Podsekretarka Alen u Prištini: SAD podržavaju evroatlantske integracije Kosova i formiranje ZSO

Izvor: VOA, 19.Maj.2024, 12:37

Podsekretarka Alen u Prištini: SAD podržavaju evroatlantske integracije Kosova i formiranje ZSO

Priština — Podsekretarka SAD za javnu diplomatiju Elizabet Alen rekla je u nedelju u Prištini, nakon razgovora sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, da SAD podržavaju evroatlantske integracije Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština. One su razgovarale i o dezinformacijama, civilnom društvu i multilateralnom angažovanju. "Razgovarale smo i o kritičnim pitanjima, o evroatlantskom putu Kosova i o našoj bliskoj koordinaciji po ovom pitanju. Mi podržavamo Kosovo i njegovu putanju ka evroatlantskim procesima, i znam da je bitno za vas, gospođo Osmani, što smo razgovarali o ključnim koracima na putu Kosova ka evroatlantskim integracijama i formiranju Zajednice srpskih opština, ali i o podršci omladini i edukaciji kako bismo osigurali svetlu evroatlantsku budućnost Kosova. Današnje generacije pomažu da se to realizuje", rekla je Alen. Elizabet Alen i Vjosa Osmani potpisale su danas i sporazum o razumevanju između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova protiv širenja dezinformacija. Alen je istakla da su "dezinformacije problem za mnoge demokratske države" i da je "potreban multilateralni pristup". "Mi shvatamo da autoritarne vlade mogu da manipulišu informacijama i da šire dezinformacije kako bi uticale na ljude širom sveta, kako bi širile dezinformacije i strah. Stabilnost i sigurnost u jugoistočnoj Evropi na Zapadnom Balkanu je jedan od prioriteta koji sam isticala na svakom sastanku koji sam održala u ovom regionu. Kao što imamo NATO, tako ćemo izgraditi i ovu sigurnost, kako bismo se borili protiv dezinformacija od stranih zlonamernih aktera", rekla je Alen. Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je sporazum između SAD i Kosova, protiv širenja dezinformacija "dokaz jačanja odnosa Kosova i Sjedinjenih Američkih Država". Ona je navela da "kampanje dezinformacijama predstavljaju veliku pretnju stabilnosti i nacionalnoj bezbednosti Kosova, ali i za Balkan u celini".   "Ove kampanje imaju za cilj da poseju strah, da manipulišu javnošću i da potkopaju poverenje u demokratske institucije, ali pre svega žele da potkopaju demokratiju i demokratske vrednosti koje su u temeljima naših država. Nažalost, ni Kosovo nije pošteđeno ovih napada koji dolaze i pojačavaju se kao rezultat uticaja Rusije u region, preko njenog satelita, Srbije. Ovo ne samo da je uznemirujuće, već predstavlja i aktivan rizik za destabilizaciju našeg regiona. Rusija na ovaj način pokušava da izvrši uticaj ciljajući na uspehe i dostignuća zajedničkog angažovanja naroda Kosova sa demokratskim državama, posebno sa SAD", rekla je Osmani. Podsekretarka SAD za javnu diplomatiju Elizabez Alen u Prištini se sastala i sa premijerom Kosova Aljinom Kurtijem.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Alen u Prištini: ZSO suštinski korak za evroatlantski put Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2024

Podsekretarka Sjedinjenih Američkih Država za javnu diplomatiju Elizabet Alen izjavila je danas u Prištini da je Zajednica srpskih opstina (ZSO) suštinski korak Prištine ka evroatlantskom putu...Alen je, posle sastanka sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, rekla da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.