TAJ JE GAD PRED BOGOM! Evo šta Srpska pravoslavna crkva misli o horoskopu, jogi i meditaciji, VLADIKA UPOZORIO na POSLEDICE

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 10:04

"TAJ JE GAD PRED BOGOM!" Evo šta Srpska pravoslavna crkva misli o horoskopu, jogi i meditaciji, VLADIKA UPOZORIO na POSLEDICE

Jesmo li skrenuli sa puta pravoslavlja, ili možemo ići i alternativnim ulicama?

Ljudi su još od najranijih vremena pokušavali da otkriju zakonitosti prirode koja ih okružuje i da nekako predvide buduća zbivanja – bila ona u vezi sa dinastijom koja će sledeća doći na vlast, mogućim prirodnim nepogodama ili sa njima samima. To su najranije činili jednostavnim posmatranjem svoje okoline, a sve što nisu mogli da objasne, pretapali su u mit. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Najviše pažnje privlačilo je ono najudaljenije od njih – nebo. Smatra se da su prvi "noćni posmatrači" bili Vavilonci, a ubrzo su sličnu tehniku preuzeli i stari Grci. Posmatrajući nebeska tela primetili su da su zvezde grupisane, te su ih nazvali "konstelacije" ili "sazvežđa", a potom su ih, s obzirom na svoju mnogobožačku religiju, proglasili za "domove" bogova. Tako su najveća božanstva na nebu tj. najsjajnija nebeska tela (Sunce, Mesec i planete) postala su vladari različitih sazvežđa.

Proglašavanje nebeskih tela božanstvima došlo je u prirodan sukob sa jevrejskim, a kasnije i sa hrišćanskim i islamskim monoteizmom. Dok su mnogobošci pokušavali da spoznaju svoju sudbinu analizom astroloških znakova, biblijski monoteizam je odgovornost za ljudsku sudbinu prebacivao na samog čoveka i uslovljavao je njegovim ispunjenjem Božjih moralnih zahteva.

Držanje Božjeg zakona donosilo je blagoslov, a njegovo kršenje - prokletstvo. Podsećajući na otkrivenje Deset Božjih zapovesti, Mojsije je izgovorio reči koji će izazvati vekovni sukob između astrologa sa jedne strane i ortodoksnog Judaizma i Hrišćanstva sa druge:

"Čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja, da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene. ... I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim nebom". (5. Mojsijeva 4,11-19)

Iako je Hrišćanska crkva nastojala da na sve moguće načine degradira i odbaci astrologiju, ipak se uspela održati. Kako? U početku svog nastanka astrologija se nije razlikovala od astronomije, pa joj je to davalo na značaju. Otac astrologije, Ptolomej je prvi zaključio da položaj Sunca, Meseca i planeta u trenutku rađanja osobe determinišu njenu ličnost i sudbinu. Iz ovog otkrića usledilo je stvaranje horoskopa, te je horoskopski znak zapravo označio sazvežđe u kom se Sunce zadesilo u trenutku nečijeg dolaska na svet.

Iako danas 85% srpskog stanovništva čine pravoslavni vernici, mnogi od njih čitaju horoskop – u privatnosti svoja četiri zida ili javno sa ponosom. Neki ga posmatraju kao laku dokolicu, bezazlenu zabavu i razbibrigu, dok drugi veruju da je u zvezdama zapisana njihova sudbina. Ipak, Srpska

pravoslavna crkva
ne podržava ovakav vid traženja istine.

Vrlo jasan i sažet po pitanju astrologije i numerologije je bio duhovnik manastira Lešje, Baćuška Jovan:

- Još u Starom zavetu je pisano: "Ko gata po zvezdama nebeskim, po pticama, baje po kućama i pita za mrtve, da je gad pred Bogom!" Astrologija, numerologija to je čista obmana ljudske umotvorine i demonske igrarije. Sve ovo nabrojano je nazvano vera u slepi slučaj. Ako bi zapitali svete oce, koji su iskusili najljuće borbe sa dusima iz podnebesja i nakon mnogih godina tvrdog podvizavanja u askezi sebe sasvim od greha i običaja ovog sveta sačuvali, šta Crkva mili o astrologiji i sličnim učenjima, zapravo dobili bi odgovor Isusa Hrista, koji je ovo vreme već predvideo i uvideo da će se lažni učitelji pod vidom dobra pojaviti, ne bi li mnoge obmanuli da se putem logike, tobož, približe blaženstvu bez Boga u nekim vežbanjima, mantrama, ekstazama, itd, rekao je on.

Novo doba 21. veka popularizovalo je i meditaciju i jogu, prakse preuzete iz budizma. Episkop kruševački gospodin David Perović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, ima vrlo jasan stav o uplivu budizma u naše društvo:

- Meditacija i dalekoistočne mentalne veštine i filosofije indologije nikada nisu mogle da stupe u isti rang, recimo sa ipostasnom molitvom Isusu i celokupnim pravoslavnim podvižništvom; one naprosto ne sabiraju sa Hristom, nego rasipaju; one ne iskupljuju iz ropstva maje ili stihija, svetovnosti i iluzornosti, nego zadržavaju u njoj; one ne uvode u slobodu dece Božje, nego robotizuju, osakaćuju i poništavaju svoje praktičare i poklonike.

Na New age (skupina duhovnih pokreta koji se u moderno vrreme pojavljuju u svetu) Crkva gleda kao na pošast koju je i sam Isus Hristos predvideo. Astrologija, horoskopi, meditacija i joga prakse su koje su u direktnom sukobu sa hrišćanstvom i zato naša Crkva smatra da ih treba poptuno izbaciti iz života i vratiti se izvornom pravoslavlju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.