Demonstrani napustili plato Predsedništva i stigli pred policijsku stanicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2019, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstrani napustili plato Predsedništva i stigli pred policijsku stanicu

Grupa demonstranata predvođena liderima SzS stigla je oko 16.00 časova ispred policijske stanice u Bulevaru Despota Stefana. Pre podne, za posle obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića javnosti, ispred Predsedništva Srbije došlo je do sukoba demonstranata i policije.

Roditelji uhapšenog Miodraga Simovića i Nikole Dragosavljevića ušli su danas popodne u zgradu policije u Bulevaru Despota Stefana.

Njih je u zgradu propustio načelnik Policijske uprave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beograd Milan Stanić, javlja izveštač Tanjuga.

Lider Dveri Boško Obradović je prethodno zatražio da u policiju uđu, roditelji, advokati i predstavnici opozicije.

On tvrdi i da je uhapšeno 10 mladića od 18 do 28 godina.

Obradović tvrdi i da je jedan od uhapšenih Uroš Savić iz Aranđelovca tražio lekarsku pomoć, jer mu nije dobro.

Reporter Tanjuga javlja da je u međuvremenu stigao i otac uhapšenog Miloša Dekića koji traži da se i njemu omogući da uđe u stanicu policije.

Ispred stanice raspoređeni su pripadnici žandarmerije, a u krugu policijske stanice nalazi se i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Učesnici protesta su prolazeći pored zgrade RTS izrekli uvrede na račun te televizije i njenog rukovodstva i rekli da će se vratiti.

Saobraćaj je obustavljen u ulicama 27. marta, Svetogorskoj i poprečnim ulicama od Takovske, kao i u Jaše Prodanovića.

Situacija na platou ispred Predsedništva Srbije sada je mirna.

Nakon što su demonstranti otišli u protestnu šetnju, sa platoa se razišla i policija.

Saobraćaj u ulici Kralja Milana je ponovo uspostavljen.

Hronologija sukuba demonstranata i policije

Oko 12. 30 sati došlo je do nereda nakon što je Veselinović saopštio okupljenim demonstrantima da ima informaciju da je Obradović navodno pretučen.

Veselinović je rekao da ima informaciju da je Obradović pretučen kod "Londona" u ulici kneza Miloša.

"Imamo informaciju od Ljubana Panića, sekretara predsedništva Dveri da su Obradovića izvukli iz kolone kada je pokušao da izvuče kamion koji su nam blokirali. Izvukli su ga iz mase i policija ga je prebila", tvrdi Veselinović.

On je pozvao demonstrante da priđu do vrata predsedništva, nešto kasnije je javio da je završena vanredna konferencija za novinare i pozvao ih da blokiraju automobile ispred predsedništva.

Veselinović kaže da mu je javljeno i da policija ispred "Beograđanke" baca suzavac.

B. Stefanović: Obradović nije priveden

Lideri dela opozicije demantovali su da je lider Obradović priveden, prenosi RTS.

To je u izjavi za N1 demantovao Borko Stefanović. Prethodno su mediji javili da je lider Pokreta Dveri priveden. Lideri SzS se nalaze ispred Predsedništva Srbije.

Napad na žandarmeriju

Demonstranti predvođeni Obradovićem ranije su uleteli u kordon žandarmerije na uglu Kneza Miloša i Srpskih vladara.

Nekoliko stotina demonstranata napao je kordon žandarmerije na raskrsnici Kneza Miloša i Srpskih vladara koja ne dozvoljava da kamion sa kojeg se čuje obraćanje predsednika priđe Predsedništvu.

Tu će se kako je najavljeno, obratiti Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

Blokirana sva tri ulaza

Predstavnici Saveza za Srbiju okupili su se danas pre podne ispred Predsedništva u vreme obraćanja Presednika Srbije javnosti i blokirali sva tri ulaza zgrade.

Na glavnom ulazu pojavili su se Borko Stefanović i Janko Veselinović koji su u razgovoru sa policijom tražili da uđu unutra da bi, kažu, "rekli svoju verziju istine".

Demonstranti su se najpre okupljali na stepeništu Predsedništva dolazeći iz Ulice kralja Milana, ali se potom deo njih povukao nazad i na bočni ulaz.

Novinarima su se obratili i Stefanović i Veselinović i tom prilikom rekli da je jedini zahtev današnjeg okupljanja ostavka Vučića.

Stefanović kaže da traže da se predsednik suoči sa građanima i da očekuju da izađe, obrati se narodu i kaže da podnosi ostavku.

"Mislim da je to najpoštenije, ali sumnjam da će to uraditi", istakao je Stefanović.

Veselinović je rekao da je osnovni razlog ostavka Vučića i da su za to tu.

Demonstranti  probili zaštitnu ogradu

Demonstranti su takođe probili zaštitnu ogradu i došli ispred službenog ulaza u Predsedništvo, gde je bilo vanredno obraćanje predsednika Srbije.

Protest se jednim delom bio prebacio u ulicu Srpskih vladara.

Vikali su "Gotov je", "Uhapsite Vučića", "Oliver Ivanović".

Medijske ekipe koje su pratile obraćanje su zbog bezbednosti ostale u zgradi Predsedništva i nakon konferencije.

Posle 15-ak minuta novinari su izašli iz zgrade, kako zbog protesta ne bi ostali blokirani do daljeg.

Kako javlja izveštač Tanjuga, novinarima je dok su bili unutra rečeno da ne izlaze na balkon niti prilaze prozorima iz bezbednosnih razloga, ali potom im je rečeno da mogu da izađu i da urade što pre.

Konferenciju u predsedništvu je pratilo oko stotinu novinara, snimatelja i fotoreportera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.