Dodik najavio: Republika Srpska će ponovo imati svoju vojsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2021, 23:15

Dodik najavio: Republika Srpska će ponovo imati svoju vojsku

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da će biti povučene saglasnosti Republike Srpske date na sporazume o Oružanim snagama, kao i o Visokom sudskom i tužilačkom savetu.

"Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u", rekao je Dodik.

On je, kako prenosi RTRS, istakao da postoji želja da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz rušenje zakona o vojsci u roku od nekoliko meseci formira vojska Republike Srpske.

"To je sve u skladu sa Ustavom i nema mesta na svetu gde se zakonom pokušava srušiti Ustav, samo nama pokušavaju tako nešto da kažu. U Ustavu BiH piše da postoji vojska Republike Srpske", naveo je Dodik.

On je pozvao na konsenzus u Narodnoj skupštini Republike Srpske prema tim i drugim bitnim pitanjima za Srpsku, među kojima su i nametnute odluke visokih predstavnika.

Prema njegovim rečima, konsenuz mora biti suštinski, mora biti rigorozan odnos u odbijanju svih odluka visokih predstavnika koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Dodik je ukazao na to da u Srpskoj postoji većina koja može odlučivati, dodajući da bi bilo dobro da u stvarima bitnim po Srpsku svi u tome budu, te ih je i pozvao na to.

"Mi smo ti koji imamo izvorna ovlašćenja, a to što neko kome je dato da tumači Dejtonski sporazum kroz izvršne odluke nameće promenu ustavnog sistema, to mu nije dato", istakao je Dodik.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dodik: Republika Srpska treba da ima svoju vojsku, ovih dana odluka o tome

Izvor: Radio 021, 28.Sep.2021, 07:16

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik izjavio je da će biti povučene saglasnosti Republike Srpske date na sporazume o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.