Bogdanovićev prvi trener za Blicsport: Bogdan ima Đorđevićev šmek za igru

Izvor: Blic, 20.Jan.2014, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanovićev prvi trener za Blicsport: Bogdan ima Đorđevićev šmek za igru

Stručnjaci se slažu: Bogdan Bogdanović, najbolji košarkaš Partizana, jedan je od najboljih igrača u Evropi. Lider Partizana, vodeći as Evrolige i u reprezentaciji je istinski naslednik sadašnjeg selektora Srbije. Ko je ta nova zvezda na košarkaškom nebu?

- Ubeđen sam da Bogdana čeka velika karijera, verovatno i u daleko jačim ligama. Ima osobinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da rešava utakmice, kao Saša Đorđević. Očekujem da će spoj meč vinera i dokazanog šampiona vratiti Srbiju tamo gde pripada, na tron Evrope. Naravno, sa Bogdanovićem u timu, što mu od srca želim - kaže za “Blic” Dragan Jakovljević, trener koji je Bogdanu prvi dao šansu u Žitko basketu i trasirao mu put među crno-bele i reprezentaciju.

Ekspert za rad sa decom i aktuelni trener kadeta Crvene zvezde otkriva vrline sjajnog košarkaša.

- Bogdana sam prvi put primetio u proleće 2007, kada je Žitko igrao kvalifikacije protiv Zvezdare, čiji dres je nosio. Zapazio sam vižljastog mladića, izuzetne energije i karakterističnog prodora od koša do koša. U decembru iste godine sam stupio u pregovore kako bi prešao u Žitko, u kojem je završio aprila 2008. godine.

Zvezda nije imala sluha

Malo je poznato da je Bogdanović lako mogao da završi u Crvenoj zvezdi.

- Zvezda je bila na klimavim nogama, 2010. godina je bila najteža u istoriji kluba. Nudio sam ljudima iz tadašnje uprave da razgovaramo na tu temu, međutim nisu imali sluha.

Period prilagođavanja nije dugo trajao.

- Došao je nebrušeni dijamant, kakvih je mnogo u prirodi, ali sreća je što se pogodio njegov materijal, moje iskustvo, dobar ambijent i stabilne finansije koje je Žitko tada imao. Video sam izuzetnu brzinu usvajanja elemenata, želju da radi, ali i pozitivne mladalačke nestašluke. Lomili smo se dugo, ubeđivao sam ga i pričao da će biti najbolji u svojoj generaciji, iako pre dolaska u Žitko nije bio ni među 40 u kadetskoj ili juniorskoj reprezentaciji. Čak 2009, kada je već bio uveliko kod mene, nije bio pozvan ni za tim Beograda za turnir u Madridu.

A onda je krenuo uspon.

Ljubav

Dragan Jakovljević kaže da je jedna od najvažnijih stvari u karijeri Bogdana Bogdanovića to što iskreno voli košarku.

- Bogdan je, kao i svi momci koji su igrali u Žitku, bio na principu samofinansiranja, što je važno za nove generacije, koje samo nešto očekuju.

- Kao izuzetno pošten i vaspitan mladić, stidljivo i bojažljivo je prihvatao moje sugestije da će biti najbolji. Početkom 2010, kada sam ga “slomio” bilo mi je potpuno jasno da je duh izašao iz boce. Osvojili smo turnir u Valjadolidu, pobedio je prvaka Španije Sevilju, davao je odlučujuće koševe sa osam, devet metara, uzimao je lopte u poslednjem napadu i uvek je bio gladan dokazivanja. Te godine smo osvojili turnir u Šoleu, a kao kruna je došao do sada neprevaziđeni rezultat - Bogdanović je na finalnom turniru juniorske lige Srbije u Vršcu postigao 99 poena i imao 110 indeksnih poena, gde nam je doneo bronzanu medalju. Pre četiri godine je igrao za FMP u juniorskoj Evroligi i rešio polufinale sa Unikahom pošto je postigao koš od svog koša.

Već je počelo da se priča o novoj zvezdi naše košarke.

Jovanović nije prepoznao talenat

Bogdan je imao težak period prilagođavanja u Partizanu.

- Izdržao je, imao je moju podršku kada ga je tadašnji trener Vlade Jovanović sklanjao u stranu i nije prepoznao njegov talenat! Sve je stoički podnosio, nije hteo da ide na pozajmice, protiv kojih sam apsolutno u sadašnjim okolnostima. Ili jesi ili nisi.

- Tada je već bilo jasno da je on nešto posebno, pa čak i tadašnji selektor juniorske reprezentacije Vlade Jovanović je morao da ga pozove. Podsećam da ga godinu dana ranije isti trener nije uvrstio ni na spisak od 25 igrača. To leto Srbija je nesrećno izgubila zlato na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, a on je bio najbolji strelac, da bi sve pečatirao na Svetskom šampionatu protiv Argentine trojkama sa devet metara.

Kruna je stigla prelaskom u Partizan i u seniorsku reprezentaciju.

- Mnogo smo znoja prolili, radili, putovali, išli dva puta godišnje na pripreme. Bilo je sjajno sa njim raditi te dve i po godine i izvesti ga na košarkaški put, kada sam ga od anonimusa postavio na pijadestal evropskih juniora, a sada je i u seniorima skoro na pijadestalu. Treba istaći i dobru odluku njegove porodice da se u “malom klubu” strpljivo i isključivo radom dolazi do vrha - zaključio je Jakovljević.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bogdanovićev prvi trener za Blicsport: Bogdan ima Đorđevićev šmek za igru

Izvor: Dzungla.org, 20.Jan.2014

Stručnjaci se slažu: Bogdan Bogdanović, najbolji košarkaš Partizana, jedan je od najboljih igrača u Evropi. Lider Partizana, vodeći as Evrolige i u reprezentaciji je istinski naslednik sadašnjeg selektora Srbije. Ko je ta nova zvezda na košarkaškom nebu?. OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.