Lavrov: stavovi Rusije i Japana se razilaze, ali tražimo prihvatljivo za obe strane rešenje

Izvor: Vostok.rs, 29.Jan.2012, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: stavovi Rusije i Japana se razilaze, ali tražimo prihvatljivo za obe strane rešenje

29.01.2012. -

Naši stavovi o problemu mirovnog ugovora i dalje se ozbiljno razilaze, ali potvrđujemo da nameravamo da tražimo prihvatljivo i za Rusiju, i za Japan rešenje. Neophodan je miran poverljiv dijalog, - izjavio je ministar inostranih poslova RF Sergej Lavrov prema rezultatima pregovora u Tokiju s japanskim šefom MIP Koitirom Gembom. Ta je poseta deo velike radne turneje šefa spoljnopolitičkog resora RF.

Radna poseta šefa MIP RF Sergeja Lavrova zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << APR je počela u Japanu. Tokio nije jednostavan, ali je jedan od glavnih partnera Moskve u tom regionu. U Tokiju – na centralnim ulicama – ovih dana se održavaju istupanja desničara, koji pozivaju Rusiju da vrati južna Kurilska ostrva, na koja pretenduje Japan. Kako je poznato, ta su ostrva neotuđivi deo teritorije RF, što je potvrđeno međunarodnim ugovorima i Statutom UN. Bez obzira na te okolnosti, šefovi ruskog i japanskog MIP su izgledali optimistički.

Glavni rezultat pregovora je potpisivanje međuvladinog sporazuma o pojednostavljanju viznog režima. Taj dokument je pozvan da bitno ativira kontakte poslovnih, naučnih, kulturnih i društvenih krugova. Sporazum, između ostalog, ukida neophodnost podnošenja pisama sa pozivima radi dobijanja biznis-vize. Takođe će delovati sistem višekratnih trogodišnjih viza.

Pored toga, prema tradiciji je tokom konferencije za štampu pokrenuto pitanje mirovnog ugovora između Rusije i Japana. Sergej Lavrov je istakao da za sada strane svaka na svoj način tretiraju principe. Međutim, napredujemo. Važno je stvarati za takve rasprave povoljnu atmosferu. Japan može da se priključi zajedničkom ekonomskom osvajanju ruskih južnih Kurila, rekao je Lavrov.

Što se tiče zajedničke privredne delatnosti, rukovodstvo RF preduzima opširne napore za razvoj ekonomije i socijalne sfere tog ruskog regiona. Mi bi bezuslovno pozdravljali zajedničke projekte uz učešće stranih partnera, pre svega Japana. Mislim da je moguće govoriti o ribarstvu, preradi ribe, poljoprivredi, turizmu.

Koitiro Gemba je, sa svoje strane, izjavio da u cilju izgradnje prijateljskih odnosa neophodnost zaključivanja mirovnog ugovora postaje aktuelna.

Tokom pregovora je takođe bilo razmatrano pitanje korejskog nuklearnog programa. Pjongjang je spreman da se vrati za sto pregovora bez prethodnih uslova, - posebno je istakao šef MIP RF. On je takođe istakao da će današnji rusko-japanski pregovori omogućiti da se učvrsti nova pozitivna atmosfera. Podsetimo, povod zbližavanja Moskve i Tokija su postali događaji u martu 2011. godine, na koje je brzo reagovala Rusija, pruživši pomoć u likvidaciji posledica tehnogenske katastrofe. Poseta Sergeja Lavrova je takođe pozvana da stvori putnu kartu Rusije i Japana za 2012. godinu.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.