Wall Street: Manji obim trgovanja uoči praznika

Izvor: GdeInvestirati.com, 22.Dec.2014, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Manji obim trgovanja uoči praznika

NEW YORK - Na Wall Streetu se ove, skraćene radne nedelje očekuje manji obim trgovanja zbog božićnih praznika, pa bi indeksi berza mogli osetnije da osciliraju, iako se očekuje stabilizacija cena nafte koje su poslednjih nedelja snažno uticale na tržište.

Sve do srede cene akcija su bile pod snažnim pritiskom, nastavljajući negativni niz od prethodne nedelje, kada su Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 3,5 posto, najviše u više od dve i po godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << zbog pada cena nafte i ruske rublje, te naznaka usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

Međutim, u sredu su cene akcija naglo skočile jer su čelnici Feda, nakon dvodnevne sednice, poručili da se američka ekonomija stabilno oporavlja. U saopštenju su izostavili frazu o držanju kamata na niskim nivoima još 'određeno vreme', čime su signalizovali da će kamate biti povećane, ali su poručili i da će biti 'strpljivi' po tom pitanju.

Poručili su i da će pad cena nafte biti neto pozitivan za američku ekonomiju, odnosno da će koristi od toga biti veće nego štete.

Ulagači su, kažu analitičari, u cene akcija energetskih kompanija već uračunali posledica pada cena nafte, pa se sada mogu usmeriti na pozitivne strane tog trenda na druge sektore. Tim više što se očekuje stabilizacija cene 'crnog zlata' na londonskom tržištu oko 60 dolara po barelu.

"Kratkoročno će posledica pada cena nafte biti vidljive u poslovnim rezultatima kompanija za četvrto tromesečje, što će se odraziti na S&P 500 indeks. No, u idućih nekoliko kvartala pokazaće se pozitivne strane pada cena goriva", kaže James Liu, strateg u JPMorgan Fundsu.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da će dobit kompanija u energetskom sektoru u četvrtom tromesečju biti oko 19 posto manja nego u istom lanjskom kvartalu. Još početkom oktobra, pre oštrog pada cena nafte na najniži nivo u pet i po godina, očekivali su rast dobiti tog sektora za 6,6 posto.

S druge strane, Liu procenjuje da će pad cena nafte podupreti rast ekonomije SAD-a, Japana i evrozone u idućoj godini, što bi trebalo pozitivno uticati na tržišta akcija.

Što se ove nedelje tiče, očekuje se niži obim trgovanja zbog božićnih praznika, što obično donosi veće oscilacije cena akcija.

"Ove nedelje očekujem nestabilno trgovanje, s obzirom na oštre padove i uspone cena proteklih nedelja. Ali i zbog praznika, zbog čega će obim trgovanja biti manji, što obično izaziva veće oscilacije cena akcija", kaže Michael James, direktor u kompaniji Wedbush Securities.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.