosti. Menadžer Liverpula Džordž Paterson je poslije utakmice izjavio: – Iznenađeni smo sudijom … To je najbolji sudija koji nam je do sada sudio na Kontinentu …

Vjerujem da nimalo ne zaostaje za engleskim sudijama … Vjerujte da je bolji fer sudija nego pojbeda … Žalim što moram da kažem, ali sudija u Zagrebu (Mikuličić, prim. aut.) stvarno nije bio objektivan … Zamislite da je poslije igre skočio tri puta u vazduh i počeo da maše rukama od radosti …

Beograđani su se revanširali već 24. maja na istom mjestu i slavili sa 3:2 (2:1).

Domaćini su se bolje snašli na blatnjavom terenu i poučeni iskustvom iz prvog meča, ovaj puta nisu bezglavo jurišali, već su primenili igru u kojoj su do izražaja došli njihov talenat i improvizacija. Početak nije obećavao jer je Liverpul preko Hensona poveo već u drugom minutu. Uzbuđenja su se munjevitom brzinom smjenjivala pred oba gola. Đorđe Vujadinović je u 12. minutu šutnuo “balon” ka golu gostiju, koji je na opšte iznenađenje završio u mreži. Tek što su Englezi krenuli sa centra, uslijedio je potpuni preokret.

Odbrana Liverpula je kapitulirala pred sjajnim tandemom Aleksandar Tirnanić – Blagoje Marjanović. Tirke je centrirao, na pravom mjestu se našao Moša i to je 2:1. Tirke je asistirao i kod trećeg gola BSK-a u 59. minutu, a egzekutor je bio Vojin Božović. Nakon što su u 76. minutu smanjili na 3:2, Englezi kreću svom žestinom, ali nešto borbeni Beograđani, a nešto težak teren sprečavaju izjednačenje.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.