MOZZART Sport saznaje: Evroliga potpisala ugovor sa Darušafakom! FIBA traži od ABA lige da potpiše „izjavu o namerama“

Izvor: MozzartSport.com, 08.Feb.2016, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOZZART Sport saznaje: Evroliga potpisala ugovor sa Darušafakom! FIBA traži od ABA lige da potpiše „izjavu o namerama“

Sastanak u Minhenu odvija se tako da su predstavnici klubova u jednoj sobi, a liga u drugoj... VTB liga, Endesa, Bundesliga i Jadranska liga ne žele da potpišu nikakve dokumente...

Posle iscrpljujućih razgovora sa prvim čovekom Evrolige Đordijem Bertomeuom u Barseloni pre svega nekoliko dana, došao je red i na dugo čekani sastanak u Minhenu, na kojem će predstavnici FIBA, evropskih klubova i liga zajedno razgovarati o izgledu košarkaške >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Lige šampiona.

Iako je bilo očekivano, na sastanku se nisu pojavili najviši zvaničnici - predsednik FIBA Evrope Turgaj Demirel i prvi čovek FIBA Amerike Horacio Muratore. Emisare evropskih klubova i liga dočekao je generalni sekretar Svetske kuće košarke Patrik Bauman, koji je održao samo pozdravni govor, da bi kasnije sastanak bio organizovan tako da su predstavnici klubova u jednoj sobi, a liga u drugoj.

Kako MOZZART Sport nezvanično saznaje, razgovor sa klubovima obavlja visoki zvaničnik FIBA Zoran Radović, koji im je predočio kako će izgledati format novog takmičenja, dok su za kadrove liga zaduženi generalni sekretar FIBA Evrope Kamil Novak i Bauman.

Može čuti i da su čelnici FIBA predstavili svim stranama plan i izgled takmičenja koje bi trebalo zvanično da startuje 20. oktobra, a u isto vreme svojim gostima otkrili i da je Evroliga već parafirala i 12. klub koji bi trebalo da dobije dugogodišnji ugovor i A licencu. U pitanju je istanbulska Darušafaka, koja je ove sezone po prvi put zaigrala elitno klupsko takmičenje. Iako ovaj podatak do sada nije bio poznat, čelnici FIBA poručili su da je Evroliga taj posao već završila i da se praktično samo čeka momenat kada će se informacija javno i saopštiti.

To praktično znači da se mali klub iz turske metropole pridružio Efesu, Fenerbahčeu, Panatinaikosu, moskovskom CSKA, Laboral Kući, Real Madridu, Armaniju iz Milana, Makabiju iz Tel Aviva, Žalgirisu, Barseloni i Olimpijakosu, uz pobednika Evrokupa, na listi klubova koji će od sledeće sezone sigurno nastupati u Evroligi novog formata sa 16 timova. No, s obzirom da se radi o informaciji koja je došla iz konkurentske kuće, treba je uzeti s dozom rezerve.

Ono što je, ipak, izazvalo najburniju reakciju kod čelnika liga jeste želja vrha FIBA da VTB liga, Endesa liga (Španija), Bundesliga (Nemačka) i Jadranska liga potpišu „izjavu o namerama“, kojom bi se praktično obavezali da njihovi klubovi budu članovi Lige šampiona od sezone koja nam predstoji od oktobra. Međutim, Svetska kuća košarke naišla je na snažan otpor predstavnika pomenutih nacionalnih i regionalnih takmičenja, koji nemaju želju da potpisuju nikakav dokument dok kompletna situacija na relaciji FIBA - Evroliga ne bude razjašnjena i dok se ne predoči jasno šta će biti zagarantovano potpisivanjem ovakve izjave.

FIBA je takođe već odredila da će krajem marta u Parizu zvanično predstaviti javnosti konačni izgled Lige šampiona, zajedno sa izgledima šešira.

Sastanak u Minhenu trebalo bi da traje do ponedeljka uveče, pa treba očekivati dodatni rasplet ove prilično zamršene situacije.

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

U Barseloni tvrde: ABA liga dobija jedno sigurno mesto u Evroligi!

Izvor: MozzartSport.com, 08.Feb.2016

Novinar Mundo Deportiva prenosi da je dostignut načelni dogovor na sastanku u Minhenu..Iz Barselone, tačnije iz pera novinara Mundo Deportiva Hoze Ignasija, stiže informacija da će ABA liga dobiti jedno mesto u Evroligi u sezoni 2016/2017...Evroliga potpisala ugovor sa Darušafakom! FIBA traži od...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.