VAR tabela - Junajted u velikom plusu, da li je video tehnologija pomogla šampionima?

Izvor: Sportske.net, 17.Jul.2020, 10:34

VAR tabela - Junajted u velikom plusu, da li je video tehnologija pomogla šampionima?

Puno bure podigle su pojedine odluke iz VAR sobe ove sezone.

VAR (Video Assistant Referee) je ove sezone po prvi put uveden i u Premijer ligi, Englezi su gledali da budu efikasniji od ostalih liga, pa su se odluke u najvećem broju slučajeva donosile u VAR sobi, arbitar sa terena retko je dobijao priliku da pogleda snimak i učestvuje u donošenju odluke.

Puno kontroverznih odluka doneto je u pomenutoj sobi, treneri su uglavnom nezadovoljni, u početku su pričali kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << video tehnologija ubija čar fudbala, jer se događa da se igrači i navijači raduju golu, a onda ih VAR razočara ili da jednostavno ne mogu ni da se raduju golu, jer se boje da bi VAR mogao da ga poništi.

Kako je sezona odmicala tako su upućivane sve veće kritike na račun video tehologije, ponajviše zbog milimetarskih ofsajda, ali i povremenih neshvatiljivih odluka, posebno kada su penali u pitanju.

"ESPN" se nakon nepunih 36 odigranih kola pozabavio svim VAR odlukama koje su donete ove sezone, ovo je kompletna statistika.

VAR je promenio 102 odluke sudija na terenu, u 25 navrata je to vodilo ka golovima, u 53 navrata ka poništavanju pogodaka.

Uz pomoć video tehnologije dosuđeno je 19 penala (osam je promašeno), poništeno je sedam odluka oko jedanaesteraca (jedan zbog ofsajda).

Ponovo su izvedene četiri penala (jedan nakon što je gol postignut, tri nakon što je udarac sa kreča bio neuspešan).

Što se tiče ofsajda, poništeno je 31 golova odlukom iz VAR sobe, osam golova je priznato nakon greškom podignute zastavice.

Čak 14 golova poništeno je zbog igranja rukom, dva su priznata nakon pogrešne procene sudija na terenu da je bilo igranja rukom.

VAR je dodelio osam crvenih kartona i poništio tri isključenja.


Kada se pogleda VAR tabela, od broja odluka u korist tog tima se oduzme broj odluka koje je VAR doneo protiv tog tima, vidimo da je Mančester junajted ispred svih sa osam bodova.

Dakle, Junajted je imao 10 odluka iz VAR sobe u svoju korist, dve su bile protiv "Đavola".

Iza je Brajton sa sedam bodova, a na trećem mestu je Kristal Palas sa četiri boda, slede Barnli i Njukasl sa po tri.

Šampion Liverpul ima dva boda, pet odluka doneto je u korist "Redsa", tri su donete protiv.

VAR je najviše glavobolja doneo trenerima Noriča, Šefilda, Vest Hema i Vulverhemptona, koji imaju minus pet bodova na VAR tabeli.

Protiv Vest Hema je doneto čak 10 odluka, dok su Vulvsi dobili samo dve odluke u svoju korist.

U nastavku pogledajte kompletnu VAR tabelu nakon nepunih 36 odigranih kola Premijer lige.

Mančester junajted +8

Brajton +7

Kristal Palas +4

Barnli +3

Njukasl +3

Liverpul +2

Lester siti +1

Sautempton +1

Totenhem +1

Bornmut 0

Everton -1

Mančester siti -1

Votford -1

Arsenal -2

Čelsi -2

Aston Vila -3

Norič siti -5

Šefild junajted -5

Vest Hem -5

Vulverhempton -5

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.