Đoković će opet pobediti Federera, a onda i sve ostale

Izvor: RTS, 14.Nov.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković će opet pobediti Federera, a onda i sve ostale

Više od nedelju dana se očekuje njihov međusobni duel, trebalo je da odredi ko će biti prvi u grupi, ali su se okolnosti drastično promenile. Novak Đoković i Rodžer Federer u direktnom okršaju odlučiće ko će iz grupe "Bjern Borg" proći u polufinale Završnog turnira u Londonu, a ko se vratiti kući. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Đoković i Federer će se od 21 sat 49. put naći na suprotnim stranama terena (prenos na RTS 1), kada u "O2 areni" bude počeo susret koji će umnogome odrediti i borbu za "broj 1" na kraju sezone.

Novak vodi sa 26-22 u pobedama, uključujući i onu u njihovom poslednjem okršaju. Bilo je to epsko finale Vimbldona, pripalo je srpskom asu tek u taj-brejku petog seta, uz spasene dve meč-lopte.
Ponovo će London biti poprište za dvojicu velikana, a uslovi su retko kada bili povoljniji za Švajcarca – dvorana, brza podloga (pokušaće da maksimalno ubrza ritam i skraćuje poene izlascima na mrežu), londonska publika koja ga obožava... Ali verujem da mu ni ovoga puta to neće biti dovoljno da prebrodi jednu od dve najveće prepreke u karijeri.
Federer od početka turnira ne ostavlja utisak nekoga koji je sposoban da stigne do završnice, uprkos nedavno osvojenoj tituli u rodnom Bazelu. Nedovoljno dobro se kreće, slabo se namešta na udarce, što posebno utiče na njegov forhend. Najjače oružje ga izdaje više nego ikada ranije.
Uz redovno nestabilan bekhend, moraće da pronađe neko rešenje za jednog od najboljih defanzivaca u istoriji tenisa.
Umelo je u prošlosti da mu se "otvori" baš protiv Đokovića, najviše se pamti polufinale Rolan Garosa 2011, kada je prekinuo Novakov niz od čak 43 uzastopna trijumfa. Igrač je koji je 15 puta prolazio u polufinale turnira najbolje osmorice, ali kada govorimo o njemu, u poslednje vreme uvek postoji neko "ali"...
Verovatno zbog godina, fizičkog stanja i činjenice da je šest puta podizao pehar na Završnom mastersu, njegov trenutni stav mi potvrđuje da nema isti pristup kao kada su u pitanju grend slemovi.

"Ovde se radi o zabavi. To nije tako ozbiljan događaj za sve nas, više je promotivnog karaktera. Lepo je biti u toj grupi od osam tenisera jer nam je to svima cilj tokom sezone. Svi smo uspeli u tome i mislim da nas sama ta činjenica čini zadovoljnima", kazao je 38-godišnjak.
Poslednju pobedu nad Đokovićem ostvario je pre četiri godine baš u Londonu, ali je od Srbina na istom turniru doživeo poraz u finalu.
Spomenuo sam već da Novak ima bolji i stabilniji bekhend, veliku razliku praviće ritern koji je "druga dimenzija" u odnosu na protivnički, kao i slajs kojim može da odlično parira. Međutim, dve su stvari koje Novaka odvajaju kao favorita – ima mentalnu nadmoć u međusobnim duelima i "neprijateljski" stav publike pretvara u dodatni motiv i energiju.
U seriji je od četiri vezane pobede protiv Federera, od poslednjih 11 mečeva izgubio je samo dva i pobeđivao ga na svim podlogama, u svim uslovima.
Atmosfera na nekima je bila kao na najvećim fudbalskim derbijima – polufinale Australijan opena 2008, finale Ju-Es opena 2011. godine (čuveni ritern na meč-lopti), masters u Sinsinatiju i već opisano finale Vimbldona.
"Oni viču Rodžer, ja čujem Novak", tim rečima je prokomentarisao situaciju na tribinama Centralnog terena koja je, najblaže rečeno, bila nesportska.
Sposoban je da netrpeljivost Federerovih navijača pretvori u svoju prednost i bukvalno iz inata napravi neki vanserijski potez.

"Razumem zbog čega toliko ljudi podržava Rodžera, on je to što jeste i šta je ostvario u karijeri. Zbog svoje ličnosti to zaslužuje. Publika je nekada na vašoj strani, nekada protiv vas. Morao sam tokom karijere da naučim da se nosim sa time, kako da prihvatim i kako da se izborim... Neću reagovati mnogo drugačije nego u prošlosti. Poštovaću i prihvatiti takvu situaciju, a plan je da se fokusiram na to šta je potrebno da pobedim u teniskom meču."
Činjenica je isto tako da će morati da popravi neke stvari iz duela sa Dominikom Timom, pre svega će morati da bude agresivniji i šalje dublje loptice. Ipak, toliko puta se susreo sa Švajcarcem da svakako najbolje zna kako da pristupi svemu što on nosi.
I dalje se nije izdvojio neko za koga bih mogao da kažem da je veći favorit od Novaka za trofej u prestonici Engleske. Nadam se da ne grešim.
Ukoliko, prema mojoj prognozi, a i onoj svetskih kladionica, Đoković pobedi Federera, tek onda ga očekuje paklen ritam u Londonu. Zasluge za to idu Timu, odigrao je meč karijere pre dva dana, kao i Rafaelu Nadalu, koji je nestvarnim preokretom savladao Danila Medvedeva i ostao u životu za prvo mesto na kraju sezone.
Osim Austrijanca, pitaće se mnogo i Stefanos Cicipas i Aleksander Zverev – Grk je već prošao u polufinale iz grupe "Andre Agasi", dok Zverev pobedom nad Medvedevom može u nokaut fazu.
Nema sumnje da nas čekaju zanimljivi dani u Londonu, ali pravi spektakl se očekuje večeras. Pobedom nad Federerom bi (će) Novak Đoković krenuti u novi pohod ka šestoj tituli i "broju 1".

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

POSLEDNJE PRIPREME FEDERERA: Evo šta je Švajcarac radio pred okršaj sa Đokovićem u Londonu (FOTO)

Izvor: Kurir, 14.Nov.2019

Rodžer Federer je tri sata pred duel sa Novakom Đokovićem odradio lakši trening na terenu "O2 arene", gde će se njih dvojica "sudariti" od 21 sat.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.