Izbori
Izbori

Izbori su postupak kojim narod tj birači poveravaju obavljanje političke vlasti predstavničkom telu, koji predstavljaju narodnu suverenu volju, izbori su zbog toga izvor legitimiteta celog sistema državne vlasti. Izbori su dakle mehanizam putem kojeg moderne demokratije biraju članove svog parlamenta i izvršnu vlast a negde i članove sudske vlasti. Izbori se odigravaju na nacionalnoj liniji i lokalnoj liniji.

Na nacionalnoj liniji se biraju članovi nacionalnog državnog parlamenta, vrhovnog predstavničkog tela građana, ukoliko se on ne bira nekim drugim putem u parlamentu, ili u monarhiji. Na regionalnoj liniji se biraju članovi lokalnog predstavničkog tela opštinske i lokalne vlasti kao i drugi predstavnici gradonačelnici i načelnici. Osim državnih izbori se sprovode i u raznim političkim strankama, organizacijama, korporacijama.

Izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike, 90 dana pre isteka mandata Narodne skupštine. Poslanici se biraju u Republici Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici, primenom izbornog sistema, glasanjem za izborne liste i raspodelom poslaničkih mandata srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste. Pravo da bira narodne poslanike i da bude biran za narodnog poslanika ima poslovno sposoban državljanin Republike Srbije koji je navršio 18 godina života i ima prebivalište u Srbiji. Izborne liste kandidata za narodne poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije pokreta, i udruženja građana. Na izbornoj listi može da bude najviše 250 kandidata, uz listu se dostavlja i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača gde svojim potpisom podržavaju listu.

Svakom biraču se pet dana pre održavanja izbora dostavlja obaveštenje o danu održavanju izbora, sa brojem biračkog mesta, i broj pod kojim je upisan u izvodu biračkog spiska. Na dan izbora biračka mesta se otvaraju u 7.00 časova a zatvaraju se u 20.00 časova. Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu sa glasačkog listića. Glasa se zaokruženjem rednog broja ispred liste za koju se glasa. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata i mesta koji je srazmeran broju dobijenih glasova.

U raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje 5% glasova od broja glasova birača koji su glasali. Narodna skupština ne može da bude raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja.
Predsednik Republike je dužan da ukazom raspusti Narodnu skupštinu određenim ustavom.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

"Dosta je bilo" nastupa samostalno na izborima u Beogradu i Novom Sadu

Gradski odbori "Dosta je bilo" doneli su odluku da će na beogradskim i novosadskim izborima nastupati samostalno na listi pod nazivom Saša Radulović - Dosta je bilo - Rešenje za promenu.

Izvor: Blic, 27.Apr.2024, 13:07

Detaljnije >>

Akcije progresivne Vojvodine poziva građane Novog Sada na bojkot izbora

Akcije progresivne Vojvodine poziva građane Novog Sada na bojkot izbora

Akcija progresivne Vojvodine (APV) donela je danas odluku da ne učestvuje na lokalnim izborima u Novom Sadu zakazanim za 2. jun.. APV u saopštenju poziva građane Novog Sada da ne izađu na izbore jer, kako kažu, ne postoje minimalni uslovi za njihovu regularnost. "Nasilno je promenjen Zakon o lokalnim izborima, uz podršku dela opozicije koja je odlučila da izađe na izbore, čime je prekršen sporazum sa Proglasom o minimumu izbornih uslova. Dokazali smo da je od...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2024, 12:56

Detaljnije >>

Dosta je bilo nastupa samostalno na izborima u Novom Sadu i Beogradu

Dosta je bilo nastupa samostalno na izborima u Novom Sadu i Beogradu

Gradski odbori Dosta je bilo doneli su odluku da će na beogradskim i novosadskim izborima nastupati samostalno na listi pod nazivom "Saša Radulović - Dosta je bilo - Rešenje za promenu".. "U svim drugim opštinama i gradovima Srbije, naši odbori imaju slobodu da na izborima nastupaju u koalicijama koje smatraju najboljim za svoje lokalne sredine", navodi...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2024, 12:46

Detaljnije >>

DJB samostalno izlazi na izbore u Beogradu i Novom Sadu

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da će na beogradskim i novosadskim izborima 2. juna nastupiti samostalno na listi "Saša Radulović - Dosta je bilo - Rešenje za promenu".

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Apr.2024, 12:34

Detaljnije >>

Marina Abramović NIJE USPELA da postane članica SANU? Ime ove SVETSKI PRIZNATE umetnice nije ušlo ni u RAZMATRANJE

Marina Abramović NIJE USPELA da postane članica SANU? Ime ove SVETSKI PRIZNATE umetnice nije ušlo ni u RAZMATRANJE

Izgleda da ipak nije uspela da izbori svoje mesto.

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2024, 12:01

Detaljnije >>

Brnabić: Vlada Srbije sigurno do 6. maja, ovo su najozbiljniji izbori do sada

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će nova vlada biti izabrana do 6. maja, kada je i rok i da su izbori zakazani za 2. jun "najozbiljniji izbori do sada".

Izvor: Radio 021, 27.Apr.2024, 11:57

Detaljnije >>

Brnabić: Vlada do 6. maja, ovo su najozbiljni izbori do sada

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će nova vlada biti izabrana do 6. maja, kada je i rok, i da su izbori zakazani za 2. jun, "najozbiljni izbori do sada".

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Apr.2024, 11:39

Detaljnije >>