24. januar  2022. 06.56  →  21.35 | Izvor: Tanjug

Patrijarh Porfirije se oprostio od vladike Lavrentija, trodnevna žalost u Šapcu

ŠABAC -

Patrijarh srpski Porfirije oprostio se od episkopa šabačkog Lavrentija, koji je juče preminuo, navodeći da je vladika poštovao svaku ličnost, da je gajio nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome, kao i da ga je krasila potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu.

"Mi se sa tugom opraštamo od ovog divnog arhijereja i molimo Bogu za pokoj njegove duše, i u isto vreme se pitamo šta nam to Bog ukazuje kada je ovaj čas izabrao da sebi pozove najstarijeg srpskog arhijereja", naglasio je srpski patrijarh u poruci na Instagramu.

On je naveo da su se u ličnosti vladike Lavrentija sabrale najlepše osobine koje su krasile onu plejadu srpskih arhijereja koji su u doba blaženog spomena patrijarha srpskog Germana punog teških iskušenja, "čuvali i očuvali Vinograd Gospodnji zasađen u srpskom narodu".

"Uz poštovanje svake ličnosti, nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome u nevolji, samopregor, zdravo rodoljublje, mudro izbegavanje nepotrebnih sukoba i spremnost na kompromis na dobro Crkve i naroda, ljubav prema bogosluženju, ali i prema književnosti i negovanje narodne kulture, ovo pokolenje arhijereja, a posebno vladiku Lavrentija, krasila je potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu", istakao je patrijarh Porfirije.

Eto, to nam, napisao je patrijarh srpski, "Bog i poručuje danas kada je posle 64 godine monaške i 55 godina arhijerejske službe, u svoje Carstvo pozvao episkopa šabačkog Lavrentija".

"Večan ti pomen dostoblažene i prisnopamjatne oče i brate Lavrentije", istakao je on.

Trodnevna žalost u Šapcu zbog smrti episkopa Lavrentija

Kako je navedeno u odluci, Dan žalosti obeležiće se spuštanjem zastava na pola koplja na svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Grad Šabac, a u ugostiteljskim objektima neće moći da se emituje muzika.

Gradonačelnik Pajić je saopštio da je sa velikim žaljenjem primio vest o smrti episkopa Lavrentija koji je, kako je istakao, bio primer duhovnosti, blagosti i odmerenosti kakva nam je potrebna u sadašnjosti i budućnosti.

"Svoj život posvetio je Bogu. Živeo je skromno i na taj način bio pravi duhovni otac svim vernicima našeg kraja. Gledajući život i delo vladike Lavrentija, uveren sam da ćemo se dugo sećati dobrote njegovog srca i blagosti duše koja će biti svetao primer verujućem narodu. Neka je slava i večnaja pamjat našem episkopu Lavrentiju", rekao je gradonačelnik Pajić.

Dačić uputio saučešće 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić uputio je patrijarhu srpskom Porfiriju, Svetom Sinodu i svim vernicima najdublje saučešće povodom smrti vladike šabačkog Lavrentija.

"Veoma me je rastužila vest da nas je napustio vladika šabački Lavrentije, veliki posvećenik svom narodu i svojoj crkvi. Srpska pravoslavna crkva, svi njeni vernici, ali i ceo narod, izgubili su jednog mudrog predvodnika i čoveka koji je širio mir i toleranciju tokom celog svog života, čime god da se bavio", naveo je Dačić u telegramu saučešća.

Dačić je naveo da ćemo ostati siromašniji za misiju čovekoljublja episkopa Lavrentija, u kojoj je bio neumoran i po kojoj je bio poštovan i u Srbiji i u svetu.

Princ Aleksandar uputio saučešće povodom smrti Lavrentija

Princ Aleksandar Karađorđević uputio je saučešće povodom smrti episkopa šabačkog Lavrentija.

"Sa velikom tugom primio sam vest da je juče preminuo naš dragi prijatelj, Njegovo Preosveštenstvo Episkop Lavrentije.

Moju suprugu i mene je pogodila ova užasna vest, podelili smo toliko srećnih trenutaka sa divnim velikim čovekom, on nas je venčao i krstio naše sinove.

Zauvek ćemo čuvati sećanje na svaki trenutak proveden sa njim. Svaki susret i svaki razgovor sa ovim dobrim čovekom bili su zadovoljstvo i lek za dušu", stoji u telegramu saučešća.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila saučešće

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je saučešće Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu i monaštvu, vernicima Srpske pravoslavne crkve i Eparhije šabačke, povodom smrti Preosvećenog Episkopa šabačkog Lavrentija.

"Vest o upokojenju Preosvećenog Episkopa šabačkog Lavrentija, primila sam sa velikom tugom. 

U sećanju ostaje kao skromni monah, velike i duboke vere.

Nadahnut tom verom, prihvatio se velikog izazova organizovanja Srpske Crkve u dijaspori i naporima na prevladavanju crkvenog raskola u teškim vremenima ateističkog režima. Kao Arhipastir sabirao je naše ljude u dijaspori i u Otadžbini, posebno brinući o srpskoj omladini koju je okupljao na manifestaciji Moba u manastiru Svetog Nikolaja u Soko gradu.

Postojano je prikupljao i čuvao spise i sećanje na Svetog Vladiku Nikolaja srpskog.

Molim se dragom Bogu da prihvati njegovu dušu i nastani je tamo gde počivaju pravednici.

Molim Vas da primite izraze moga najdubljeg saučešća", navela je ministarka Popović.

Srodne vesti