Izvor: MozzartSport.com, 20.Nov.2021, 17:47

Finale Kopa Sudamerikana: Red Bul juri prvi međunarodni trofej, Atletiko Paranaense mu stoji na putu

Nove brazilske snage u klinču za drugorangirano kontinentalno takmičenje

Postoje mesta koja su sudbinski preodređena za velike bitke. One odlučujuće, o kojima se govori decenijama. Čuveni stadion Sentenario, u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu, večeras će biti poprište još jednog velikog sukoba i finalnog susreta Kopa Sudamerikane, u kojem prvi put od osnivanja ovog takmičenja učestvuju dva brazilska tima - Atletiko Paranaense i Red Bul Bragantino (21.00). >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<

Finale drugorangiranog takmičenja Zelenog kontinenta drugu godinu zaredom okupiraće dva tima iz iste zemlje. U minuloj kampanji to je bio slučaj sa dva argentinska sastava, Lanusom i Defensom i Hustisijom. Sa druge strane, ovo će biti i drugo južnoameričko finale za tim iz Parane. Atletiko Paranaense, inače šampion iz 2018. posle pobede nad kolumbijskim Juniorom iz Barankilje, mogao bi da bude jedini brazilski tim koji je dva puta postao šampion ovog takmičenja. Masa Bruta, zauzvrat, kreće u potragu za prvim internacionalnim trofejom. Pored Furasaa, još tri tima iz Brazila su osvojila Sudamerikanu.

Prvo ime sa brazilske fudbalske scene ugravirano na ovaj trofej bilo je Internasionalovo 2008. posle pobede nad Estudijantesom ukupnim rezultatom 2:1. Četiri godine kasnije na Sao Paulo je došao red da bude šampion, pošto je savladao Tigre sa 2:0. Šapekoense je 2016. proglašen za pobednika posle tragične avionske nesreće na putovanju u Kolumbiju na duel sa Atletiko Nasionalom. Još četiri kluba u brazilskom fudbalu uspela su da dođu do finala Sudamerikane, ali su iz njih izašli kao poraženi. To je slučaj sa Fluminenseom, Gojasom, Ponte Pretom i Flamengom.

21.00: (2,80) Atletiko Paranaense (2,85) RB Bragantino (2,70)

Ako savlada RB Bragantino, Paranaense će se pridružiti timovima koju su u dva navrata osvajali ovo kontinentalno nadmetanje, a to je do sada jedino pošlo zarukom argentinskim sastavima Boki Juniors 2004. i 2005. i Independijenteu 2010. i 2017. godine.

Oba kontinentalna finala ove sezone imaju poseban aspekt za brazilski fudbal. Svi klubovi koji će učestvovati u borbama za internacionalne pehare su iz zemlje kafe i sambe, s tim što će Flamengo i Palmeiras odlučiti prvaka Kopa Libertadores kroz sedam dana na ovom istom mestu u Montevideu. Zajednička tačka između ovih timova je postojanje čvrstih upravljačkih struktura. Svaki po svom modelu, klubovi imaju kompetentne finansijske uprave koje su omogućile postizanje ovakvih sportskih uspeha.

Prema nekim studijama koje su sprovodile pojedine sportske agencije, Flamengo ima model upravljanja fokusiran na poslovnu praksu. Klub je uspostavio strogu kontrolu budžeta kako bi se finansijski restrukturirao i povratio kredibilitet. Druga usvojena strategija bila je maksimizacija prihoda od marketinga, putovanja, transfera igrača i partnera. Palmeiras je, zauzvrat, gradio snažno finansijsko upravljanje još od predsedavanja Paula Nobrea, koji je ubrizgavao sredstva sa niskim kamatama da bi tim ostao ekonomski zdrav. Još jedan važan aspekt bilo je otvaranje stadiona Alijanc Park 2015. godine, što je dobrano podiglo cifre u prihodima Verdaa.

Paranaense, takođe, ima strogu finansijsku kontrolu i uvek održava pozitivan novčani tok, i pored toga što dobija manje sredstava od sponzora i TV prava nego drugi brazilski timovi. Konačno, Bragantino je stekao značaj na nacionalnoj sceni kupovinom od strane Red Bula 2018. godine. Ova kompanija je implementirala poslovni model usvojen u RB Lajpcigu, kao i onaj iz Salcburga, i uložila je velika sredstva u igrače i razvoj mladih talenata iz čitavog Brazila, a po nekim procenama trenutna vrednost kluba iznosi 72 miliona dolara.

Atletiko Paranaense ima priliku da postane prvi dvostruki šampion Sudamerikane, od 2002. godine otkako ovo takmičenje nosi takav naziv. Sa čak pet igrača na listi koji žele da ponove slavu iz 2018, golmanom Santosom, defanzivcima Tijagom Elenom, Ze Ivaldom i Marsijom Azevedoom, kao i vezistom Nikaom. Albertu Valentimu će ovo da bude debi u nekom finalu, pošto je preuzeo dužnost šefa stručnog štaba prošlog oktobra.

