US Open
US Open

Us open je jedan od najstarijih teniskih turnira koji je prvi put održan 1881. godine, od 1887. godine je četvrti i poslednji Gren slem sezone.
Poslednji Gren slem sezone igra se na tvrdoj podlozi od 1978. godine, a prethodno su mečevi bili igrani na travi, od 1881. do 1974. godine i šljaci od 1975. do 1977. Prvi dom Us opena bio je Njuport kazino na Rod ajlendu, a prvo su samo članovi Nacionalne travnate teniske asocijacije Sjedinjenih država mogli da jedino učestvuju na njemu.

Već 1915. godine turnir je premešten u Vest Sajd teniski klub u Forest Hilsu.

Teniseri su bili ti koji su inicirali i tražili selidbu Us opena u Njujork, putem peticija, a kao razlog su naveli da je većina teniskih klubova, igrača i navijača iz tog grada ili okruženja i da bi to bilo odlično za razvoj sporta.

I pokazalo se da je to bio pravi potez, ali je tri godine turnir bio održan u Filadelfiji, od 1921. do 1923. pre povratka u Forest Hils.
Selidba u Flašing Medouz, mesto Kvins, se desila 1978. godine i taj deo grada je simbol za Us open i danas. Tamo je izgrađen Nacionalni teniski centar Sjedinjenih država koji ima naziv Bili Džin King, po jednoj od najboljih teniserki u istoriji, ne samo u Sjedinjenim državama, već i u svetu.

Us open se igra na tvrdoj podlozi betonu, i predstavlja najveći teniski turnir na američkom tlu. Prvi turnir je održan davne 1881. godine, i tada su na njemu igrali isključivo samo muškarci. Dok je prvi ženski turnir odigran 1887. godine. Kompleks trenutno ima dvadeset dva terena, uz koje postoji još jedanaest u okviru parka Flašing Medouz, ali se oni ne koriste za mečeve Us opena, već samo za treninge.

Ceo kompleks se prostire na 188.000 kvadratnih metara i najveći je teniski stadion na svetu, a Artur Eš stadion je najveći teren na svetu, sa kapacitetom od 22.547 metara.

Nacionalni teniski centar je otvoren za javnost tokom 11 meseci godišnje, a zatvoren je jedino tokom trajanja Us opena i u slučaju vremenskih nepogoda.

Najveći teren kompleksa nacionalnog teniskog centra Sjedinjenih država izgrađen je 1997. godine, i ima kapacitet od 22.547, što ga čini najvećim teniskim stadionom na svetu. Izgradnja stadiona je koštala 254 miliona dolara, a otvorila ga je 25. avgusta 1997. godine, Vitni Hjuston pesmom One moment in time. Stadion je dobio ime po legendarnom američkom teniseru Arturu Ešu, koji je tokom karijere osvojio tri Gren slem titule.
Us open, odnosno Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država u tenisu, jedno je od najstarijih nadmetanja u belom sportu i jedan od četiri najvažnija turnira na teniskoj mapi i u sportu tenisa.

Srpski predstavnici su imali dosta uspeha na takmičenjima. Novak je igrao već pomenuta četiri finala, od kojih je jedno dobio, a već šest godina u nizu nije ispao pre polufinala.

Jelena Janković je igrala finale 2008. godine, i polufinale i četvrtfinale, dve godine pre toga. Nakon niza ispadanja u četiri runde, Ana Ivanović je konačno prošle godine igrala četvrtfinale, a Janko Tipsarević je svoja jedina dva četvrtfinala na Gs takmičenjima zabeležio upravo tamo.
Nenad Zimonjić je jedini koji nije igrao finale na Uso, ni u konkurenciji parova.

Za razliku od drugih turnira Grand Slama, Us open je jedini na kojem se svaki nerešeni set završava u odlučujućoj igri. Ako je rezultat šest šest u poslednjem setu, na Australian openu, Frenč openu, ili Vimbldonu, igra se nastavlja sve dok jedan od tenisera ne postigne vođstvo od dve igre.

Odlučujuće igre uvek se koriste u pretposlednjem setu. Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih država je turnir koji za učestvovanje na turniru ima fond od 17 miliona dolara dok je nagrada za igrača u singlu milion dolara, a za oko 600 muških i ženskih profesionalnih tenisera.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
NEMA MESTA PANICI: Novak tačno zna šta je potrebno da uradi. 

