Novak, povratak na tron

Izvor: RTS, 01.Jan.2015, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak, povratak na tron

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je u 2014. godini uspeo da se vrati na čelo ATP liste. Ponovo je najbolji igrač sveta. Novak je osvojio sedam titula: Indijen Vels, Majami, Rim, Vimbldon, Peking, Pariz i završni turnir u Londonu. Igrao je finale na Rolan Garosu. Trijumfom na Vimbldonu Novak se vratio na poziciju broj 1 svetske rang-liste, na kojoj je dočekao 2015. godinu. Čitaj mi!
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Tenis 1 Novak, povratak na tron

2 Bejl, Benzema, Đoković...

3 Ana: Igraću manje, cilj je grend slem

4 Tipsarević na terenu u februaru

5 Đoković bolji od Mesija, Mejvedera, Nadala, Meninga...

Četvrtu godinu zaredom, Međunarodna teniska federacija, poznatija kao ITF, proglasila je Novaka za najboljeg tenisera godine. Novak je tako postao jedan od četvorice tenisera koji su osvajali ovo prestižno priznanje četiri i više puta. Prethodno je to pošlo za rukom Ivanu Lendlu, Pitu Samprasu i Rodžeru Federeru. Novak je u sezoni koja je za nama osvojio sedam titula: Indijen Vels, Majami, Rim, Vimbldon, Peking, Pariz i London (završni turnir); igrao je finale na Rolan Garosu. Odigrao je 69 mečeva uz bilans 61-8.

Novak igra fantastično, a kada se s druge strane mreže nađe još jedan velikan, a ulog je trofej na Vimbldonu, spektakl je zagarantovan. ATP je izabrao pet najboljih mečeva u sezoni kada su u pitanju grend slem turniri. Novak je akter prva dva. U nedelju, 6. jula 2014, Novak je po drugi put u karijeri postao šampion Vimbldona, najvećeg teniskog turnira današnjice!

Posle veličanstvene borbe u velikom finalu, Novak je srušio Federera sa rezultatom 3:2 i onemogućio Švajcarca da dođe do svoje osme titule na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije. Novak protiv Federera – Vimbldon, finale (6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4). Neverovatno uzbudljiv meč odluke koji se odigrao na centralnom terenu „All England Lawn Tennis Club"-a trajao je tri časa i pedeset šest minuta.

Drugi spektakularan meč sezone naš as je odigrao protiv još jednog Švajcarca – Stanislasa Vavrinke, ovog puta je bio poražen u pet setova. Novak protiv Stanislasa Vavrinke – Australijan Open, četvrtfinale (6:2, 4:6, 2:6, 6:3, 7:9). U maratonskom meču četvrtfinala koji je trajao tačno četiri časa, Novak je posle velike borbe poražen od kasnijeg šampiona, Švajcarca Stanislasa Vavrinke sa 3:2.

Evo kratkog osvrta na 2014. godinu našeg Novaka Đokovića:

Novak je sezonu počeo egzibicijom u Abu Dabiju, osvojio je titulu, treći put zaredom. U finalu je savladao Španca Davida Ferera. Na ovom turniru Boris Beker je prvi put predvodio Novakov štab.

Usledilo je veliko iskušenje odbrana titule na Otvorenom prvenstvu Australije. Novak je na turnir došao kao trostruki branilac titule. U prva četiri kola nije izgubio nijedan set. Međutim, stao je u četvrtfinalu, bolji od njega u pet setova bio je Švajcarac Stanislas Vavrinka (2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7), koji potom i osvojio turnir.

Novak nije uspeo da odbrani titulu ni u Dubaiju. Takmičenje je završio u polufinalu, savladao ga je Rodžer Federer. Švajcarac je do pobede stigao nakon preokreta i na taj način nije dozvolio Novaku da stigne do izjednačenja u međusobnom skoru. Ovo je bila Federerova 17. pobeda.

Novak se Federeru revanširao već na narednom turniru. U finalu Mastersa u Indijen Velsu, nakon velike borbe, naš teniser je pobedio u tri seta – 3:6, 6:3, 7:6 (7:3). Prethodno je u polufinalu bio na velikim mukama protiv Džona Iznera, koji se nikako nije predavao, pa je meč rešen u trećem setu.

Novu titulu Novak je osvojio na Mastersu u Majamiju. Odličnu igru je krunisao pobedivši Španca Rafaela Nadala u finalu sa 6:3, 6:3 – ovo je bio prvi njihov susret u ovoj godini. Novak je u četvrtfinalu pobedio Marija sa 2:0, a u finale je prošao bez borbe, pošto mu je Nišikori predao meč.

Sezonu šljake Đoković je započeo odbranom titule u Monte Karlu. U polufinalu se očekivala velika borba sa Federerom. Međutim, spektakl je izostao jer Novak zbog povrede zgloba desne ruke nije mogao da pruži svoj maksimum. Hrabro je izdržao do kraja susreta rizikujući ozbiljniju povredu, Švajcarac je pobedio sa 2:0 (7:5, 6:2). Naš as je otkazao učešće na Mastersu u Madridu, jer je procenio da se zglob nije dovoljno zacelio.

