Đoković izgubio od Federera

Izvor: Politika, 28.Feb.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković izgubio od Federera

U polufinalu Međunarodnog prvenstva SAD švajcarski as pobedio našeg sa 6:3, 5:7, 7:5, 6:2

Federer nije igrao kao nekada, ali nimalo lošije nego onda. Ako njegov protivnik u finalu pogleda snimak polufinalnog meča s Novakom Đokovićem, videće probuđenog švajcarskog asa kome je tvrda podloga na Međunarodnom prvenstvu SAD možda i suđena za spas 31, 0:2 sezone. Pobedio je sa 6:3, 5:7, 7:5, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 6:2.

Naš teniser nije bio na visini zadatka. Izgubio je sedmi put od velikog rivala. Poraz može da bude primljen s gorčinom, jer se pobedi nadalo s velikom izvesnošću. Povod za to su bile i sjajne Đokovićeve igre još od Olimpijskih igara i Federerovo suočavanje sa sopstvenim padom. Ali, i kada Švajcarac ne blista zaslepljujućim sjajem, naš igrač, da bi ga savladao, mora da odigra kao na mečevima kada se Federer suočavao s porazima. Bilo je to dvaput, ali na maestralan način – u Montrealu prošle godine i na Međunarodnom prvenstvu Australije ove. U te velike Đokovićeve igre protiv doskorašnjeg prvog „reketa” sveta sigurno spada i ona iz finala lanjskog Šampionata u Njujorku, iako je izgubio sa 7:6 (7:4), 7:6 (7:2), 6:4.

Federer je ključne gemove osvajao na servis našeg tenisera. U prvom setu je to bilo za vođstvo s 3:1, u trećem, u najbolji čas, za 6:5, a u poslednjem čak dva puta, za 4:2 i za pobedu. S druge strane, njegov servis je bio fenomenalan. Načinio je čak 20 as-poena, 14 više od Đokovića, i samo jednu dvostruku servis-grešku (naš igrač pet). Odnos grešaka: Đoković 47, Federer 28.

Što se tiče publike, u svetlu njenog negodovanja prema Đokoviću posle četvrtfinalnog meča s Amerikancem Endijem Rodikom, elektriciteta nije bilo. Tek poneki zvižduk, ali i otvoreno iskazana podrška Federeru. Veliki šampion, četvorostruki pobednik u Njujorku, miljenik je domaćeg gledališta i ono će ga svom snagom podržati i u odlučujućem meču jer želi da se baš pred njegovim očima desi potpuni povratak otpisanog. Biće to Federerov 17. finale na turnirima za „gren-slem” (više ima samo Ivan Lendl – 19), bitka za petu titulu, a 13. ukupno.

– Mislim da je prvi set bio ključ moje pobede. Đoković je tada delovao nekako iznureno – kazao je Federer.

U finalu će se sastati s uspešnijim iz meča Španca Rafaela Nadala i Britanca Endija Mareja.

– S kim bih želeo da igram u finalu? Želim trofej, eto šta bih želeo. Ali, ako baš moram da se izjasnim, onda neka to bude Nadal. Igrali smo mnogo velikih mečeva i ove godine, a finale na Vimbldonu je bilo nezaboravno. Neka takav bude i u Njujorku – kazao je Federer u prvoj izjavi na terenu, očigledno s potajnom nadom da će se najljućem rivalu revanširati za dva istorijska prevrata ove godine – španski as mu je preuzeo i prvo mesto na svetkoj listi i vimbldonski tron.

Đoković je rekao da nije srećan, pošto je izgubio, ali da je zadovoljan što se probio među četiri najbolja na turniru, s obzirom na napore koje je imao do polufinala.

– Federer je zaista igrao odlično. Servirao je sjajno. Apsolutno je zaslužio da pobedi. Ja nisam imao snage. Znao sam da je treći set presudan, ali zamalo nisam uspeo. Ovaj turnir je bio izuzetno iscrpljujući za mene i fizički i mentalno. Da se savlada protivnik koji je ovde trijumfovao četiri puta uzastopce, mora da se bude sto odsto spreman. Svi znamo ko je Federer – kazao je Đoković koji, ocenjujući igre posle Vimbldona, kaže da je zadovoljan i da veruje da može da bude još bolji igrač.

Na kraju, upitan, šta može da poruči Jeleni Janković uoči njenog finala protiv Amerikanke Serene Vilijams, rekao je:

– Ona najbolje zna šta joj je činiti. Nije potrebno da je savetujem. Ona je izuzetna igračica, kompletna, jedna od dve-tri najbolje na svetu. Očekujem da će biti veoma motivisana da osvoji svoj prvi „gren-slem” trofej.

-------------------------------------

Uragan „Hana” pomerio mečeve za dan

Polufinale između Nadala i Mareja prekinuto je pri 2:6, 6:7, 3:2, a biće nastavljeno danas u 22 časa po našem vremenu. Finale između Jelene Janković i Amerikanke Serene Vilijams je u noći između nedelje i ponedeljka u 3 č, dok Federer igra s pobednikom meča Nadal – Marej u ponedeljak u 23 časa.

G.Anđelić

objavljeno: 07/09/2008
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale,   Federer

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Đoković izgubio od Federera

Izvor: Politika, 28.Feb.2015

Novak Đoković izgubio u finalu turnira u Dubaiju sa 6:3, 7:5. – Švajcarac spasao svih sedam brejk šansi našeg tenisera, a iskoristio obe svoje. – Nisam realizovao svoje prilike, a protiv Rodžera to ne smete da uradite – istakao je Đoković..Od izveštača „Žurnala”..Dubai – Novak...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.