54-godišnji skijaš u odelu marijačija

Izvor: B92, 05.Feb.2014, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

54-godišnji skijaš u odelu marijačija

Meksiko, zemlja bez značajne tradicije zimskih sportova, imaće jednog predstavnika na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Reč je o skijašu Hubertu fon Hoenloeu. Nije neobično samo njegovo ime, koje uopšte "ne zvuči latino", a to je zato što je meksički skijaš ustvari potomak nemačke kraljevske porodice.

Neobično će biti i njegovo skijaško odelo: reč je o kombinezonu dizajniranom kao klasično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marijači odelo, piše Si-En-En (CNN).

"Nisam nikad imao dilemu – znao sam da želim da skijam i da se takmičim za Meksiko. To je za moju zemlju", kaže Hoenloe.

Iako u njemu ima više nemačke nego meksičke krvi, Hubert kaže da je veoma ponosan i da oseća ogromnu odgovornost.

"U Meksiku nas ima 100 miliona i jedini koji ima šansu da osvoji zimsku olimpijsku medalju sam ja. Ja sam ambasador svoje zemlje, ambasador sa stilom i ljudskom snagom koja prevazilazi rezultat".

Sin princa i princeze od Virtemberga rođen je kad su se njegovi roditelji "zatekli" u Meksiku, na poslovnom putovanju.

Godine 1981, "meksički princ" je osnovao Federaciju zimskih sportova Meksika i od 1984. je branio boje Meksika na olimpijadama u Kalgariju, 1988, Albertvilu 1992. i Lilehameru 1994.

Vratio se olimpijskom nadmetanju 2010, u Vankuveru, gde se takmičio u slalomu i veleslalomu. Tad je, u svojoj 51. godini, postao najstariji takmičar koji je učestvovao na ZOI.

Danas ima skoro 55, a njegov glavni cilj nije da postigne rezultat, već da probudi strast Meksikanaca prema zimskim sportovima. Po njegovom mišljenju, trebalo bi angažovati Meksikance koji žive u SAD i Kanadi, koji imaju priliku i "naterati ih da treniraju" zimske sportove.

Zato će i nositi skijaško-marijači-odelo: da "podstakne meksički ponos", kaže on za CNN. A i zato što je Hubert i muzičar – snimio je nekoliko albuma, iako je većina pesama na nemačkom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hit u Sočiju: Meksiko ima jednog predstavnika, on je nemački princ, ima 54 godine i skijaće u marijači odelu (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 05.Feb.2014

Meksiko, zemlja bez značajne tradicije zimskih sportova, imaće jednog predstavnika na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju – i to kakvog! Reč je o skijašu Hubertu fon Hoenloeu. Nije neobično samo njegovo ime, koje uopšte "ne zvuči latino" – već je neobično to je što je meksički skijaš...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.