OGROMAN USPEH: Pčelari postigli rekordan izvoz meda, otkupna cena skočila i do 241 odsto (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2021, 14:54

OGROMAN USPEH: Pčelari postigli rekordan izvoz meda, otkupna cena skočila i do 241 odsto (FOTO)

Pčelari su uspeli da otvore najzahtevnije tržište.

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je danas pogon za prikupljanje i plasman meda "Naš med" u Rači. Ona je rekla da je otkupna cena meda skočila između 56 i 241 odsto, za bagremov, odnosno šumski med, za osam meseci "samo zahvaljujući ovom pogonu, gde nema više posrednika".

Premijerka je navela i da su pčelari preko fabrike "Naš med" uspeli da otvore najzahtevnije tržište, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a to je EU. Drugi kontingent u utorak kreće za Italiju, kaže Brnabić, a onda i treći.

- To je ogroman uspeh.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović rekao je ovom prilikom da pčelarstvo Srbije i dalje ima probleme sa falsifikatima meda, ali da se država opširno bavi time.

- Mi ne možemo da radimo u uslovima nelojalne konkurencije i zato se zahvaljujemo premijerki na podršci - rekao je Živadinović i dodao da pogon u Rači radi savremeno, na nivou svetskih standarda.

Više od 15 miliona dolara vrednosti izvoznog meda bilo je prošle godine, rekao je Živadinović, i dodao da je Savezu vrlo važno da se med plasira u teglama meda. Fokus je na arapskim zemljama, kaže, jer se med tamo ceni.

- U četvrtak sam pričala o ovom pogonu, jer su malinari imali problem s naplatom. Tada sam rekla da svi poljoprivredni proizvođači treba da se ugledaju na pčelare, jer tako sebi obezbeđuju sigurnost i nalaze put do kupaca - navela je premijerka Srbije, i dodala:

- Pozivam sve malinare i kupinare da vide kako izgleda ovaj pogon i da znaju da mogu da računaju na podršku Vlade. Ovo nije vlasništvo ni Vlade Srbije, ni opštine Rača, već većinsko vlasništvo Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Ja sam sada u njihovom domu - rekla je Brnabić.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.