Srbija: Tužba sudu u Lozani zbog Kosova i UEFA

Izvor: Mondo, 03.Maj.2016, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Tužba sudu u Lozani zbog Kosova i UEFA

Fudbalski savez Srbije najavljuje tužbu Sportskom sudu u Lozani povodom odluke UEFA da primi Fudbalski savez Kosova u svoje članstvo. Ministar sporta: "Opovrgnućemo tu odluku!". Dačić: "Treba biti realan i racionalan...".

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Srbija je dobila nož u leđa od UEFA, ali sada nema mnogo vajde od kukanja i ljutnje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Odluka Kongresa UEFA da u svoje članstvo primi Fudbalski savez Kosova izazvalo je ogorčenje u Srbiji, ne samo zbog osećaja, već i zato što je pogaženo fudbalsko pravo - Statut UEFA. Ali, sada se protiv toga valja boriti svim pravnim sredstvima.

Upravo to najavljuju predstavnici državnih vlasti u Srbiji.

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić ocenio je današnju odluku "poražavajućom za sport" i najavio da će Srbija u narednom periodu biti posvećena opovrgavanju te odluke, dok je šef Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavio tužbu Fudbalskog saveza Srbije Sportskom sudu u Lozani.

"Ako su negde jasna pravila onda je to u sportu", naglasio je Udovičić na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, uz ocenu da će odluka UEFA doneti mnogo toga lošeg i da su njom urušeni svi principi zbog kojih je UEFA i nastala.

"Danas je zgaženo pravo. Ova odluka je protivpravna i nelegalna, i borićemo se svim silama protiv nje. Danas je uzdrman temelj fudbala, i ovo bi mogao da bude uvod u mnogo ozbiljnije podele u fudbalskoj Evropi. Imaju iluziju ako misle da ćemo ikada prestati da se borimo i da ćemo priznati lažnu državu Kosovo", rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Đurić je imao poruku albanskim predstavnicima sa Kosova:

"Ne sanjajte da je borba prestala, ne sanjajte da ste član UEFA!".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je prijem Kosova UEFA samo još jedna opomena da živimo u svetu interesa i politike, a ne prava i pravila.

U pisanoj izjavi, Dačić je naglasio da Srbija mora da se realno i racionalno odnosi prema činjenici da je moguće da se u slučaju Kosova krši čak i Statut UEFA, samo da bi se ostvarila obećanja sponzora kosovske nezavisnosti.

"Na nama je da se borimo za što bolju poziciju u tom svetu, za nove i stare prijatelje, za podudarnost naših i tuđih interesa, i, u svemu tome, naravno, za konzistentnost naše politike, koja u jednoj stvari sigurno neće praviti kompromise. Mi sami nećemo priznati Kosovo. Sve ostalo je, kao što smo i danas videli - moguće", naveo je Dačić.

Dačić je dodao da Fudbalskom savezu Srbije ostaju pravna sredstva osporavanje te nestatutarne odluke pred sudom, ali da je evidentno da je ta odluka političke prirode i rezultat velikog pritiska politike.

"U tome, ipak, nisu u potpunosti uspeli, jer Kosovo od 54 članice nije priznalo samo 16 zemalja, a dobili smo 24 glasa, dok za Kosovo nije glasalo čak deset članica iz zemalja koje su priznale Kosovo", izjavio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.