Sprečiti zloupotrebu prava na azil

Izvor: B92, 23.Apr.2012, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečiti zloupotrebu prava na azil

Beograd -- Ministar Ivica Dačić kaže da Srbija i Luksemburg zajednički rade na smanjenju broja azilanata iz Srbije, s obzirom na njihovo drastično povećanje u toj državi.

"U Luksemburgu u 2011. od 947 zahteva za azil svega jedno lice iz Srbije je dobilo azil", rekao je on posle sastanka sa ministarkom za razvojnu saradnju i humanitarne poslove Luksemburga Marijom Hose Jakobs u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU su same zaključile da treba sprečiti zloupotrebu prava na azil.

"Tako će u Švedskoj od 1. maja stupiti na snagu primena evropske direktive o tome da ko bude zloupotrebio pravo na azil može mu biti zabranjen ponovni ulazak u Švedsku ili u sve druge zemlje šengenskog prostora, do pet godina", kazao je Dačić.

On je ocenio da će to biti ključno u sprečavanju daljeg odlaska azilanata iz Srbije u tu državu i dodao da i Srbija treba da preuzme svoj deo odgovornosti i primeni mere, među kojima je i bolja kontrola granica.

Dačić je kazao da je u 2010. broj azilanata iz Srbije u EU bio 17.715, u 2011. godini 10.551, što je 7.164 manje nego što ih je bilo 2010.

"U svim zemljama je uglavnom bilo manje azilanata. Najveći pomak u smislu smanjenja broja azilanata je bio u zemlji gde ih je bilo najviše, u Švedskoj. Došlo je do izvesnog smanjenja u Belgiji i u Nemačkoj, ali je došlo do ogromnog povećanja u Luksemburgu i određenog povećanja i u Švajcarskoj", naveo je ministar.

Problem azilanata, kako je kazao, biće rešen samo u kombinaciji mera koje svi zajedno treba da sprovode.

Dačić je naveo da su države u koje dolaze azilanti iz Srbije već sada u cilju sprečavanja zloupotrebe prava na azil skratile procedure za rešavanje tih zahteva, koje su ranije trajale i godinu dana.

"Sada su ti rokovi smanjeni izuzetno u svim zemljama. Veoma je mali broj onih koji dobiju azil zato što zemlje EU shvataju da azilanti iz Srbije, uglavnom Romi i Albanci, ne odlaze tamo zbog političkih pritisaka i razloga nego je glavni motiv ekonomski", kazao je on.

Ministarka za razvojnu saradnju i humanitarne poslove Luksemburga Marija Hose Jakobs kazala je da je u Luksemburgu skraćena procedura rešavanja zahteva za dobijanje azila, koja sada traje od tri meseca, a najviše do šest meseci.

"Srbija je na spisku sigurnih zemalja, zemlja kanditat za pristupanje EU, što znači da je zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava i nema potrebe za traženjem takve vrste zaštite", kazala je Marija Hose Jakobs.

Ona je navela i da je Luksemburg smanjio iznos finansijske pomoći koja se daje tražiocima azila na 25 evra mesečno, što je isti iznos kao i u Belgiji.

"Mnogi ljudi se upućuju na taj put, napuštaju mesto gde žive, nadajući se da će pronaći raj. To nije ono što ih čeka", kazala je ministarka.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zajednički protiv azilanata

Izvor: RTS, 23.Apr.2012

Intenzivnom i principijelnom saradnjom moramo rešavati problem azilanata iz Srbije u Luksemburg, rekao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posle susreta sa ministarkom za razvojnu saradnju Luksemburga Marijom Hose Jakobs...Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministarka za razvojnu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.