Svet

Sreda, 15.05.2013.

19:52

Japan usvojio rekordan budžet

Japanski parlament odobrio je rekordan budžet od 92.600 milijardi jana (700 milijardi evra) za ovu fiskalnu godinu.

Izvor: Beta, AP

Default images

Budžetom su povećani rashodi za javne radove da bi se oživela privreda koja je u stagnaciji.

U budžetu za ovu godinu prvi put su posle 11 godina povećana izdvajanja za vojsku.

Budžet je odobren kasno večeras po lokalnom vremenu pošto je donji dom Parlamenta poništio odbijanje predloga u manje uticajnom gornjem domu u kojem kontrolu ima opozicija.

Premijer Šinzo Abe stupio je na funkciju krajem decembra, a promena vlasti je odložila sastavljanje budžeta koji se pravi za fiskalnu godinu s početkom 1. aprila.

Abe je povećao rashode da bi podstakao izlazak iz stagnacije, ali i povećao šanse svoje Liberalno-demokratske partije na izborima u junu za gornji dom Parlamenta.

Skoro polovina predloženog budžeta finansiraće se prodajom vladinih obveznica. Japanski javni dug je gotovo duplo veći od bruto nacionalnog dohotka, a Vlada je obećala da će povećati porez na promet kako bi smanjila dug i sprovela reforme za stvaranje konkurentnije privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: