Novi Sad priželjkuje civilni međunarodni aerodrom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad priželjkuje civilni međunarodni aerodrom

Nakon Lađevaca, i Novi Sad priželjkuje da se uskoro pohvali civilnim međunarodnim aerodromom, i to na Čeneju.

Iako do realizacije predstoji mnogo posla, nade su da će do 2021. godine, kada Srpska Atina postane evropski centar kulture, možda i prvi putnički avioni sleteti u tu vazdušnu luku.

Neće džambo-džetovi, ali da na aerodrom „Čenej“ sleću mali putnički avioni, sasvim je realna slika, koja je sve bliže realizaciji. Uskoro će se na ranom javnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uvidu naći Plan detaljne regulacije te vazdušne luke, a nakon toga, izvesno je da će i u skupštinsku proceduru.

"Aerodrom je predviđen kategorije 3c, to podrazumeva avione do 100 putničkih mesta. I uz to, naravno, zadržava se i sportski deo aerodroma. Aerodrom može da se realizuje u više faza, gde podrazumeva i sve one ostale prateće elemente kao što su eventualno hotelski smeštaj, i tako dalje", kazao je Dušan Miladinović, direktor.

Na čenejskom aerodromu, trenutno se nalaze prostorije Aero kluba „Novi Sad“, koji je već započeo pripremu za pretvaranje sportske u međunarodnu vazdušnu luku, i izgradio kancelarije za carinu i policiju. S obzirom na to da je Novi Sad univerzitetski, sajamski, festivalski i turistički centar, a 2021. i centar evropske kulture, izgradnja civilnog aerdroma, logičan je potez, kažu u Aero klubu.

"Aeroklub je uzeo organizacioni deo da uradimo jednu dobru pripremu, da sve strukture shvate da nama aerodrom treba. Aeroklub će i dalje postojati na ovim prostorima ovde, koristiće travnatu pistu, a sa desne strane će biti novi terminali, nove zgrade, po projektu, koje će koristiti putnici, putnički aerodrom", saopštio je Dragoljub Samardžić, predsednik Aero-kluba „Novi Sad“.

A piloti pričaju da je čenejski aerodrom jedan od najlepših na eks Ju prostorima, zbog svog položaja, ali i uslova za rad.

Sa Čeneja do Istanbula, Soluna ili Dubrovnika, zašto da ne? Plan je da na pistu koja će biti duga 1760 metara sleću avioni niskobudžetnih avio kompanija, kao i turistički i poslovni čarter letovi.

Aerodrom na Čeneju, mogao bi da bude i svojevrsna ispomoć beogradskoj vazdušnoj luci, a za njegovu izgradnju, očekuje se i pomoć države.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi Sad dobija aerodrom: Sa Čeneja letovi do Beča, Istanbula, Soluna?

Izvor: Luftika.rs, 17.Jul.2019, 10:55

Nakon Lađevaca, i Novi Sad priželjkuje da se uskoro pohvali civilnim međunarodnim aerodromom, i to na Čeneju.. Iako do realizacije predstoji mnogo posla, nade su da će do 2021. godine, kada Srpska Atina postane evropski centar kulture, možda i prvi putnički avioni sleteti u tu vazdušnu luku,...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.