Aung San Su Ći zvanično zabranjeno glasanje na izborima

Izvor: Blic, 20.Sep.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aung San Su Ći zvanično zabranjeno glasanje na izborima

Liderki mjanmarske opozicije Aung San Su Ći, koja se nalazi u kućnom pritvoru, zvanično je zabranjeno da glasa na opštim izborima 7. novembra, pošto je njeno ime danas skinuto sa biračkog spiska.

Vladajuća vojna hunta u toj zemlji donela je početkom godine nekoliko zakona kojima se dobitnici Nobelove nagrade za mir zabranjuje glasanje, ali je to objavljivanjem biračkih spiskova u lokalnim kancelarijama izborne komisije postalo zvanično, javio je AP.

To će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti prvi opšti izbori u Mjanmaru od 1990. godine, kada je stranka Su Ći Nacionalna liga za demokratiju odnela ubedljivu pobedu. Međutim, hunta je ignorisala rezultate tih izbora i držala Su Ći u zatvoru ili kućnom pritvoru ukupno 15 godina u periodu od poslednje 21 godine.

Protivnici režima kažu da su predstojeći izbori trik čiji je cilj učvršćivanje vojne uprave. Mjanmar se nalazi pod vojnom kontrolom od 1962. godine.

Građani Mjanmara su poslednji put imali priliku da glasaju u maju 2008. godine na referendumu o ustavu. Su Ći je tada imala pravo glasa, ali u maju su stupili na snagu novi zakoni, prema kojima osuđivane osobe nemaju pravo da glasaju ili da se kandiduju na izborima.

Su Ći je u avgustu 2009. godine osuđena zbog kršenja uslova prethodne kazne kućnog pritvora time što je nakratko primila u kuću Amerikanca koji je nepozvan doplivao do njene kuće pored jezera.

Ona je tada osuđena na 18 meseci kućnog pritvora koji ističe 13. novembra, šest dana posle izbora.

Izborna komisija je prošle nedelje objavila da svi građani čija imena se ne nalaze na biračkim spiskovima, a žele da glasaju, treba da podnesu zahtev u roku od sedam dana od objavljivanja spiskova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.