Novak i Ana  sigurni  na startu Vimbldona

Izvor: Politika, 29.Jun.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak i Ana sigurni na startu Vimbldona

Novak Đoković rutinski savladao Filipa Kolšrajbera: 6:4, 6:4, 6:4. – U drugom kolu sa veteranom Jarkom Nieminenom. – Niski udarci britanskih novinara se nastavljaju

Novak Đoković je na pravi način odbranio šampionsku čast da na Vimbldonu odigra prvi meč na Centralnom terenu. Sigurnom igrom, uprkos svim sumnjama i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pritiscima, pobedio je Nemca Filipa Kolšrajbera sa 6:4, 6:4, 6:4 i plasirao se u drugo kolo.

Svoj prvi meč posle tri sedmice odmaranja od bolnog poraza u Parizu počeo je solidno i brejkom u drugom gemu za 2:0 najavio lak posao, ali je već u trećem izgubio sigurnost na servisu i dozvolio Kolšrajberu da se vrati. Potom su usledili izjednačeni gemovi u kojima su obojica ispuštala prilike za brejk, sve do Kolšrajberovog servisa za ostanak u setu. Nemcu je tada zadrhtala ruka, duplom greškom i padom koncentracije je omogućio Đokoviću da brejkom završi set i servisom počne novi, što mu uvek više odgovara.

Drugi deo igre je krenuo sigurnijim servisima na obe strane. Branilac titule je lagano pojačavao pritisak pri vođstvu 3:2 i 4:3, ali je do prve prilike za brejk došao tek na 5:4, kao i u prvom setu. Nije to bila potpuna repriza: Kolšrajber bio mnogo sigurniji, ali je Đoković naglo podigao nivo, tačno znajući kada je to neophodno. U samo jednom gemu odigrao je više vrhunskih poteza nego u celom meču, a taj skok adrenalina je pokazala i njegova burna reakcija na drugi dobijeni set.

Sa promenom odnosa je dvostruki šampion Vimbldona dobio priliku da u trećem setu ranije napadne. Učinio je to brejkom za vođstvo od 3:1, ali je odmah platio za opuštanje i nije uspeo da spase poslednju od tri vezane prilike Kolšrajbera da vrati brejk. Posao nije bio završen, ponovio se obrt s početka prvog seta i ponovo je moralo da se radi za svaki poen. Ni pri vođstvu 4:3 Đoković nije iskoristio novu priliku, već je bilo suđeno da se meč završi na isti način kao i prva dva seta. Sličnije prvom, ponovo je Nemcu zadrhtala ruka, a našem asu bila dovoljna malo čvršća igra da za nešto više od dva sata skine početni kamen sa srca, kako navijačima kojima je njegova forma posle tri sedmice odmora bila nepoznanica, tako i samom sebi – opet se to jasno videlo po olakšanju koje je pokazao.

– Imao sam protiv sebe teškog protivnika, veoma opasnog na travnatoj podlozi, ali sam ostao sabran do kraja – kratko je prokomentarisao Đoković, na koga su novinari potom opet nasrnuli krajnje neumesnim pitanjima o tome da li mu je trener Boris Beker slao tajne znake u toku meča.

Posle srušenih pariskih snova, dugog odsustva i krajnje nekorektnog odnosa britanskih medija, Novak Đoković može da bude veoma zadovoljan načinom na koji počeo odbranu titule, protiv najviše rangiranog rivala kojeg je mogao da dobije na startu.

Objektivno lakši susret treba da bude u drugom kolu, pogotovo što ne igra protiv Lejtona Hjuita, šampiona iz 2002, kome bi publika bila listom naklonjen. U duelu dvojice veterana koji ove sezone napuštaju tenis i poslednji put su na Vimbldonu, Finac Jarko Nieminen je nadigro Hjuita u emocijama nabijenom maratonu: 3:6, 6:3, 4:6, 6:0, 11:9. Teško je verovati da može da načini još jedan podvig, baš protiv najboljeg tenisera sveta.

----------------------------------

POVODI

Dobijena prva bitka u ratu s medijima

Da britanski mediji neće prezati od startova đonom, u ratu za novu titulu Endija Mareja na Vimbldonu, pokazali su dan uoči početka, kada se šampionska konferencija Novaka Đokovića naglo pretvorila u sudnicu sa unakrsnim ispitivanjem. Proizvoljno interpretirana, prethodna izjava Borisa Bekera o podršci koju naš teniser dobija sa klupe, protumačena je kao nedozvoljena komunikacija trenera i igrača.

Krenula je prava lavina insinuacija, posebno britanskih i američkih medija, iz čije serije može da se izdvoji ocena da Đokoviću neće biti potrebno varanje na Vimbldonu s obzirom na ogromnu prednost koja mu je data žrebom!

