Grbovi ostrvskih klubova (drugi deo)

Izvor: RTS, 30.Jul.2013, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grbovi ostrvskih klubova (drugi deo)

Mitske ptice, mačevi, Vikinzi, latinske izreke, lokalne znamenitosti, sve ove stvari našle su se na grbovima popularnih ostrvskih klubova koji su se često menjali kroz istoriju. Ovo je priča o transformaciji grbova Evertona, Liverpula, Fulama i Hal Sitija.

Everton je prvi grb dobio 1922. godine. Prvi amblem sastojao se od inicijala kluba na plavom štitu i nije se nalazio na dresovima Evertona već je korišćen u zvaničnom protokolu. Sekretar kluba Teo Keli je u sezoni 1937/38. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bio zadužen za izradu novog grba. On je iskorisio lokalne znamenitosti Mersisajda, da bi napravio novi prepoznatljiv amblem Evertona. Na grbu dominira „Kula princa Ruperta", građevina sagrađena krajem 18. veka koja je služila za privođenje sitnih kriminalaca i pijanaca, koji su tu provodili noć pre nego što bi ih lokalne vlasti poslale pred sudiju.

Na grb su dodati i lovorovi venci dok je u dnu grba Keli 1938. godine dodao i latinsku izreku Nil Satis, Nisi Optimum (Samo najbolje je dovoljno dobro). Novi grb bio je previše komplikovan za ukus navijača tako da je u periodu od 1972. do 1978. godine vraćen jednostavan amblem sa inicijalima kluba.

Ni ovde nije bio kraj promenama. Grb ponovo postaje „komplikovan" 1978. godine kada se vraća prepoznatljivi toranj sa lovorovim vencima ali bez latinske izreke na kružnoj podlozi. Pet godina nakon toga grb se ponovo menja, prepoznatljivi detalji ostaju isti, ali više nema kružne podloge, dok umesto imena kluba na vrhu grba stoje inicijali kluba. Osam godina nakon toga, 1991. godine, vrše se nove-stare promene. Ponovo se pored tornja i lovorovog venca vraća i latinska izreka „samo najbolje je dovoljno dobro".

Nakon devet godina redizajniran je grb, a dodata je godina osnivanja kluba. Poslednje promene amblem Evertona doživeo je ove godine kada je uprava ponovo skinula prepoznatljivu latinsku izreku što je izazvalo gnev kod navijača ovog kluba.

Fulam je prvi grb dobio krajem 19. veka i na njemu su se nalazili ukršteni mačevi svetog Pavla. Tridesetih godina prošlog veka grbom je dominirala crno-bela skica stadiona Fulama Krejven kotidža. Ova promena bila je kratkog daha i trajala je do kraja Drugog svetskog rata kada je Fulam usvojio opštinski grb na crvenoj, a kasnije i na beloj pozadini. Zanimljivo je da galija na vrhu grba predstavlja vikinški brod odajući počast Vikinzima koji su se u toku pljačkaških pohoda okupljali na obalama Temze, u blizini lokacije gde se danas nalazi Fulamov stadion.

Nova drastična promena na grbu nastaje 1971. godine kada se umesto galija i mačeva na amblemu nalaze samo inicijali kluba "FFC". Osamdesetih godina prošlog veka na grb se vraćaju delovi opštinskog grba  uključujući i talasaste plave linije koje predstavljaju reku Temzu. Da bi se podsetili na same početke kluba, uprava Fulama 2001. godine ponovo redizajnira grb i na crno-beloj pozadini stavlja crvene inicijale kluba.

Hal Siti je jedini klub u istoimenom gradu, zato i ne čudi što je prvi grb ovog kluba bio usvojeni gradski grb koji se sastojao od tri krune. Nakon Drugog svetskog rata 1947. godine grb kluba se drastično menja, a na njemu dominira tigar po kojem igrači i navijači Hala dobijaju nadimak „tigrovi".

Grb kluba je nekoliko puta redizajniran, ali uvek je tigar ostao dominantan na amblemu. Moderan logo sa tigrom i nadimkom „tigrovi" pojavio se krajem sedamdesetih godina prošlog veka, a i pored nekoliko promena ostao je i do dan danas. U tom periodu, najveća intervencija na grbu učinjena je 1988. godine kada su na kratko vraćene i tri krune poređane horizontalno iznad tigra.

Grb Liverpula, od osnivanja kluba 1892. godine, nije trpeo velike izmene. Na grbu je dominirala mitska liver-ptica Liver Bird, po kojoj je grad, a sa njim i klub, dobio ime Liverpul (Liverpool). I danas se vode polemike kojoj vrsti pripada mitska ptica grada Liverpula, a koplja se najviše lome da li je u pitanju vrsta orla ili kormorana.

Zabeleženo je da je klub prvi put upotrebio gradski grb daleke 1901. godine, dok su u prve dve decenije dvadesetog veka korišćeni i zvanični gradski grb (sa pticom) i sama ptica.

U godinama posle rata „liver-ptica" dominirala je grbom kluba, a grad Liverpul je šezdesetih godina prošlog veka odbio da dopusti klubu da koristi zvaničan gradski grb na dresovima. Krajem osamdesetih godina prošlog veka grb kluba je počeo da dobija današnji oblik.

Poslednja promena dovela je do toga da se osim ptice, na grbu nalazi „Šenklijva kapija" jedna od kapija stadiona Enfild nazvana po legendarnom treneru Bilu Šenkliju sa kojim je Liverpul ostvario najveće uspehe u istoriji kluba. Na vrhu grba nalaze se i legendarni stihovi himne  Liverpula You'll Never Walk Alone, dok se sa strana nalaze upaljene baklje koje simbolizuju večni plamen u čast sećanja žrtava tragedije u Hilsborou.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.