Godišnji horoskop
Godišnji horoskop

U pradavna vremena još u praistoriji čoveku je trebala neka orjentacija koja bi mu znatno pomagala u uzgoju životinja i biljaka. Pošto je tada čovek imao mnogo vremena, i malo tehnologije to je govorilo da je imao sve uslove za dobro posmatranje i ispravne zaključke. Družeći se i razmenjujući informacije prvobitni ljudi su došli do određenih zaključaka koje su kasnije proveravali kroz svoja iskustva. U jednom trenutku su se ta iskustva pretvorila u teoriju.

Posledica svega ovoga je pojava specijalizovanih učitelja koji su dalje prenosili znanja podobnim učenicima. Učenike su posebno odabirali kako bi izbegli zloupotrebu znanja. Načini na koji su dolazili do nekih zaključaka mnogima su danas nepoznati. Prva podela je bila na dve suprotnosti. Uočena je razlika da postoji toplo hladno, suvo vlažno, snažno slabo, mlado staro, muško žensko, dan i noć, tačno netačno.
Potom su uočili da postoji ravnoteža, što je prouzrokovalo podelu na tri jednaka dela. U religijama postoje primeri za trojstva, a najpoznatije je otac,majka,dete.

Pošto ovo nije zadovoljilo ljudski um, istraživanjem se uočilo da postoje još neke znatne podele i tako su otkrili četvorku. Kvadrat, četiri strane sveta, i krug. Sve kasnije podele se baziraju na ove podele.
To je omogućavalo praktičnu primenu prilikom setve i žetve, i tako je nastao kalendar. Kao i podela na dva muški i ženski znakovi i suprotnosti u horoskopu.

Muški znakovi su: Ovan, blizanci, lav, vaga, strelac i vodolija. Odlike njihove su: otvorenost, dinamičnost, aktivnost i racionalnost.
Ženski znakovi su: Bik, rak, devica, škorpion, jarac, i ribe. Njihove odlike su: emotivnost, pasivnost, prijemčivost, hrabrost.
Aspekt je opozicija a podela je na tri kardinalni, fiksni, i promenljivi znaci u horoskopu. Kardinalni znaci su: Ovan, rak, vaga i jarac. Oni predstavljaju početke, inicijativu, početnu iskru.
Fiksni su: Bik, lav, škorpion, vodolija, oni označavaju sredinu, trajanje, i održavanje na istom nivou.

Promenljivi su: Blizanci, devica, strelac i ribe. I govore o završavanju, i kraju nekom poduhvatu. Zatim dalja podela se deli na: Četiri godišnja doba, četiri temperamenta, četiri elementa u horoskopu.
Leto, vatreni temperament je topao i suv. Njegovi predstavnici su: Ovan, lav, i strelac. Muški znaci vitezovi, plemstvo, administrativci, vladari.

Jesen, zemljani temperament je hladan i suv. Predstavnici su: bik, devica, jarac. Ženski znaci. Zanatlije, zemljoradnici, umetnici, poslovni ljudi, bankari, investitori, veliki trgovci.
Proleće, vazdušni temperament je topao i vlažan. Predstavljaju ga: blizanci, vaga i vodolija. Muški znaci. Intelektualci i profesori. Više sveštenstvo i duhovne vođe.

Zima, vodeni temperament je hladan i vlažan. To su: rak, škorpion, i ribe, ženski znaci. Sluge, robovi, uslužne delatnosti, biznismeni.
Postoje dvanaest znakova, osnova prirodne astrologije je horoskop, grafikon koji pokazuje raspored planeta u trenutku nečijeg rođenja. Da bi se horoskop napravio treba pronaći položaj planeta, sunca i meseca u sazvežđu zodijaka. Za potrebe astrologije zodijak je podeljen na 12 delova. Svaki od ovih delova je deo kruga od 30 stepena. Svaki znak zodijaka je dobio naziv po dominantnom sazvežđu kroz koje prolaze sunce, mesec i planete.

Kompletan horoskop mora da sadrži raspored planeta i meseca u sazvežđima, kroz koje prolaze sunce, mesec i planete. Astrolozi smatraju da je svako znak, svaka kuća, svaka planeta, centar sile koji deluje na pojedinca i upravlja njegovim životom. Tokom istorije je nastao veliki broj astroloških škola i različitih tumačenja horoskopa. Neka pravila su standardna, ali se i mnogo toga zasniva na umetnosti. Horoskopski znakovi razdeljuju pojas ekliptike celom dužinom od 360 stupnjeva. Pri izračunavanju horoskopa zemlja se uzima kao centar. Horizont je zamišljena nebeska kružnica koja ograničava vidljivi deo nebeske polukugle od nevidljivog.

