Za istoriju: Igrač branio penale i odveo Ludogorec u LŠ, Arsenal i Bilbao u eliti!

Izvor: Blic, 28.Avg.2014, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za istoriju: Igrač branio penale i odveo Ludogorec u LŠ, Arsenal i Bilbao u eliti!

Junak revanš mečeva plej-ofa za Ligu šampiona zove se Kozmin Moci, fudbaler Ludogoreca koji je morao da brani penale zbog isključenja golmana u 119. minutu, i zaustavio je dva udarca sa bele tačke igračima Steaue za čudesan plasman u grupnu fazu elitnog takmičenja. Preostala četiri mesta zauzeli su Arsenal, Atletik Bilbao, Bajer Leverkuzen i Malme.

U prvih pola sata igralo se prilično oprezno na obe strane, pa je publika na "Emiratima" bila uskraćena iz izgledne šanse, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << umesto čega je dobila uspavanku. Kada se činilo da će se na predah otići bez golova, Arsenal je našao put do mreže.

Dugo je trajala ta akcija u sudijskoj nadoknadi prvog dela koju su duplim pasom započeli Aleksis Sančez i Debuši, a nastavili Ozil i Vilšer, koji je prepustio loptu čileanskom napadaču, a pojačanje iz Barselone je iskosa sa desne strane oštrim udarcem pogodio donji levi ugao za 1:0 i prvi gol za Arsenal na zvaničnom meču.

Bešiktaš nije imao ni udarac u okvir gola u prvom poluvremenu, dok se u nastavku potpuno zakuvalo. Najpre je Sančez propustio odličnu priliku na asistenciju Vilšera, kao i Debuši nešto kasnije, ali je posle prekida bio gotovo u "mrtvom" uglu, pa je loptu glavom poslao pored stative na isteku sat vremena igre.

Uzvratio je ubrzo Demba Ba na drugoj strani, da bi se onda Okslejd-Čemberlen pobrinuo za udahe na tribinama. Posle centaršuta sa leve strane iznenada se našao u sjajnoj šansi, ali je sa pet metara šutirao pravo u golmana Zengina.

Već u sledećoj akciji Arsenal je ostao sa desetoricom, pošto je Debuši u 75. minutu sa leđa oborio Pektemeka i sprečio kontru, pa mu je sudija Pedro Proensa pokazao drugi žuti karton i put u svlačionicu.

Arsenal je odoleo sa igračem manje i sačuvao vođstvo, pa će Engleska imati četiri predstavnika u eliti kao Španija i Nemačka, dok će Italija imati dva.

Mreže u revanšima su se najpre tresle u Leverkuzenu i to dva puta za kratko vreme. Bajer je utabao put ka Ligi šampiona, jer je nakon trijumfa od 2:3 u gostima Kopenhagenu, za samo sedam minuta poveo sa 2:0.

Najpre je Son već u 75. sekundi kaznio očajnu reakciju odbrane danske ekipe, a prednost je udovstručio Kalhanoglu iz slobodnjaka, uz pomoć jednog od igrača u živom zidu koga je lopta zakačila dovoljno da prevari golmana Andersena.

Štefan Kisling je povisio na 3:0 iz penala u 31. minutu, da bi ubedljiv trijumf "aspirindžija" overio drugim pogotkom i udarcem iskosa sa leve strane u suprotan ugao na fantastičnu dugu loptu Kastra.

Posle relativno mirnog prvog poluvremena u Bilbaou, Napoli je odmah po povratku iz svlačionica došao do gola koji ga je vodio u grupnu fazu, ali se tamo nije našao zbog neverovatnih grešaka u odbrani, pa će u Ligu Evrope.

Kapiten gostiju Marek Hamšik našao se na pravom mestu u kaznenom prostoru da odbitak sprovede iza leđa Iraizoza za 0:1 u 47. minutu, ali su gosti onda potpuno stali.

Rasplamsala se borba u Baskiji, pa je domaćin u 61. minutu izjednačio i najavio potpunu ludnicu na "San Mamesu". Posle kornera sa leve strane Aduric je ostao potpuno usamljen na drugoj stativi, pa mu nije bilo teško da kazni početničku grešku odbrane Napolitanaca i pogodi bliži ugao za 1:1.