S druge strane, mlada ekipa, ali sa velikim aspiracijama. Red Bul Bragantino, "rođen" 2019. spajanjem tradicionalnog Bragantina i Red Bul Brazila, traži svoju prvu međunarodnu titulu. Brazilski projekat austrijske multinacionalne iomperije napreduje velikom brzinom, samo tri godine pošto je igrao u drugoj ligi, sada se nalazi u finalu internacionalnog takmičenja i to na svom debiju u Sudamerikani. Čelnici iz Braganse, grada udaljenog 90 kilometara od Sao Paula, znali su kako da stvore fuziju ulaganja i mladosti sa intenzivnom i ofanzivnom fudbalskom filozofijom da bi postali protagonisti brazilskog fudbala.

Tim Alberta Valentima nema briljantnu sezonu na domaćem terenu, trenutno je 13. u Brazilu, a Paranaense je izgubio svoje poslednje dve utakmice. Prethodnog vikenda, Furasao je pao u tesnom porazu od Atletiko Mineira, ali i dalje ima samo bod zaostatka od plasmana u Kopa Sudamerikanu. Alberto Valentim će morati da pronađe način da uskladi i motiviše igrače, jer ako želi da se dokopa internacionalnog trofeja njegova ekipa ne sme da nastavi sa trenutnom ligaškom formom.

Međutim, ni sastav Maurisija Barbijerija takođe nije u sjajnoj formi na putu do ovog finala, pošto je izgubio četiri od poslednjih pet ligaških utakmica, ali je i dalje četvrtoplasiran u Seriji A i trenutno zauzima poziciju koja mu omogućava učešće u narednoj kampanji Kopa Libertadores. Pre četiri dana, Red Bul Bragantino je pretrpeo težak poraz od Gremija, koji se nalazi u zoni ispadanja, a domaćini su obavili posao na poluvremenu pošto su na pauzu otišli ​​sa 3:0. Možda je ekipa Bragantina usredsredila više pažnje na večerašnje finale, pošto je duel sa Gremijem došao tek u utorak, opet gledajući njegovu formu u dužem vremenskom periodu, sastav je u najgorem nizu ove godine.

Prvi golman tima iz Parane Lukasa Altera nije nastupao cele sezone i on će i dalje biti odsutan zbog povrede, zajedno sa napadačem Mateusom, koji se povredio krajem jula. Samo je Kristijan Kardozo zadržao svoje mesto u startnoj postavi Paranaensea proteklog vikenda protiv Mineira, za koga se očekuje da i noćas bude u početnoj postavi, a veruje se da će se trener Furasaa vratiti sličnoj formaciji koja je zabeležila poslednju ligašku pobedu protiv Seare. Renato Kajzer će predvoditi ofanzivnu liniju, a sa bočnih strana napadima će se pridruživati Nikao i David Terans, dok će Marsinjo i Abner pružati širinu sa svojih pozicija krilnih bekova. Da podsetimo, Paranaense je veći deo sezone nastupao sa tri igrača u poslednjoj liniji koju će i ovoga puta činiti Pedro Enrike, Tijago Eleno i Kolumbijac Nikolas Ernandes, dok će na golu stajati drugi golman, a kako se ispostavilo prva opcija tokom čitave sezone Aderbar Melo dos Santos.

Sa druge strane, Bragantino je u problem zbog čitavog niza odsustva usled povreda, uključujući Bruna Tubaraa, Ramiresa, Lukasa Evanđelista, Raula i Vitinja. Trener Barbijeri promenio je startnu postavu u proteklom ligaškom susretu, tako da se očekuje da imenuje sličnu postavu koja je na strani pobedila Fortalezu prošlog vikenda.

Maurisijo Barbijeri za finalni će za finalni meč imati trojice povratnika, defanzivca Fabrisija Bruna, levog beka Edimara i napadača Artura. Sva trojica moraju da počnu meč kao starteri. Na strani, Edimar zauzima svoje mesto koje je uglavnom popunjavao Veverson. Levi bek Luan Kandido, koji je zadobio frakturu vilice, trenirao je ove nedelje sa zaštitnom maskom, ali je još van terena. Leo Ortiz biće van tima pošto je na poslednjem treningu osetio nelagodnost u mišićima.

Zvezda tima iz Braganse Artur Gimaraes verovatno neće osvojiti Zlatnu kopačku za ovogodišnju Kopa Sudamerikanu, pošto trenutno zaostaje tri gola za najboljim strelcem ovog takmičenja Urugvajcem Avgustinom Alvarezom iz Penjarola, ali će sigurno početi zajedno sa Elinjom na pozicijama napadačkih krila iza najisturenijeg Itala. Defanzivnu liniju koju će činiti Aderlan, Fabrisio Bruno, Leo Ortiz i Edimar Fraga nastojaće da zadrže napade protivnika, dok će golman Kleiton da osvoji Zlatne rukavice ako zadrži svoju mrežu netaknutom i na ovom susretu.

Red Bul Bragantino i Atletiko Paranaense nikada se nisu susreli u KONMEBOL-ovim takmičenjima. Tek četiri duela imali su u sklopu brazilske Serije A, a u kojima tim iz Parane nikada nije završio kao poražen, uz dve pobede i dva remija. Susreli su se u Brazileirau nešto ranije ovog meseca, a Atletiko Paranaense je tim koji u ovom finalu može da se uzda i u to što je pobedio Bragantino sa 2:0 zahvaljujući golovima Marsinja i Pedra Roše.

KOPA SUDAMERIKANA - FINALE (MONTEVIDEO)

Subota

21.00: (2,80) Atletiko Paranaense (2,85) RB Bragantino (2,70)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.