Kandidatura Srbije
Kandidatura Srbije

Pristupanje Srbije Evropskoj uniji je proces u kojem republika Srbija nastoji da pristupi Evropskoj uniji kao punopravna članica. Srbija je zvanično predala zahtev za članstvo u Evropskoj Uniji 22. decembra 2009. godine.

Uprkos preprekama u oblasti politike 7. decembra 2009. godine Evropska unija je deblokirala trgovinske sporazume sa Srbijom, a 19. decembra iste godine šengenske zemlje su odobrile viznu liberalizaciju za građane Srbije.
Vlada Srbije je postavila cilj za pristupanje Eu u 2014. godini, prema planu Agenda tadašnjeg grčkog premijera Jorgosa Papandreua.

Nakon zastalih pregovora sa Srbijom, Evropska unija u oktobru 2010. godine pokrenula je pregovore o pridruživanju. 7. novembra 2007. godine je parafiran sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije, dve strane su se složile o konačnoj verziji teksta što je potez koji je prethodio formalnom potpisivanju. Evropska unija i savet doneo je odluku da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Odluka je doneta nakon otklanjanja prepreke za status kandidata potpisivanjem protokola između Srbije i Rumunije o položaju manjina.
Samit koji je održan 9. decembra imao je dogovore i razgovore čelnika, Srbiji je odložena dodela statusa kandidata uz uslov da pokaže napredak u određenim segmentima u odnosima sa Prištinom, sistem je učinio i dodatne napore. Decembarski uslovi su se odnosili na dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova što je okončano sporazumom Beograda i Prištine uz posredovanje Eu. Za otvaranje pregovora o članstvu je potrebna saglasnost svih zemalja, i članica Eu.

Srbija pored uslova koji su imali i drugi kandidati mora da ostvari napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom i da ispuni uslove koje je definisala Evropska komisija, većina građana se protivi nastavku pregovora i traži se referendum oko glavnih pitanja i ulaska u Evropsku uniju. Rok za otpočinjanje pregovora nakon dobijanja statusa ne postoji. Pregovori mogu trajati od godinu do deset godina. Po okončanju pregovora potpisuje se Ugovor o pristupu koji predviđa tačan trenutak od kada počinje puno članstvo. Iako zna datum za početak pregovora o članstvu, Srbiji u ovom trenutku niko ne može da da odgovor kada bi mogla da uđe u porodicu evropskih zemalja.

Otvaranjem pregovora o članstvu u januaru 2014. godine Srbija i Evropska unija su ušle u novu fazu odnosa. U Briselu se navodi da se radi o početku dugog i zahtevnog procesa pristupnih pregovora koji podrazumeva ispunjavanje kriterijuma i prilagođavanje evropskim standardima.

Evropska unija je razmatrala proširenje svoje zajednice na Balkan još od kasnih devedesetih godina, pregovori su postali ozbiljni kada je Srbija započela proces sprovođenja reformi posle pada Miloševićevog režima 2000. godine, tada je Evropska unija dala zvanično saopštenje da su balkanske države potencijalni kandidati za ulazak u Eu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2019, 14:07

Mijat Lakićević: NATO, bato, samo NATO


					Mijat Lakićević: NATO, bato, samo NATO

Iskreni, pravi srpski nacionalista, Srbin sa dna kace, što se kaže, on bi se danas svom snagom zalagao za članstvo Srbije u Severnoatlantskoj ugovornoj organizaciji (North Atlantic Treaty Organisation), poznatoj kao NATO.. Iako bi mu to donelo mnogo rizika. Možda i osudu sredine, ušuškane i samozadovoljne u svom položaju. Nije lako odreći se privilegija, izložiti se osudi okruženja. Treba napustiti taj udoban i siguran svet i suprotstaviti se većinskom mišljenju. Ne naroda,...

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 18.Maj.2019, 08:05

Ko su prijatelji, a ko neprijatelji Srbije

Ko su prijatelji, a ko neprijatelji Srbije

U istraživanju Instituta za evropske poslove građani su se izjašnjavali o tome ko je prijatelj, a ko neprijatelj Srbije u Evropskoj uniji. Više od 60 odsto ispitanika smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa Unijom, ali je podrška ideji odlaska iz zemlje veća nego ulasku u Evropsku uniju. Godina ulaska Srbije u EU neretko građanima izgleda kao pokretna meta. Od predaje zahteva za članstvo prošlo je 10...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 16.Maj.2019, 19:00

Kandidati za upravnike Narodne biblioteke Laslo Blašković i Milorad Vučković

Kandidati za upravnike Narodne biblioteke Laslo Blašković i Milorad Vučković

Od pet kandidata koji su se prijavili na konkurs za novog upravnika Narodne biblioteke Srbije Upravni odbor NBS sinoć je u uži izbor izdvojio dve kandidature...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 14.Maj.2019, 15:22

Brnabićeva sa Osovskim o EU putu

Brnabićeva sa Osovskim o EU putu

O evropskom putu Srbije i reformama koje se sprovode, predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa Tomasom Osovskim, specijalnim izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za politička pitanje Evropske unije. Premijerka Brnabić rekla je da je punopravno članstvo u EU ključni strateški cilj Srbije, dok je Osovski istakao da je Nemačka prijatelj i partner Srbije i da snažno podržava proces evropskih...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 14.Maj.2019

Brnabić sa Osovskim: Članstvo u EU strateški cilj Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa Tomasom Osovskim, izaslanikom za EU politike u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke o evropskom putu Srbije i refromama koje se sprovode.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2019, 21:02

FRANCUSKI AMBASADOR u Prištini stao na ALBANSKU STRANU: Namerio da UGURA LAŽNU DRŽAVU u međunarodne institucije!

FRANCUSKI AMBASADOR u Prištini stao na ALBANSKU STRANU: Namerio da UGURA LAŽNU DRŽAVU u međunarodne institucije!

Prema rečima franucskog diplomate, sporazum sa Srbijom treba da omogući " (tzv.) kosovsku punu međunarodnu integraciju, uključujući članstvo u UN". Francuski ambasador u Prištini Didije Šaber rekao je za prištinski list "Koha ditore" da su uvedene takse na robu iz centralne Srbije prepreka za nastavak dijaloga kao i kršenje sporazuma o slobodnoj trgovini Cefta. Prema njegovim rečima, sporazum sa Srbijom treba da omogući " (tzv.) kosovsku punu međunarodnu...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 13.Maj.2019

Francuska: Takse su prepreka dijalogu i kršenje sporazuma Cefta

Francuska: Takse su prepreka dijalogu i kršenje sporazuma Cefta

Ambasador Francuske u Prištini Didije Šaber poručio je da su uvedene takse na robu iz centralne Srbije prepreka za nastavak dijaloga kao i kršenje sporazuma o slobodnoj trgovini, Cefta. Didije Šaber je za prištinski list Koha ditore rekao da sporazum sa Srbijom treba da omogući "kosovsku punu međunarodnu integraciju, uključujući članstvo u UN".Što se tiče opcije o promeni granica, Šaber kaže...

Detaljnije >>