Bilo je neverovatno teško ukloniti Rusiju i Belorusiju — visoki zvaničnik Vimbldona

Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2023, 00:11

Bilo je neverovatno teško ukloniti Rusiju i Belorusiju — visoki zvaničnik Vimbldona

 
Odluka da se dozvoli igračima iz Rusije i Belorusije da učestvuju na ovogodišnjem Vimbldonu, koji je počeo u ponedeljak u Londonu, bila je „neverovatno teška“, izjavila je izvršna direktorka Sveengleskog kluba za tenis na travi (AELTC) Seli Bolton, a prenosi „Skaj njuz“.
2022. godine, organizatori Vimbldona, AELTC i Teniski savez Velike Britanije (LTA), objavili su odluku da zabrane ruskim i beloruskim igračima da učestvuju na turniru 2022, navodeći kao razlog za zabranu specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini koja je u toku.  „Bila je to neverovatno teška odluka ove godine, veoma slična prošlogodišnjoj“, izjavila je Bolton za „Skaj njuz“. Uzeli smo u obzir mnoge faktore, a posebno uticaj koji bi to imao na one koji su pogođeni. Ove godine organizatori Vimbldona - AELTC i LTA - objavili su odluku da dozvole ruskim i beloruskim igračima da učestvuju na turniru kao neutralni i pod nekoliko uslova. Konkretno, sportisti iz dve zemlje ne bi trebalo da „aktivno podržavaju“ rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, moraju da se takmiče pod neutralnim statusom i ne smeju da ih finansiraju vlade Rusije ili Belorusije, ili državne kompanije iz bilo koje zemlje. Nakon što su ruskim i beloruskim igračima prošle godine zabranili učešće na Vimbldonu, Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija (VTA) objavili su odluke da oduzmu Vimbldon poene na rang listi zbog zabrane ruskih i beloruskih sportista da se takmiče na Grend slem turniru 2022. u Londonu, pošto je prekršio fundamentalna načela da igrači bilo koje nacionalnosti mogu da učestvuju na turnirima na osnovu svojih zasluga i bez ikakve diskriminacije. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah takođe je tada kritikovao odluku organizatora Vimbldona da zabrani igrače iz Rusije i Belorusije. Vimbldonski turnir, najprestižniji od četiri grend slem turnira, održava se svake godine u Londonu od 1877. Održao se prošle godine između 27. juna i 10. jula. Ovogodišnji Vimbldon traje od 3. do 16. jula. Rusi na Vimbldonu 2023 Rusiju u muškom singlu predstavljaju Danil Medvedev, Andrej Rubljov i Aslan Karacev. Rus Karen Hačanov ranije je najavio da će preskočiti ovogodišnji turnir zbog povrede leđa. U ženskom žrebu je šest Ruskinja: Darija Kasatkina, Veronika Kudermetova, Ljudmila Samsonova, Ekaterina Aleksandrova, Anastasija Potapova i Mira Andreeva.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.