Posmrtni ostaci hrvatskog vojnika preneti u Zagreb

Izvor: RTS, 26.Jul.2019, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posmrtni ostaci hrvatskog vojnika preneti u Zagreb

Posmrtni ostaci dvadesetsedmogogodišnjeg Josipa Briškog, hrvatskog vojnika poginulog u samoubilačkom terorističkom napadu talibana u Avganistanu, stigli su jutros u Zagreb, prenosi "Indeks".
Američki transportni avion C-17, u noćnim satima poleteo je iz Bagrama u Avganistanu, a ispratio ga je zapovednik NATO misije "Resolute Support" general >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ostin Skot Miler, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast, prenosi Indeks.

Uz porodicu, na aerodromu telo su dočekali – predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković, potpredsednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao i visoki predstavnici vojske i ministarstva odbrane Hrvatske.
Bili su prisutni i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke, Češke i Albanije, saopštili su iz hrvatskog ministarstva odbrane.
U Ministarstvu obrane u 11 sati će biti održana komemoracija za poginulog Josipa, a sahrana bi trebala da se održi sutra uz najviše vojne počasti.
Hrvatska zastava pred sedištem NATO-a na pola koplja
Ispred sedišta NATO-a u Briselu juče je hrvatska zastava spuštena na pola koplja zbog pogibije hrvatskog vojnika u Avganistanu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u sredu je izrazio saučešće zbog smrti Briškog.
Dvojica povređenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta su u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu i nalaze se van životne opasnosti.

Svi ostali pripadnici kontingenta su dobro i nisu neposredno ugroženi, objavilo je Ministarstvo obrane Hrvatske.
Josip Briški iz Zagreba, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO-ove misije potpore miru "Resolute Support", preminuo je u sredu oko podneva od teških povreda opasnih po život zadobijenih tokom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, prenosi Indeks.
Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio 2014., a od 2016. pripadnik je Zapovedništva specijalnih snaga. U Avganistanu je bio angažovan na poslovima savetovanja i mentorstva Avganistanskih bezbednosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je učestvovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.