Na horizontu su najvažnije tačke sever i jug spojene presecaju krug našeg horizonta, horoskop se deli na: dnevni, nedeljni, mesečni, godišnji i uporedni.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
 Godišnji horoskop Bik: Od danas im možete čestitati rođendan!

Godišnji horoskop Bik: Od danas im možete čestitati rođendan!

Od danas im možete čestitati rođendan! Bikovi u 2023 dobijaju pomoć planete Jupiter koja će posle 12 godina ući u njihov znak od 16.05. i ostati godinu dana, koja im može pomoći u materijalnom, imovinskom, poslovnom rastu. Godišnji horoskop za znak Bik je pred vama! Ova godina može Bikovima doneti veću usmerenost ka prirodi, porodičnoj sigurnosti i potrebu za proširenjem porodice. Godina im donosi puno putovanja i ljubavi na putovanjima. Takodje, mogu imati veoma ambiciozne...

Izvor: Svet plus, 20.Apr.2023, 11:43

Detaljnije >>

EVO KOJI MESEC ĆE BITI NAJGORI ZA SVAKI HOROSKOPSKI ZNAK: Sprema vam se PAKAO, a evo kako da pobedite

EVO KOJI MESEC ĆE BITI NAJGORI ZA SVAKI HOROSKOPSKI ZNAK: Sprema vam se PAKAO, a evo kako da pobedite

Godišnji horoskop za 2023. otkriva koji meseci će biti najnesrećniji za svaki znak.. Godišnji horoskop za 2023. najavljuje da će biti dosta turbulencija! Astrološkinja Liza Stardast otkrila koje koji meseci u narednoj godini će biti najnesrećniji i doneti najviše problema svakom horoskopskom znaku. Godina 2023. će biti puna uspona i padova za Ovnove. Dok prva polovina godine obećava finansijsko izobilje i promene u karijeri, postoji i rizik...

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2023, 00:05

Detaljnije >>

RIBE – VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2023.

RIBE – VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2023.

pikabai.com Svakodnevni život Objavljeno 5. februar 2023. Godišnji horoskop za 2023. godinu za Ribe ističe da će godina koja je pred nama biti ljubazna i pozitivna. Možda vas čekaju važne tačke transformacije za uspeh. Neko će pronaći sreću u ljubavi, neko finansijsku slobodu, dok će drugi pronaći sebe. Ribe koje poznaju svoju snagu mogu mnogo postići. Kreativnošću i ženskom, nežnom energijom možete ostvariti svoje snove, piše Sensa. HOROSKOP ZA ŽENE RIBE...

Izvor: Piplmetar.rs, 06.Feb.2023, 12:31

Detaljnije >>

VODOLIJA – VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2023.

pikabai.com Životni stil Objavljeno 22. januara 2023. U 2023. godini, prema horoskopu, Vodolije treba da se pripreme za velike izazove. Dok će pokretanjem društvenog biznisa ostvariti svoj stari san, na polju ljubavi trebalo bi da se malo više trudi kako bi popravili situaciju. Astrolozi takođe upozoravaju da prva tri meseca nisu idealna za pripadnike ovog znaka za velike kupovine HOROSKOP ZA ŽENE VODOLIJE: Vodoliju čeka velika transformacija. Očekuju vas važna...

Izvor: Piplmetar.rs, 22.Jan.2023, 22:31

Detaljnije >>

JARAC – VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2023.

pikabai.com Životni standard Objavljeno 22. januara 2023. Astrolozi veruju da će dame dominirati u novoj godini, samo ako uspeju da izbalansiraju porodične obaveze i poslovne poduhvate. Pažljivo pročitajte šta vam govori godišnji horoskop za vaš znak, jer smernice mogu da vam olakšaju postavljanje originalnih ciljeva Zvezde ističu da će ova godina biti dobra za žene rođene u znaku Jarca, a povodom dana današnjeg datuma i datuma. rade na sebi. Važno je obuzdati...

Izvor: Piplmetar.rs, 22.Jan.2023

Detaljnije >>

Kineski godišnji horoskop: Ulazak u godinu Zeca, ljubavnih i poslovnih uspjeha

Kineska Nova godina, koja počinje 22. januara 2023. godine i traje sve do 9. februara 2024. godine - u znaku je Zeca.

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jan.2023, 12:55

Detaljnije >>

Najstariji i najtačniji – horoskop Tibetanskih monaha

Najstariji i najtačniji – horoskop Tibetanskih monaha

Godišnji horoskop za 2023. otkriva kakva sudbina očekuje sve znakove “običnog” horoskopa, a saznajte i šta im je zapisano u zvezdama po tibetanskom horoskopu! Pored uobičajenog, “zapadnog”, postoje i horoskopi nastali u drugim civilizacijama, jednim...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 09.Jan.2023, 10:15

Detaljnije >>