Pulenima Rafaela Beniteza kao da se nije išlo u eliti, pa su još jednom katastrofalnom greškom poklonili Bilbau preokret za svega osam minuta - duga lopta sa polovine domaćina stvorila je pravu konfuziju u redovima rivala, Raul Albiol i golman Rafael se nisu dogovorili ko će do lopte, pa je to iskoristio Aduric da zatrese mreži i na semaforu ispiše 2:1.

Za konačan rezultat bio je zadužen Ibai Gomez u 74. minutu, iako je pas Lopeza bio upućen Aduricu koji je bio u ofsajdu, ali je on prepustio loptu strelcu trećeg gola, pa sudija nije reagovao.

Veliko iznenađenje napravio je Malme, jer na svom terenu vodi sa 3:0 srušio favorizovani Salcburg i postao prvi švedski tim posle 2000. godine i Helsinborga koji se našao u Ligi šampiona.

Šveđani su do vođstva došli u 11. minutu golom Rozenberga iz penala, da bi osam minuta kasnije Erikson uhvatio volej sa skoro 30 metara iskosa sa leve strane i sjajno poslao loptu u suprotan ugao. Tačku na trijumf stavio je Rozenberg posle kontre i sjajne finte kojom je na travu bacio golmana gostiju Gulačija.

Steaua je u Bugarskoj branila 1:0 sa svog terena i dugo je u tome uspevala, ali je Ludogorec u 90. minutu fantastičnim pogotkom Vandersona izborio produžetke.

Ni posle dodatnih pola sata nije bilo promene rezultata, i jedni i drugi su čekali penale, a onda se dogodilo nešto nesvakidašnje. Golman Ludogoreca Stojanov istrčao je van kaznenog prostora i oborio defanzivca Steaue Varelu, te zaradio drugi žuti, odnosno isključenje.

Onda je defanzivac Muci morao pred gol i u to u dresu rezervnog golmana Čvorovića, jer je trener bugarskog tima Dermendžiev izvršio sve tri izmene, pa će Moci braniti i penale.

Liga šampiona, revanš mečevi plej-ofa:

Sreda:

Arsenal - Bešiktaš 1:0 (1:0) - prvi meč 0:0

(Sančez 45+1)

Atletik Bilbao - Napoli 3:1 (0:0) - 1:1

(Aduric 61,69, Gomez 74  - Hamšik 47)

Bajer Leverkuzen - Kopenhagen 4:0 (3:0) - 3:2

(Son 2, Kalhanoglu 7, Kisling 31pen, 65)

Ludogorec - Steaua 1:0 (0:0) - 0:1

(Vanderson 90)

Malme - Salcburg 3:0 (2:0) - 1:2

(Rozenberg 11pen,84, Erikson 19)

Utorak:

Zenit - Standard Lijež 3:0 (1:0) - prvi meč 1:0

(Rondon 30, Hulk 54p, 58)

APOEL - Alborg 4:0 (2:0) - 1:1

(Oliveira 28, De Vinsenti 43, Aloneftis 64, Šeridan 75)

BATE - Slovan 3:0 (1:0) - 1:1

(Gordejčuk 41, Krivec 84, Rodionov 85)

Seltik - Maribor 0:1 (0:0) - 1:1

(Tavares 75)

Porto - Lil 2:0 (0:0) - 1:0

(Braimi 49, Martinez 69)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ludnica u Sofiji - Štoper branio penale, Ludogorec u LŠ! (video)

Izvor: Sportske.net, 28.Avg.2014

Bugarski šampion Ludogorec stigao je do istorijskog plasmana u Ligu šampiona nakon penal serije koju je obeležio štoper Moti i to u ulozi golmana!

Nastavak na Sportske.net...

Sančez odveo Arsenal u LŠ, komična odbrana Napolija poklonila Bilbau put u elitu

Izvor: Blic, 28.Avg.2014

Junak revanš mečeva plej-ofa za Ligu šampiona zove se Kozmin Moci, fudbaler Ludogoreca koji je branio penale zbog isključenja golmana Stojanova u 119. minutu, i zaustavio je dva udarca sa bele tačke igračima Steaue za čudesan plasman u grupnu fazu elitnog takmičenja. Preostala četiri mesta zauzeli...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.