Vizuelni arhiv Jugoslavije za digitalizaciju foto-građe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2015, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vizuelni arhiv Jugoslavije" za digitalizaciju foto-građe

Potpisivanjem ugovora između Muzeja istorije Jugoslavije i Univerziteta u Bazelu otpočeo je projekat "Vizuelni arhiv Jugoslavije" usmeren ka očuvanju i promovisanju nasleđa Jugoslavije kroz digitalizaciju fotografske građe.

Projekat će trajati dve godine, a Muzej istorije Jugoslavije je prepoznat kao veliki potencijal za uspostavljanje standarda na polju digitalizacije foto-građe i nosilac tehnoloških promena među muzejima u regionu.

Ugovor su u ponedeljak potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktorka MIJ Neda Knežević i profesor dr Maurus Reinkovski koja zastupa Univerzitet u Bazelu, navodi se u saopštenju Muzeja istorije Jugoslavije.

Ovim projektom, MIJ će biti opremljen skenerom za negative najnovije generacije, kao i novim serverom, kako bi se fotografije kvalitetno i dugotrajno čuvale.

Digitalizacija podrazumeva i rad stručnjaka MIJ, koji celokupnu građu paralelno istražuju i opisuju. Kao i do sada, digitalizovane fotografije biće dostupne na internetu, preko usavršenog portala Fototeke MIJ.

Tokom dve godine biće održane radionice o digitalnim bazama podataka (Beograd), kao i o otvorenom pristupu i autorskim pravima (Bazel).

U cilju edukacije budućih stručnjaka, u Beogradu će biti održana i višemesečna praksa digitalizacije za studente muzeologije i istorije, u saradnji sa Centrom za muzeologiju i heritologiju Univerziteta u Beogradu.

Radionica u Beogradu će, pored inostranih partnera, okupiti institucije i pojedince koji su već ostvarili dobru praksu u domenu digitalizacije fotografije u Srbiji.

Radionica o autorskim pravima i otvorenom pristupu fondovima izuzetno je značajna, jer su to teme koje su u našoj sredini tek u začetku, posebno što se tiče fotografskog materijala.

Projekat "Vizuelni arhiv Jugoslavije" nadovezuje se na dosadašnji rad MIJ, naročito na digitalizaciji preko 130.000 fotografija društveno-političkih aktivnosti Josipa Broza Tita, kao i na trenutni rad na digitalizaciji zbirke foto-albuma i fotografija iz Legata Stevana Kragujevića.

Donator projekta je Švajcarska nacionalna fondacija za nauku (SNF), u okviru programa SCOPES. Koordinator projekta sa strane Univerziteta u Bazelu je prof.dr Nataša Mišković, sa Instituta za Blisko istočne studije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.