Dvoboj kraljeva na Vimbldonu

Izvor: Politika, 11.Jul.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoboj kraljeva na Vimbldonu

Danas u 15 časova, u reprizi nezaboravnog prošlogodišnjeg finala, branilac titule i najuspešniji ove decenije Novak Đoković protiv najboljeg svih vremena Rodžera Federera, 40. put

Od našeg izveštača

Jedan je kralj riterna, drugi kralj servisa. Jedan najbolje vraća servis na svetu, drugi servisom najbolje započinje poen. Jedan se bori da nađe mesto u večnosti, drugi ga je odavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << našao, ali ga sada brani od ovog prvog. Jedan je Novak Đoković, najbolji teniser današnjice. Drugi je Rodžer Federer, najbolji teniser svih vremena.

Baš njih dvojica će danas odigrati finale na najvećem turniru na svetu, najuspešniji na Vimbldonu u ovoj deceniji, sa dve titule i dva finala, protiv jednog od trojice najuspešnijih u istoriji, sa sedam pehara iz deset finala.

Igrali su i prošle godine, ali nisu bili na današnjem vrhuncu. Novak je tada došao kao svetski broj 2, a Rodžer kao broj 4. Sada su prvi i drugi. Srbin je tada bio čak 18 meseci bez grend slem titule. Sada ima osvojen i Australijski open i poslednjih šest trofeja na mastersima, računajući i završni u Londonu.

Švajcarac je u prošlogodišnje finale došao u ulozi otpisanog, 2013. je bila katastrofalna i svi su tvrdili da se Federerova zvezda gasi. A onda je u finalu imao i realnu šansu za pobedu. Nije uspeo, ali je to finale iskoristio za odskočnu dasku.

Novaku je ovo 17. finale na grend slem turnirima, sa po osam pobeda i osam poraza. I zato bi trijumf bio važan, da ponovo pređe u pozitivan saldo, a odnose snaga sa Federerom poravna na 20:20.

Dok niste odrasli, travu ste videli samo na TV?

– Na njoj sam najkasnije počeo, jer je to najređa podloga, iako je nekada bila najčešća. Sećam se prvog treninga na travi. Imao sam 17 godina, došao sam sa bivšim trenerom Dejanom Petrovićem i Milošem Jelisavčićem. Bilo je to u predgrađu Londona, bio je izuzetan osećaj. Eto, više od deset godina posle tog trenutka borim se za treću titulu na Vimbldonu – dugo je Novak odgovarao na konferenciji za medije.

Kako je teklo privikavanje?

– Bilo mi je potrebno vreme da razumem šta je neophodno da bi se uspešno igralo ovde. Najbrža je podloga, nemate mnogo vremena za razmišljanje. Sve se dešava u dva-tri udarca, neophodna je koncetracija od početka.

Koliko je za vas bitno prošlogodišnje finale?

– Bio je to veoma poseban momenat. Ovaj turnir me je motivisao i inspirisao da počnem da igram tenis. Zato je 2011. moj san postao java, ali pehar iz 2014. je još važniji, jer sam ga osvojio protiv najvećeg asa na travi svih vremena, a možda i najvećeg uopšte, i to u pet setova. Morao sam budem izuzetno psihološki snažan i verujem u sebe do kraja.

Publika će verovatno biti na njegovoj strani?

– Pripremiću sebe za sve što me očekuje na terenu. Iskoristiću iskustvo iz prošlosti kako bih ima pravilan psihološki stav.

Ako pobedite, imaćete tri titule kao vaš trener Beker?

– Mi smo tim, sve radimo zajedno. Sada smo u poziciji da osvojimo još jedan veliki turnir, a to je najbolji znak da radimo kako treba. Boris sada ima drugačiju motivaciju nego kada je bio teniser, kroz moje mečeve prolazi sa istim emocijama kao kada je on igrao.

Federer je u sjajnoj formi?

– Igrali smo mnogo puta, on je jedan od ljudi koji su od mene napravili boljeg tenisera. U mečevima sa njim prolazio sam kroz različite emocije koje su mi omogućile da shvatim šta mi je neophodno da postanem bolji. Svi znamo da je najveći svih vremena, ovo je njegov teren, nema većeg izazova od meča protiv njega.

Vojin Veličković

-----------------------------------------

Finale možda pod krovom

Za danas se najavljuje loše vreme, tako da će finale možda biti igrano pod krovom.

– Utiče takva promena dosta na igru – kaže Đoković. – Kada je zatvoren krov, vlažnost je veća, klizaviji je teren i potrebna je veća opreznost u kretanju. Loptica se donekle uspori. Izgubio sam veliki meč u polufinalu 2012. protiv Federera, u četiri seta. Nije mi savršeno da igram pod krovom, ali ne bih se ni žalio.

-----------------------------------------

Federer za apsolutni rekord

Rodžer Federer danas ima šansu da postane apsolutni rekorder sa osam vimbldonskih titula. Sada deli mesto sa Vilijamom Renšoom i Pitom Samprasom, ali ne želi taj pritisak istorije na svojim leđima:

– Nije važno da li je u pitanju osma ili prva titula. Vimbldonsko finale je uvek velika stvar.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

NEKA PRORADI SRPSKI INAT Nole protiv Federera i cele Britanije za novu vimbldonsku krunu

Izvor: medio.rs, 12.Jul.2015, 10:38

Najbolji svetski teniser od 15.00 časova igra finale Vimbldona protiv Rodžera Federera..Prvi nosilac protiv drugog nosioca, branilac titule protiv čoveka koji ih ima sedam, teniseri koji su ubedljivo stigli do finala zahvaljujući pobedama od 3:0 – Novak Đoković protiv Rodžera Federera u reprizi...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.