Istorija se piše na US openu: Čilić eliminisao Federera i prošao u finale!

Izvor: Blic, 07.Sep.2014, 02:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorija se piše na US openu: Čilić eliminisao Federera i prošao u finale!

Niko, sigurno, na planeti nije verovao da će ovakav razvoj biti u polufinalu US opena. Prvo je Kei Nišikori izbacio Novaka Đokovića, a onda hrvatski teniser Marin Čilić uz fantastičnu igru eliminisao Rodžera Federera sa 6:3, 6:4, 6:4.

Istorija je ispisana - prvi put posle 2005. godine, za titulu na Gren slemu se neće boriti Rodžer Federer, Rafael Nadal ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Novak Đoković. Poslednji put su u finalu jednog od četiri najjača teniska turnira igrali Marat Safin i Lejton Hjuit, a Rus je slavio na Australijan openu.

Jasno je da je Čilić odigrao partiju života, jer je dobio jednu legendu kakva je Federer za sat vremena i 46 minuta, i to u tri seta što verovatno nije nikada ni u najluđim snovima sanjao.

Sve je krenulo, nekako, naivno, sa dosta dobrom igrom Hrvata u prvom setu, ali jedinu brejk loptu, u je četvrtom setu uspeo da iskoristi za 3:1. Nakon toga je odbranio jedinu priliku Rodžera za to, te do kraja sigurno održao razliku za vođstvo (6:3).

Tu je publika, koja je evidentno bila na strani Federera, očekivala povratak Švajcarca, ali to se nije desilo, jer je Čilić sebi omogućio već u prvom gemu tri šanse za brejk, a pošlo mu je za rukom da iskoristi već prvu. Kao što je sigurno igrao u prvom setu, tako je odigrao i u drugom gde Rodžer nije imao čak ni izjednačenje na servis protivnika.

Hrvatski predstavnik je do kraja druge deonice sakupio deset as poena, a ritern je radio na najvećem nivou. E, onda se lagano budi Federer koji pravi svoj prvi brejk u drugom gemu trećem seta za 2:0, ali ga ispušta već u narednom gemu. Namirisao je Čilić nesigurnost protivnika za veliki preokret, koji se dešavao više puta u istoriji kada je šampion iz Švajcarske u pitanju, i u sedmom gemu došao do najvažnijeg brejka za vođstvo od 4:3.

Kada su svi očekivali stegnutu ruku Čilića, on je u gemu za pobedu servirao tri asa i sa četiri vezana poena ušao u finale US opena, dok je na kraju imao 43 vinera i 23 neiznuđenje greške što mu je obezbedilo prvu borbu za titulu Gren slema u karijeri.

Sada nema ni Nadala, ni Đokovića, a ni Federera, već Keija Nišikorija koji će odmeriti snage sa Čilićem, pa će Japanac ili Hrvat u svoju zemlju doneti trofej sa jednog od četiri najjača takmičenja u svetu tenisa.
Pogledaj vesti o: US Open,   Federer,   Novak Đoković finale

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.