Srpski teniser je juče dobio prvu bitku u ovom ratu, ali pritisak publike i medija će rasti zajedno s mogućnošću njegovog susreta sa Britancem u finalu. Taj pritisak se sada prenosi i na Bekera, čiji se gestovi i mimika u loži pažljivo prate, ali još više na celokupan odnos igrača i trenera. Jer, Đoković ima razloga da zameri Bekeru za lične stavove iznesene u nedavno objavljenoj autobiografskoj knjizi, kao i za slobodne izjave tim povodom, od kojih je poslednja dala sjajan materijal za medijske žaoke. Zbog te knjige – a njena provokativnost je uslov da se što bolje proda – morao je Novak da objašnjava ne samo da nije varalica, nego i da ne mrzi Federera kao što piše Beker, a demantovanje trenera je idealan povod za svađu u kući.

Svako ima svoju računicu. Britanci javno iznose da im je Marej pre dve godine pobedom udvostručio prihode od televizijskih prava i ulaznica, pa su rat sa teniserom koji je u osam poslednjih mečeva srušio njihove nade zaoštrili već početkom godine, pričom da je Đoković glumom na terenu stizao do tih uspeha. I njegovu jučerašnju pobedu su dočekali brutalnim nastavkom serije pitanja o tajnim znacima koje mu Beker šalje. Srpskom teniseru ostaje samo jedan način da se odbrani: da nastavi da radi isto što i do sada.

----------------------------------

Briljantan početak Ane Ivanović

Lako sa Sju Jifan (6:1, 6:1), uoči meča drugog kola protiv Betani Matek-Sands. – Aleksandra Krunić preko Roberte Vinči (6:2, 6:4) do Sare Erani

Za Anu Ivanović borbe na Vimbldonu nisu mogle bolje da počnu. Sedma teniserka sveta je ekspresno savladala kinesku debitantkinju Sju Jifan sa 6:1, 6:1 i sa optimizmom ulazi u meč drugog kola, protiv Amerikanke Betani Matek-Sands.

Najveće uzbuđenje u meču sa Kineskinjom stvorila je duga rasprava Ivanovićeve sa glavnim sudijom Tamarom Vrhovec, zbog pogrešne odluke na početku drugog seta. Iako je Hrvatica ostala pri svom, naša teniserka je uspela da se sabere i povede sa 3:0, a zatim i da sigurno privede meč kraju:

– Rani poraz u Birmingemu mi je deo vremena da radim na određenim stvarima. Dolazeći ovde imala sam osećaj da sam usvojila nešto od toga, što me baš raduje.

Naša najbolja teniserka je dva puta do sada igrala protiv tridesetogodišnje Matek-Sands, protivnice u drugom kolu. Oba susreta su bila u Madridu i oba završena preokretima. Iako je 2011. dobila prvi set sa 6:0, Ivanovićeva je izgubila naredna dva sa po 6:4. Dve godine kasnije, Amerikanka je povela sa 12:10 u uzbudljivom taj-brejku prvog seta, a Ana uzvratila sa 6:3 i 6:2 u naredna dva. I sada očekuje veliku borbu:

– Biće to potpuno drugačiji meč. Pokušaću zajedno sa trenerom da se spremim najbolje što mogu, sigurno će biti teško. Ona voli da igra na travi, voli da rizikuje. Nekada izlazi na mrežu posle riterna, nekada ostaje na osnovnoj liniji. Moraću da budem koncentrisana od samog starta.

U drugo kolo se ubedljivo plasirala i naša najmlađa takmičarka Aleksandra Krunić, sa 6:2 i 6:4 protiv iskusne Italijanke Roberte Vinči. Naredna protivnica joj je Italijanka Sara Erani, partnerka Vinčijeve u najboljem ženskom dublu sveta.

----------------------------------

Lajoviću set protiv Hasa

Dušan Lajović nije imao sreće sa žrebom. Iskusni Nemac Tomi Has mu je prepustio samo jedan set, a ostala tri dobio vrlo lako: 6:2, 6:3, 4:6, 6:2.

Tipsarević bez snage

Janku Tipsareviću se ispunila želja da zaigra na Vimbldonu, uprkos neprekidnim zdravstvenim problemima, ali ne i više od toga. Španac Marsel Granoljers je bio siguran u sva tri seta: 6:3, 6:4, 6:2.

----------------------------------

Jankovićeva zaustavljena u dublu

Jelena Janković i Mirjana Lučić-Baroni su izgubile susret prvog kola protiv hrvatskog para Jurak – Konjuh sa 6:3, 6:3.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vimbldon: Đoković rutinski do 2. kola

Izvor: BanjalukaLive.com, 29.Jun.2015

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković pobjedom je započeo odbranu titule na Vimbldonu, pošto je danas u prvom kolu savladao Nijemca Filipa Kolšrajbera sa 6:4, 6:4, 6:4. Đoković je do sedmog trijumfa u osmom međusobnom duelu sa Kolšrajberom došao poslije dva sata i tri minuta igre. Njegov...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Siguran start šampiona na Vimbldonu

Izvor: Sportske.net, 29.Jun.2015

Novak Đoković savladao Filipa Kolšrjabera u tri seta za nešto više od dva sata borbe i plasirao se u drugo kolo. Pobedila i Ana Ivanović, kraj za Tipsarevića...Najbolji teniser sveta je sigurnom igrom krenuo u odbranu titule na Vibldonu...Novak je treći Gren Slem ove sezone otvorio pobedom nad...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.