Patrijarh Porfirije se oprostio od vladike Lavrentija, trodnevna žalost u Šapcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2022, 08:12

Patrijarh Porfirije se oprostio od vladike Lavrentija, trodnevna žalost u Šapcu

Patrijarh srpski Porfirije oprostio se od episkopa šabačkog Lavrentija, koji je juče preminuo, navodeći da je vladika poštovao svaku ličnost, da je gajio nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome, kao i da ga je krasila potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu.

"Mi se sa tugom opraštamo od ovog divnog arhijereja i molimo Bogu za pokoj njegove duše, i u isto vreme se pitamo šta nam to Bog ukazuje kada je ovaj čas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izabrao da sebi pozove najstarijeg srpskog arhijereja", naglasio je srpski patrijarh u poruci na Instagramu.

On je naveo da su se u ličnosti vladike Lavrentija sabrale najlepše osobine koje su krasile onu plejadu srpskih arhijereja koji su u doba blaženog spomena patrijarha srpskog Germana punog teških iskušenja, "čuvali i očuvali Vinograd Gospodnji zasađen u srpskom narodu".

"Uz poštovanje svake ličnosti, nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome u nevolji, samopregor, zdravo rodoljublje, mudro izbegavanje nepotrebnih sukoba i spremnost na kompromis na dobro Crkve i naroda, ljubav prema bogosluženju, ali i prema književnosti i negovanje narodne kulture, ovo pokolenje arhijereja, a posebno vladiku Lavrentija, krasila je potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu", istakao je patrijarh Porfirije.

Eto, to nam, napisao je patrijarh srpski, "Bog i poručuje danas kada je posle 64 godine monaške i 55 godina arhijerejske službe, u svoje Carstvo pozvao episkopa šabačkog Lavrentija".

"Večan ti pomen dostoblažene i prisnopamjatne oče i brate Lavrentije", istakao je on.

Trodnevna žalost u Šapcu zbog smrti episkopa Lavrentija

Kako je navedeno u odluci, Dan žalosti obeležiće se spuštanjem zastava na pola koplja na svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Grad Šabac, a u ugostiteljskim objektima neće moći da se emituje muzika.

Gradonačelnik Pajić je saopštio da je sa velikim žaljenjem primio vest o smrti episkopa Lavrentija koji je, kako je istakao, bio primer duhovnosti, blagosti i odmerenosti kakva nam je potrebna u sadašnjosti i budućnosti.

"Svoj život posvetio je Bogu. Živeo je skromno i na taj način bio pravi duhovni otac svim vernicima našeg kraja. Gledajući život i delo vladike Lavrentija, uveren sam da ćemo se dugo sećati dobrote njegovog srca i blagosti duše koja će biti svetao primer verujućem narodu. Neka je slava i večnaja pamjat našem episkopu Lavrentiju", rekao je gradonačelnik Pajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.