Izvor: eKlinika.rs, 14.Maj.2024, 17:00

Kako bolest perifernih arterija utiče na naše telo

Bolest perifernih arterija je stanje tokom kojeg se sužavaju arterije i tako smanjuju protok krvi u ruke ili noge. Proces otežava krvi da prenosi kiseonik i hranljive materije do tkiva u tim oblastima. Kod bolesti perifernih arterija (PAD), noge ili ruke, a češće noge,  nedobijaju dovoljan protok krvi što može da izazove bol u nogama pri hodanju (klaudikacija) i druge simptome. Bolest perifernih arterija je obično znak nakupljanja masnih naslaga u arterijama (ateroskleroza). Lečenje >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << bolesti perifernih arterija uključuje vežbanje, zdravu ishranu i nekorišćenje duvana.
Bolest perifernih arterija je dugotrajno oboljenje Bolest perifernih arterija je dugotrajno oboljenje, ali možete da se poboljša vežbanjem, konzumiranjem manje masti i odustajanjem od duvanskih proizvoda. Periferna arterijska bolest, takođe poznata kao periferna vaskularna bolest ili bolest perifernih arterija, je nakupljanje plaka u arterijama nogu, koje prenose krv bogatu kiseonikom i hranljivim materijama od srca do ruku i nogu. Kada čovek oboli od bolesti perifernih arterija, plak sačinjen od masti, holesterola i drugih supstanci, koji se postepeno formira unutar zidova arterija, polako počinje da ih sužava. Ovaj plak poznat je i kao ateroskleroza.
Naslage plaka su tvrde spolja, a meke iznutra. Tvrda površina može da pukne ili se pocepa, omogućavajući trombocitima da dođu u to područje. Oko plaka mogu da se formirati krvni ugrušci, čineći arteriju još užom. Ako arterije postanu sužene ili zapušene plakom ili krvnim ugruškom, krv ne može da prođe do organa i drugih tkiva što, na kraju uzrokuje oštećenje – smrt ili gangrenu tkiva ispod blokade. Ovo se najčešće dešava u prstima i stopalima.
Uzroci bolesti perifernih arterija Periferna vaskularna bolest često je uzrokovana nagomilavanjem masnih naslaga (plakova) na zidovima arterija a koje sadrže holesterol. Ateroskleroza utiče na arterije po celom telu. Kada se pojavi u arterijama, koje snabdevaju krvlju udove, izaziva bolest perifernih arterija. Manje uobičajeni uzroci bolesti perifernih arterija su:
Zapaljenje krvnih sudova Povreda ruku ili nogu Promene u mišićima ili ligamentima Izlaganje radijaciji. Kako bolest perifernih arterija utiče na ljudsko telo? Tipičan simptom bolesti perifernih arterija je klaudikacija, medicinski termin koji se odnosi na bol u noz,i koji se javlja tokom hodanja ili vežbanja i nestaje nakon odmora. Bol se javlja zato što mišići nogu ne dobijaju dovoljno kiseonika. Opasnosti od PAB se protežu i dalje pa obolela osoba počinje da ima i poteškoće u hodanju. Periferna vaskularna bolest povećava rizik od razvoja rane na nogama ili stopalima koja ne zarasta. U slučajevima teške PAB, ove rane mogu da se razviju u oblasti mrtvog tkiva (gangrene) koje na kraju iziskuju amputaciju stopala ili noge.
Članak Kako bolest perifernih arterija utiče na naše telo se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.