Preminuo olimpijac koji je preživeo Holokaust

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 23:33

Preminuo olimpijac koji je preživeo Holokaust

Ben Helfgot, jedna od dve osobe koje su preživele Holokaust i takmičile se na Olimpijskim igrama, preminuo je danas u 94. godini, preneo je Tajms of Izrael.

Helfgot je preživeo Holokaust kao tinejdžer, a onda je postao šampion u dizanju tegova.

Njemu je dodeljena titula viteza u Velikoj Britaniji 2018. godini.

On je tu zemlju predstavljao na olimpijskim igrama 1956. i 1960. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ser Ben Helfgot je bio jedan od najinspirativnijih ljudi koje sam znao. Bio je harizmatičan, strastven lider, koji je promovisao saosećanje, razumevanja, ljubav i miroljubiv suživot. Njegovo strašno iskustvo ga je inspirisalo da radi neumorno za mirniji i ujedinjeniji svet, a bio je i nama inspiracija", rekao je rabin Efraim Mirvis, prenele su Londonske jevrejske vesti.

Rođen je u Poljskoj 1929. godine, a kada su nacisti napali Poljsku 1939. godine, njegova porodica je bila primorana da bude u prvom nacističkom getu u Evropi.

Uvršten je u Međunarodnu jevrejsku sportsku kuću slavnih 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.