Liga Šampiona
Liga Šampiona

UEFA Liga šampiona je najjače evropsko klupsko takmičenje u fudbalu. Stvoreno od strane UEFE i u njemu se takmiče i igraju sve njene članice.
Do 1992. godine takmičenje se nazivalo Kup evropskih šampiona poznatije kao Kup šampiona a od 1993. godine počinje da se igra u grupama i menja se naziv u Liga šampiona. Pored ovog takmičenja igra se i Liga Evrope.

Sadašnji šampion UEFA Lige šampiona jeste Real Madrid koji je maja 2016. godine u Milanu pobedio Atletiko Madrid i tako osvojio rekordnu jedanaestu titulu šampiona Evrope. Evropski kup je nastao od ideje sportskog urednika Gabrijela Anoa koji je predložio da se stvori veliko takmičenje koje bi odlučilo koji je najbolji klub u Evropi. 1954. godine Žak Rizvik Anov kolega izložio je projekat u kome je pisalo da će učestvovati i igrati 16 ekipa na terenu i da će se takmičenje igrati u večernjim satima sredinom nedelje što je bilo vrlo neobično za to vreme kako bi radnici mogli da stignu na vreme da gledaju utakmice a pravo prenosa imale su sve najvažnije sportske novine i televizije.

Prva zvanična utakmica Kupa šampiona je odigrana 4. septembra 1955. godine a sastale su se ekipe beogradskog Partizana i lisabonskog Sportinga. Pravila su se menjala iz godine u godinu, od 1997. godine kako bi turnir dobio veću popularnost i još veći broj sponzora. Liga šampiona je dostupna svim državnim prvacima iz država članica UEFE i drugoplasiranim klubovima. Pozicija saveza određuje u koju fazu kvalifikacije idu predstavnici nekih klubova. Dvanaest najboljih plasiranih saveza imaju bar jednog predstavnika koji direktno ide u fazu po grupama. Od 2010. godine UEFA je spremila novi sistem kvalifikacija po kojem 22 ekipe imaju direktno pravo učešća po grupama. Dodatno mesto u fazi je rezervisano za prošlogodišnje prvake u slučaju ako se ne kvalifikuju u Ligu. Od sezone 2015. pobednik Lige Evrope dobija mesto u plej ofu za Ligu šampiona. Svaki klub mora biti licenciran od strane saveza iz kojeg dolazi kako bi učestvovali na takmičenju, da bi se dostigla licenca klub mora da zadovolji određene finansijske i infrastrukturne uslove.

Mančester Junajted, Barselona, Real Madrid, i Porto su klubovi koji su najviše puta učestvovali i takmičili se u grupama tačno dvadeset puta. Sistem takmičenja prolazi kroz četiri kola kvalifikacija, klubovi sa većim bodovima su nosioci i oni su na prvom mestu. U svakom se kolu igraju dve utakmice jedna kući i jedna u gostima. Nakon završenog biranja, 32 kluba bivaju birana i podeljena u osam grupa od po četiri ekipe. Igra se mini liga u kojoj svaki klub sa svakim od tri protivnika igra kući i na strani. Na kraju dva prvoplasirana se plasiraju u osminu finala Lige šampiona, dok trećeplasirani nastavlja takmičenje u Ligi Evrope. Na sve utakmice koje klubovi igraju osim finala odnosi se pravilo gola u gostima, a ako se ne može odrediti pobednik igraju se produžeci i izvode penali.

Himna Lige šampiona je svečana pesma po imenu Champions League, kompozitora Tonija Britena. Izvodi se na tri službena jezika: engleskom, nemačkom i francuskom jeziku. Himna se izvodi pre početka svake utakmice do finala Lige šampiona. Liga šampiona je visoko profitabilno takmičenje, posebno za klubove koji se plasiraju u grupnu fazu. UEFA svim klubovima učesnicima deli deo novca ostvarenog prodajom TV prava, nagrade su od 200.000 do 7.000.000 evra.

Pobednik osvaja 15.000.000 evra. Pored ovoga klubovi kroz prodaju dresova, karata i sponzorstva osiguravaju znatna sredstva upravo zahvaljujući igranju u Ligi šampiona.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
ZBOG PAVLA ILIĆA! Partizan zove najboljeg arbitra na svetu, sudio finale Mundijala i Lige šampiona

ZBOG PAVLA ILIĆA! Partizan zove najboljeg arbitra na svetu, sudio finale Mundijala i Lige šampiona

I dalje je neizvesno da li će fudbaleri Partizana igrati polufinale Kupa Srbije protiv Crvene zvezde na Marakani u sredu od 19 časova.

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2024, 13:49

Detaljnije >>

Marijev korak unazad za još jedan korak šampiona unapred: Kako je izgledalo poslednjih 50 sekundi za priču u drugom meču Denvera i Lejkersa? (VIDEO)

Marijev korak unazad za još jedan korak šampiona unapred: Kako je izgledalo poslednjih 50 sekundi za priču u drugom meču Denvera i Lejkersa? (VIDEO)

Druga utakmica četvrtfinala plej-ofa Zapadne konferencije NBA lige između šampiona Denvera i Lejkersa imala je završnicu za priču.

Izvor: Danas, 23.Apr.2024, 07:26

Detaljnije >>

Mari junak šampiona u poslednjoj sekundi: Denverova deseta uzastopna pobeda protiv Lejkersa za vođstvo s 2:0 u plej-ofu (VIDEO)

Mari junak šampiona u poslednjoj sekundi: Denverova deseta uzastopna pobeda protiv Lejkersa za vođstvo s 2:0 u plej-ofu (VIDEO)

Šampion NBA lige Denver ide s vođstvom od 2:0 u pobedama na sledeće dve utakmice protiv Lejkersa u Los Anđelesu u četvrtfinalu plej-ofa Zapadne konferencije NBA lige.

Izvor: Danas, 23.Apr.2024, 06:38

Detaljnije >>

LOŠE VESTI ZA ZVEZDU: Direktan plasman u Ligu šampiona sve nerealniji!

Crveno-beli će najverovatnije morati kroz kvalifikacije do grupne faze Lige šampiona Srbija naredne godine najverovatnije neće imati direktnog predstavnika u Ligi šampiona, iako su za to postojale sasvim izgledne šanse. Fudbaleri Šahtjora savladali su Zorju...

Izvor: HotSport.rs, 22.Apr.2024, 22:56

Detaljnije >>

Motina četa pokorila Rim: Bolonja na korak od Lige šampiona /VIDEO/

Fudbaleri Bolonja slavili su na gostovanju ekipi Rome rezulatom 3:1, u utakmici 33. kola italijanske Serije A.

Izvor: Sportal.rs, 22.Apr.2024

Detaljnije >>

PALA I ROMA: Bolonja na korak od Lige šampiona!

PALA I ROMA: Bolonja na korak od Lige šampiona!

Fudbaleri Bolonje savladali su Romu u gostima rezultatom 3:1 u meču 33. kola Serije A.

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2024

Detaljnije >>

"Hteli su da me ubiju!" Čuveni Crnogorac otkrio zbog čega mu u Južnoj Koreji nisu oprostili jedan potez: Mnogo su me voleli, a onda previše mrzeli

Epitet fudbalske legende, Dejan Damjanović je stekao u Aziji, a najbolji prikaz onog što je uradio jeste slika strelaca...

Izvor: Sportal.rs, 22.Apr.2024

Detaljnije >>