Izvor: Luftika.rs, 30.Okt.2020, 19:16

Kako je “šumski pod” u finskim obdaništima uticao na dečiji imunitet

Igranje u zelenilu i na šumskom zemljištu za samo mesec dana može vidno uticati na dečiji imunitet, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.
Naime, zaposleni u finskom obdaništima sredili su travnjake i na njima zasadili šumske biljke poput vreska i borovnice, a zatim dozvolili deci da se staraju o biljkama u žardinjerama.
Raznovrsnost mikrobioma u crevima i na koži dece vrlo brzo se pokazala izuzetno blagodetnom po zdravlje najmlađih.
U poređenju sa drugom decom iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << gradskih obdaništa, koja se igraju na betonskim, popločanim ili šljunkovitim igralištima, mališani iz ozelenjenih vrtića pokazali su porast broja T ćelija u krvi i drugih značajnih činilaca imunog sistema u roku od 28 dana.
“Takođe smo otkrili da je crevna flora dece koja se igraju u zelenilu slična onoj koju imaju deca koja svakodevno posećuju šumu,” kaže naučnica Marja Rozlund sa Univerziteta u Helsinkiju, a prenosi portal Detinjarije.
Prethodna istraživanja pokazala povezanost ranog izlaganja zelenilu sa dobrim imunitetom, ali nije bilo dokazana uzročno-posledična veza.
Ovaj finski eksperiment je prvi koji je pokazao da direktnim menjanjem detetovog gradskog okruženja može da se menja i njegova crevna flora a samim tim i njegov imunitet.
Ovo potvrđuje tzv. “biodiverzitetsku hipotezu”, koja kaže da je gubitak raznovrsnosti živog sveta u gradovima barem delimično odgovoran za skorašnji porast učestalosti bolesti povezanih sa imunim sistemom.
Među decom koja su se igrala napolju, na zemlji, travi i među drvećem, porast broja mikroba nazvanih gamaproteobakterije dovela je do jače imune odbrane njihove kože, kao i do povećanja koncentracije imunih ćelija u krvi i smanjenja koncentracije interleukina-17A, koji se povezuje sa autoimunim bolestima i alergijama.
“Za decu bi bilo najbolje ako bi se igrala u baricama i riljala po zemlji,” poručuje ekolog Aki Sinkonen sa Univerziteta u Helsinkiju i dodaje da bi deca trebalo da borave u prirodi pet puta nedeljno da bi to popravilo njihov imunitet.
Eksperiment u kojem su tinejdžeri 8 sati bili bez telefona i interneta duboko će vas šokirati

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.