Tri nedenje "prinudnog" odmora i povratak na Mastes u Rimu. Novak je uspeo da osvoji svoju treću titulu u Večnom gradu. Pobedio je Davida Ferera u četvrtfinalu, Miloša Raonića u polufinalu i Rafaela Nadala u finalu, svu trojicu sa 2:1. Ovo je bila Novakova četvrta pobeda protiv Španca na šljaci.

Nadal se revanširao na, za Đoković mnogo važnijem turniru, Rolan Garosu. Po drugi put je Novak imao priliku da osvoji jedini grend slem koji mu nedostaje, ali sprečio ga je najveći rival, Rafael Nadal, osvojivši devetu titulu u Parizu sa 3:6, 7:5, 6:2, 6:4. Bio je to treći uzastopni poraz Đokovića u finalu nekog grend slem turnira.

Vimbldon, povratak na tron. Novak je trijumfom na turniru u Londonu uspeo da se vrati na čelo ATP liste. Redom je savladao Štepaneka, Đila Somona, Žoa Vilfrida Congu. U četvrtfinalu je u pet setova savladao Čilića. U polufinalu je savladao odličnog Bugarina Georgu Dimitrova - 3:1, koji je predhodno iz trke izbacio branioca titule Marija. Usledilo je veliko finale protiv Švajcarca Rodžera Federera. Srbin i Švajcarac odigrali su jedan od najboljih mečeva u 21. veku, a Đoković je uspeo da spreči Federera da postane najtrofejniji igrač u istoriji Vimbldona, pobedivši sa 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4. Ovo je Novaku bio drugi osvojen trofej na Vimbldonu.

Na Mastersu u Torontu Novak je ispao na startu, bolji od njega bio je Tsonga - 6:2, 6:2. Pad u igri i loša forma rezultovale su i ispadanjem u trećem kolu Mastersa u Sinsinatiju, savladao ga je Tomi Robredo.

Za neslavan završetak Severnoameričke turneje pobrinuo se Japanac Kei Nišikori. Iako je Đoković delovao dosta sigurnije na Ju-es Openu takmičenje je završio u polufinalu. Japanac je iskoristio lošu igru našeg asa i domogao se Gren slem finala, prvog u karijeri. Ovo je bilo prvo finale gren slema posle skoro deset godina, od Otvorenog prvenstva Australije 2005. godine, u kojem nisu igrali najbolji teniseri današnjice - Federer, Đoković i Nadal.

Potom se teniski karavan preselio u Peking. Novak je potvrdio dominaciju u glavnom gradu Kine, odbranio je titulu osvojenu u predhodne dve godine. U finalu je prosto deklasirao Čeha Tomaša Berdiha. Naš as je imao priliku da protivnika pošalje kući „biciklom" (6:0, 6:0), ipak Čeh je smogao snage da u finišu meča osvoji dva gema i donekle ublaži ubedljiv poraz.

Usledio je Masters u Šangaju. Novak je branio titulu, a u polufinalu ga je zaustavio Rodžer Federer, koji je branioca titule savladao rezultatom 6:4, 6:4 i tako ga po treći put ove sezone sprečio da se izjednači sa njim u međusobnim duelima.

Novak je osvojio poslednji Masters sezone - Pariz, ubedljivo bez izgubljenog seta. U finalu je savladao Kanađanina Miloša Raonića. Na ovaj način je postao prvi teniser koji je odbranio titulu, kao i treći koji je osvojio 20 titula na turnirima iz Serije 1000.

Kruna sezone - završni masters u Londonu. Novak je bio u grupi sa Čilićem, Vavrinkom i Berdihom. Novak je bio ubedljiv i postavio novi rekord po broju izgubljenih gemova u grupi - samo devet (dva protiv Čilića, tri protiv Vavrinke i četiri protiv Berdiha). Već posle takmičenja po grupama Đoković je obezbedio prvo mesto na ATP listi na kraju godine. U polufinalu je Nišikori je uspeo da Đokoviću uzme drugi set, nakon čega je treći izgubio sa 0:6. Đoković je osvojio treći uzastopni završni turnir nakon što je Rodžer Federer predao finale pre početka meča, navodeći kao razlog povredu leđa, a kasnije je izjavio "da nije bio siguran da može da savlada Novaka".

Da sumiramo. Đoković je sezonu završio sa osvojenim jednim grend slem turnirom (Vimbldonom). Takođe, uspeo je da odbrani titulu na Završnom prvenstvu ATP-a, kao i da osvoji četiri Masters turnira: Indijan Vels, Majami, Rim i Pariz. Komplet od sedam titula u 2014. godini upotpunio je ATP 500 turnir u Pekingu. Đoković je po treći put u četiri godine završio sezonu na čelu ATP liste.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đoković i košarkaši obeležili 2014.

Izvor: Politika, 01.Jan.2015

Novak Đoković treći put na čelu „Politikine” liste, muška košarkaška reprezentacija 18. put i prvi posle 12 godina. – Kajak, streljaštvo i atletika najzastupljeniji na listama..U godini velikih uspeha naših sportista, posebno u pojedinačnim sportovima, prvo mesto našeg najboljeg tenisera...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.