NEMA MESTA PANICI: Novak tačno zna šta je potrebno da uradi. 

Amerikanac veruje u Srbina.. Najbolji svetski teniser Novak Đoković nije osvojio titulu ove sezone, poražen je u trećem kolu Mastersa u Indijan Velsu od Luka Nardija i to je zabrinulo njegove navijače. Amerikanac Džon Izner, koji se povukao početkom septembra na US Openu i sada radi kao analitičar za Tenis Čenel. On veoma dobro poznaje igru Đokovića i smatra da nije vreme da se Srbin tako olako otpisuje.

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Mar.2024, 18:45

Detaljnije >>

ZAVRŠIO KARIJERU NEPOSREDNO PRE 45. ROĐENDANA: Sa Novakom ima pozitivan skor

ZAVRŠIO KARIJERU NEPOSREDNO PRE 45. ROĐENDANA: Sa Novakom ima pozitivan skor

Ostaće upamćen kao jedan od najboljih servera u sitori "belog sporta".. Jedan od najboljih servera svih vremena u istoriji tenisa, Hrvat Ivo Karlović, odlučio da i zvanično završi karijeru. Poslednji meč odigrao je 2021. na US openu, gde je u prvom kolu ispao od Rusa Andreja Rubljova, ali je tek sada odlučio da stavi definitivnu tačku na igranje. Dear fans and friends,. I hope this post finds you all in good spirits and with a strong backhand!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 09:53

Detaljnije >>

Hrvatski džin završio karijeru

Hrvatski "džin" završio karijeru

Hrvatski teniser Ivo Karlović odlučio je da završi profesionalnu karijeru.

Izvor: B92, 21.Feb.2024

Detaljnije >>

Vavrinka kratko i jasno o GOAT trci

Vavrinka kratko i jasno o GOAT trci

Švajcarski teniser Sten Vavrinka nema dilemu oko toga ko je najbolji igrač svih vremena.. Vavrinka, trostruki Grend slem šampion, u prvi plan je stavio Novaka Đokovića, koji je najbolji u svim bitnijim statističkim parametrima. Švajcarac je pored trofeja na Australijan openu, Rolan Garosu i US openu, osvojio još 13 titula. "Nije na meni da pričam da li ti trofeji imaju specifičnu težinu, jer su osvojeni u doba Đokovića, Nadala i Federera. Ja...

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 19:04

Detaljnije >>

Preminula američka teniska legenda

Preminula američka teniska legenda

Bivši američki teniser Leni Simpson preminuo je u 75. godini.

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 17:35

Detaljnije >>

Rune i Tim odustali od egzibicije u Oslu

Rune i Tim odustali od egzibicije u Oslu

Holger Rune i Dominik Tim odustali su od takmičenja na UTS egzibiciji u Oslu.. Reč je o takmičenju čiji je osnivač poznati teniski stručnjak Patrik Muratoglu. Mnogo se očekivalo od nastupa mladog Danca i Austrijanca, koji je 2020. osvojio US Open, ali su se povukli zbog bolesti. "Nažalost, osećam posledice trovanja hranom i uprkos svim mojim naporima, nisam u stanju da izađem na teren. Dopala mi se atmosfera ovde u Oslu i svo to uzbuđenje oko UTS....

Izvor: B92, 11.Feb.2024

Detaljnije >>

KADA KAŽE ON MORAMO MU VEROVATI: Džoker je i dalje ŽIV

KADA KAŽE ON MORAMO MU VEROVATI: Džoker je i dalje "ŽIV"

Misli da će Novak osvajati još važnih titula.. Legendarni američki teniser Džimi Konors veruje da Novak Đoković nije rekao poslednju reč. Srbin je i dalje prvi na ATP listi, a naredni turnir će mu biti Indijan Vels, koji je na programu od 6. do 17. marta. Konors veruje da će Novak vrlo brzo biti onaj stari i da je napad na ostale Grend slemove izvestan. - Federer je otišao. Nadal je povređen, ali je 'Džoker' i dalje živ. Probaće...

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2024, 13:56

Detaljnije >>