Novak i Endi spremni svet bola u borbi za Melburn

Izvor: Press, 26.Jan.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak i Endi spremni "svet bola" u borbi za Melburn

Dva velika prijatelja van terena, poznanika sa teniskih kampova od malih nogu, ukrstiće rekete po 18. put u profesionalnoj karijeri, i to u finalu jednog od četiri najveća turnira na svetu. Samo sedam dana mlađi Novak vodi u međusobnim duelima sa 10:7 u pobedama. Ovo će biti njihov treći meč u finalima nekog gren slema. Đoković je dobio prvi, upravo u Melburnu 2011. godine, ali mu se Marej revanširao prošle sezone u Njujorku >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na US Openu.

Prvi teniser sveta sutra će imati priliku da uđe u istoriju kao prvi igrač koji je tri puta za redom osvojio Melburn, odnosno četvrti za samo samo šest godina. On je u Melburnu upisao svoje 11. uzastopno GS polufinale (samo Federer ispred sa 23), a postao je i sedmi najmlađi teniser koji je uspeo da ostvari 10 gren slem finala (pet titula). Pošto u novoj godini nije odigrao nijedan zvaničan turnir, Đoković će u Melburnu juriti prvu u 2013. godini i već 35. u karijeri.

Đoković je u polufinalu, kako je i sam rekao, protiv Davida Ferera, odigrao možda i najbolji meč u karijeri, kada je praktično igrom bez greške razbio Španca posle samo 89 minuta. Međutim, Đoković je ubeđen da će u finalu protiv Mareja biti sasvim druga priča i da ga protiv Britanca čeka novi duel "na granici najvećeg bola". Pre nego što je prošle godine u Melburnu u epskom finalu, najdužem svih vremena na GS turnirima osvojio titulu protiv Španca Rafaela Nadala, Đoković je u polufinalu upravo eliminisao Mareja, posle velike i teške borbe koja je trajala četiri i po sata.

- S obzirom na činjenicu da smo svaki put u prethodnih, verovatno šest-sedam duela, igrali dugačke i naporne mečeve, fizički veoma zahtevne, ništa drugo ne očekujem ni sutra. Ovo je veliki izazov za obojicu i sigurno je da ćemo pružiti maksimum svojih mogućnosti. Očekujem jako duge poene i nadmudrivanje sa osnovne linije tako da pretpostavljam da nas čeka duga, duga borba u nedelju. Gledao samo duel Endija i Rodžera. Endi je u tom meču dokazao da je trenutno jedan od najbolje psihički i fizički spremnijih igrača na Turu - rekao je Đoković, koji je imao dan odmora više od svog rivala.

Od pet GS titula koliko je osvojio u karijeri, Đoković je u Melburnu trijumfovao tri puta, tako da nema sumnje na kojem se delu sveta najbolje oseća na terenu.

- Melburn je definitivno moj najuspešniji gren slem. Uslovi mi generalno odgovaraju, a posebno "Rod Lejver" arena. Ali, kao što sam rekao pre nekoliko dana, jedan od velikih razloga zašto sam tako uspešan ovde je što je ovaj turnir na početku takmičarske sezone i na koji dolazite potpuno oporavljeni, napunjenih baterija i gladni uspeha i pobeda - dodao je Đoković i još jednom naglasio svoje prijateljstvo sa Endijem.

- Lepo je videti da je neko sa kim ste praktično odrasli na terenu, postao tako uspešan u poslu kojim se bavi. Znamo se od 11, 12 godine i to je definitivno nešto specijalno što se može dodati našem velikom rivalstvu na terenu i prijateljstvu koje imamo van njega - zaključio je Novak.

Posle trijumfa u sjajnom polufinalu i igri živaca u pet setova nad legendarnim Švajcarcem Rodžerom Federerom, Marej je i definitivno postavio novi poredak u svetskom tenisu i najavio novo veliko rivalstvo. Ono što se i očekivalo, posle dobrog dela prošle decenije u kojem su dominirali Španac Rafael Nadal i Federer, "beli sport" je dobio nove arhi-rivale, a to su definitivno Novak i Endi, koji će se, sudeći po kvalitetu konkurencije, u narednih par godina, boriti za trofeje na najvećim svetskim turnirima.

- Nadam se da će to biti veoma bolan meč a to znači da će biti i jako kvalitetan, što se i očekuje u finalu jednog ovakvog turnira. Ja se osećam jako dobro i spremno, ali neću trošiti previše energiju danas jer će mi ona biti i te kako potrebna ukoliko želim da pobedim u nedelju - rekao je Endi, koji je konačno "izašao iz proseka" u 2012. godini, kada je pod patronatom novog trenera, legendarnog Ivana Lendla, posle nekoliko neuspeha u finalima, konačno uspeo da osvoji prvi GS turnir, ali i Olimpijske igre u Londonu.

Finalni duel Australijan Opena u Melburnu između Novaka Đokovića i Endija Mareja zakazan je za nedelju od 9,30 časova po srednjeevropskom vremenu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale,   Tenis

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.