Pozorišna Jugoslavija u malom

Izvor: RTS, 02.Dec.2019, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorišna "Jugoslavija u malom"

Regionalna unija teatara lako bi mogla da ponese naziv "Jugoslavija u malom", jer okuplja pozorišta iz glavnih gradova nekadašnje savezne republike. Jedna od ideja unije je festival, čije je prvo izdanje počelo u Beogradskom dramskom pozorištu, premijerom predstave "Liliom". Kome je potrebna pozorišna Jugoslavija?
Simbol zlatnog doba Jugoslavije, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Sarajevu i poslednjih godina pozorišni producent Jure Franko, svečano je otvorio Prvi festival regionalne unije teatara. 

Ideja da prestonička pozorišta nekadašnjih republika razmenjuju predstave i umetnike, potekla je iz Beograda. 
"Ja bih preskočio i ove što su jugonostalgičari i antijugonostalgičare. Veliki je problem ovih prostora povijest i mi se uvijek u nekim pravim trenucima vraćamo u povijest, samo zato što ne znamo što ćemo sa sadašnjošću i budućnošću", kaže Duško Ljuština, upravnik Kazališta Uliks (Ulysses).
"Biće komplikovano samo u smislu ljudi koji ne shvataju koliki je značaj da se kulturološki razvijamo razmenjujući se a opet čuvajući svako svoj identitet, svako svoj jezik", rekao je Dušan Kovačević, umetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica.
"U tom smislu smo svi bili jako skromni, ali i svi smo jako ambiciozni da ova unija postane značajna ne samo u regionalnim, već možda i evropskim okvirima", kaže Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta.
Predstave za festival delegiraju pozorišta. Beogradsko dramsko odlučilo se za premijeru "Lilioma"' Ferenca Molnara u režiji Ane Tomović.
Glavne junake, ljubavni par s društvene margine, iz lokalnog luna parka, igraju regionalne zvezde Beograđanin Andrija Kuzmanović i Sarajka Maja Izetbegović.
"Svaka država za sebe je malo tržište i vrijeme je da se ujedinimo i da kreiramo zajedno, jer tako mogu samo da ispadnu super stvari", kaže Maja Izetbegović, glumica.
Prvi RUTA festival traje do 6. decembra. U martu se seli u Podgoricu.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.