Godišnji horoskop
Godišnji horoskop

U pradavna vremena još u praistoriji čoveku je trebala neka orjentacija koja bi mu znatno pomagala u uzgoju životinja i biljaka. Pošto je tada čovek imao mnogo vremena, i malo tehnologije to je govorilo da je imao sve uslove za dobro posmatranje i ispravne zaključke. Družeći se i razmenjujući informacije prvobitni ljudi su došli do određenih zaključaka koje su kasnije proveravali kroz svoja iskustva. U jednom trenutku su se ta iskustva pretvorila u teoriju.

Posledica svega ovoga je pojava specijalizovanih učitelja koji su dalje prenosili znanja podobnim učenicima. Učenike su posebno odabirali kako bi izbegli zloupotrebu znanja. Načini na koji su dolazili do nekih zaključaka mnogima su danas nepoznati. Prva podela je bila na dve suprotnosti. Uočena je razlika da postoji toplo hladno, suvo vlažno, snažno slabo, mlado staro, muško žensko, dan i noć, tačno netačno.
Potom su uočili da postoji ravnoteža, što je prouzrokovalo podelu na tri jednaka dela. U religijama postoje primeri za trojstva, a najpoznatije je otac,majka,dete.

Pošto ovo nije zadovoljilo ljudski um, istraživanjem se uočilo da postoje još neke znatne podele i tako su otkrili četvorku. Kvadrat, četiri strane sveta, i krug. Sve kasnije podele se baziraju na ove podele.
To je omogućavalo praktičnu primenu prilikom setve i žetve, i tako je nastao kalendar. Kao i podela na dva muški i ženski znakovi i suprotnosti u horoskopu.

Muški znakovi su: Ovan, blizanci, lav, vaga, strelac i vodolija. Odlike njihove su: otvorenost, dinamičnost, aktivnost i racionalnost.
Ženski znakovi su: Bik, rak, devica, škorpion, jarac, i ribe. Njihove odlike su: emotivnost, pasivnost, prijemčivost, hrabrost.
Aspekt je opozicija a podela je na tri kardinalni, fiksni, i promenljivi znaci u horoskopu. Kardinalni znaci su: Ovan, rak, vaga i jarac. Oni predstavljaju početke, inicijativu, početnu iskru.
Fiksni su: Bik, lav, škorpion, vodolija, oni označavaju sredinu, trajanje, i održavanje na istom nivou.

Promenljivi su: Blizanci, devica, strelac i ribe. I govore o završavanju, i kraju nekom poduhvatu. Zatim dalja podela se deli na: Četiri godišnja doba, četiri temperamenta, četiri elementa u horoskopu.
Leto, vatreni temperament je topao i suv. Njegovi predstavnici su: Ovan, lav, i strelac. Muški znaci vitezovi, plemstvo, administrativci, vladari.

Jesen, zemljani temperament je hladan i suv. Predstavnici su: bik, devica, jarac. Ženski znaci. Zanatlije, zemljoradnici, umetnici, poslovni ljudi, bankari, investitori, veliki trgovci.
Proleće, vazdušni temperament je topao i vlažan. Predstavljaju ga: blizanci, vaga i vodolija. Muški znaci. Intelektualci i profesori. Više sveštenstvo i duhovne vođe.

Zima, vodeni temperament je hladan i vlažan. To su: rak, škorpion, i ribe, ženski znaci. Sluge, robovi, uslužne delatnosti, biznismeni.
Postoje dvanaest znakova, osnova prirodne astrologije je horoskop, grafikon koji pokazuje raspored planeta u trenutku nečijeg rođenja. Da bi se horoskop napravio treba pronaći položaj planeta, sunca i meseca u sazvežđu zodijaka. Za potrebe astrologije zodijak je podeljen na 12 delova. Svaki od ovih delova je deo kruga od 30 stepena. Svaki znak zodijaka je dobio naziv po dominantnom sazvežđu kroz koje prolaze sunce, mesec i planete.

Kompletan horoskop mora da sadrži raspored planeta i meseca u sazvežđima, kroz koje prolaze sunce, mesec i planete. Astrolozi smatraju da je svako znak, svaka kuća, svaka planeta, centar sile koji deluje na pojedinca i upravlja njegovim životom. Tokom istorije je nastao veliki broj astroloških škola i različitih tumačenja horoskopa. Neka pravila su standardna, ali se i mnogo toga zasniva na umetnosti. Horoskopski znakovi razdeljuju pojas ekliptike celom dužinom od 360 stupnjeva. Pri izračunavanju horoskopa zemlja se uzima kao centar. Horizont je zamišljena nebeska kružnica koja ograničava vidljivi deo nebeske polukugle od nevidljivog.

