Japan: To je budžet - 700 milijardi evra

Izvor: Mondo, 15.Maj.2013, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: To je budžet - 700 milijardi evra

Japanski parlament odobrio je rekordan budžet vredan 700 milijardi evra za ovu fiskalnu godinu, kojim su povećani rashodi za javne radove, kako bi se oživela ekonomija.

U budžetu za ovu godinu prvi put su posle 11 godina povećana izdvajanja za vojsku.

Sa ovakvim budžetom japanska valda ima na raspolaganju oko 5.500 evra po glavi stanovnika što je, poređenja radi, nešto preko četiri puta više od onoga što je na raspolaganju njihovim kolegama u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbiji.

Budžet je odobren kasno večeras po lokalnom vremenu pošto je donji dom Parlamenta poništio odbijanje predloga u manje uticajnom gornjem domu u kojem kontrolu ima opozicija.

Premijer Šinzo Abe stupio je na funkciju krajem decembra, a promena vlasti je odložila sastavljanje budžeta koji se pravi za fiskalnu godinu s početkom 1. aprila.

Abe je povećao rashode da bi podstakao izlazak iz stagnacije, ali i povećao šanse svoje Liberalno-demokratske partije na izborima u junu za gornji dom Parlamenta.

Skoro polovina predloženog budžeta finansiraće se prodajom vladinih obveznica.

Japanski javni dug je gotovo duplo veći od bruto nacionalnog dohotka, a Vlada je obećala da će povećati porez na promet kako bi smanjila dug i sprovela reforme za stvaranje konkurentnije privrede.

(Beta, foto: Beta/AP/Kyodo news)
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Japan usvojio rekordan budžet

Izvor: B92, 15.Maj.2013

Tokio -- Japanski parlament odobrio je rekordan budžet od 92.600 milijardi jana (700 milijardi evra) za ovu fiskalnu godinu...Budžetom su povećani rashodi za javne radove da bi se oživela privreda koja je u stagnaciji...U budžetu za ovu godinu prvi put su posle 11 godina povećana izdvajanja za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.