Na horizontu su najvažnije tačke sever i jug spojene presecaju krug našeg horizonta, horoskop se deli na: dnevni, nedeljni, mesečni, godišnji i uporedni.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Godišnji horoskop drevnih Maja za ova 3 znaka predviđa obilje sreće u 2024. godini

Godišnji horoskop drevnih Maja kaže da će 3 znaka imati najviše sreće u 2024. Neki će rešiti finansijske probleme i kraj ove godine dočekati „okupani u luksuzu“, dok se nekima smeši „prava ljubav. ZMIJA 2. april – 29. april Pripadnici ovog znaka će biti od onih koji će kraj 2024. godine dočekati sa debelim novčanikom i pozamašnim štekom u banci. Na početku godine ih očekuju izazovi sa novcem, imaće više troškova nego što im se čini da će moći da podnesu, ali...

Izvor: Luftika.rs, 17.Jan.2024, 11:49

Detaljnije >>

Njih čeka SREĆA - Horoskop DREVNIH MAJA predviđa lepu godinu za ova TRI znaka, napokon će im SVANUTI

Njih čeka SREĆA - Horoskop DREVNIH MAJA predviđa lepu godinu za ova TRI znaka, napokon će im "SVANUTI"

Drevne civilizacije imaju iskonska proroćanstva. Saznajte da li ste i vi među onima kojima su predvideli godinu sa dobrim aspektima.. Godišnji horoskop drevnih Maja kaže da će 3 znaka imati najviše sreće u 2024. Neki će rešiti finansijske probleme i kraj ove godine dočekati "okupani u luksuzu", dok se nekima smeši "prava ljubav. Zmija (2.april - 29.april). Pripadnici ovog znaka će biti od onih koji će kraj 2024. godine dočekati sa...

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2024, 10:56

Detaljnije >>

Horoskop za 12. januar

Horoskop za 12. januar

Rak dobija hitno upozorenje, Bik bi u treptaju mogao da propusti priliku, Vagu zove prošlost, a vas? OVAN   Dnevni horoskop za 12. januar 2024. kaže da će Ovnovima nedostajati energije i motivacije. Zamolite kolege da vam pomognu da završite sve na vreme. Slobodni odlučuju da okrenu novi list. Zauzeti posebno nervozni. Saznajte...

Izvor: OkRadio.rs, 12.Jan.2024, 10:08

Detaljnije >>

Horoskop za 9. januar

Horoskop za 9. januar

Pročitajte dnevni horoskop za 9. januar 2024. godine! OVAN   Dnevni horoskop za 9. januar 2024. predlaže Ovnovima da "povuku ručnu" i ne donose zaključke naprečac. Ukoliko ste duže vreme u vezi, danas biste mogli da uđete u raspravu iz koje ćete teško izaći kao pobednik. Budite tolerantniji. Saznajte i šta ovaj znak očekuje...

Izvor: OkRadio.rs, 09.Jan.2024, 10:06

Detaljnije >>

Horoskop karijere za 2024. godinu: Ovnove čeka neverovatan uspeh, Škorpije ne treba da menjaju posao

Horoskop karijere za 2024. godinu: Ovnove čeka neverovatan uspeh, Škorpije ne treba da menjaju posao

Nova godina donosi značajne promene na poslovnom planu za gotovo sve znake Zodijaka. Ovnove očekuje neverovatno uspešna godina, zvezde će biti naklonjene Devici, dok Škorpije ne bi trebalo da razmišljaju o promeni karijere. Saznajte šta veliki godišnji horoskop za 2024. godinu donosi na polju karijere za svaki horoskopski znak. Ovan Ovnovi, budite spremni – 2024. godina će biti neverovatno produktivna i uspešna. Od marta do aprila moraćete da se potrudite, a sredinom leta doći će...

Izvor: Luftika.rs, 07.Jan.2024, 09:45

Detaljnije >>

Horoskop za 6. januar

Horoskop za 6. januar

Vagama sledi ključna promena, Strelac da popusti u ljubavi, Vodoliji će trebati hrabrost, a vama? OVAN   Dnevni horoskop za 6. januar 2024. godine kaže da vas danas sreća čeka u krugu porodice. Provedite ovaj dan sa najmilijima, napunićete se dobrom energijom. U ljubavi, danas se potrudite da obuzdate temperament. Saznajte i šta...

Izvor: OkRadio.rs, 06.Jan.2024, 10:28

Detaljnije >>

Godišnji horoskop za 2024. godinu

Pogledajte šta vam zvezde poručuju na polju ljubavi, posla i zdravlja za 2024. godinu. Astrolog Olga Savić, za B92 Nastupajuća 2024-u godina možemo nazvati – godinom raspleta. Da li to znači da...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 04.Jan.2024, 16:56

Detaljnije >>