Godišnji horoskop
Godišnji horoskop

U pradavna vremena još u praistoriji čoveku je trebala neka orjentacija koja bi mu znatno pomagala u uzgoju životinja i biljaka. Pošto je tada čovek imao mnogo vremena, i malo tehnologije to je govorilo da je imao sve uslove za dobro posmatranje i ispravne zaključke. Družeći se i razmenjujući informacije prvobitni ljudi su došli do određenih zaključaka koje su kasnije proveravali kroz svoja iskustva. U jednom trenutku su se ta iskustva pretvorila u teoriju.

Posledica svega ovoga je pojava specijalizovanih učitelja koji su dalje prenosili znanja podobnim učenicima. Učenike su posebno odabirali kako bi izbegli zloupotrebu znanja. Načini na koji su dolazili do nekih zaključaka mnogima su danas nepoznati. Prva podela je bila na dve suprotnosti. Uočena je razlika da postoji toplo hladno, suvo vlažno, snažno slabo, mlado staro, muško žensko, dan i noć, tačno netačno.
Potom su uočili da postoji ravnoteža, što je prouzrokovalo podelu na tri jednaka dela. U religijama postoje primeri za trojstva, a najpoznatije je otac,majka,dete.

Pošto ovo nije zadovoljilo ljudski um, istraživanjem se uočilo da postoje još neke znatne podele i tako su otkrili četvorku. Kvadrat, četiri strane sveta, i krug. Sve kasnije podele se baziraju na ove podele.
To je omogućavalo praktičnu primenu prilikom setve i žetve, i tako je nastao kalendar. Kao i podela na dva muški i ženski znakovi i suprotnosti u horoskopu.

Muški znakovi su: Ovan, blizanci, lav, vaga, strelac i vodolija. Odlike njihove su: otvorenost, dinamičnost, aktivnost i racionalnost.
Ženski znakovi su: Bik, rak, devica, škorpion, jarac, i ribe. Njihove odlike su: emotivnost, pasivnost, prijemčivost, hrabrost.
Aspekt je opozicija a podela je na tri kardinalni, fiksni, i promenljivi znaci u horoskopu. Kardinalni znaci su: Ovan, rak, vaga i jarac. Oni predstavljaju početke, inicijativu, početnu iskru.
Fiksni su: Bik, lav, škorpion, vodolija, oni označavaju sredinu, trajanje, i održavanje na istom nivou.

Promenljivi su: Blizanci, devica, strelac i ribe. I govore o završavanju, i kraju nekom poduhvatu. Zatim dalja podela se deli na: Četiri godišnja doba, četiri temperamenta, četiri elementa u horoskopu.
Leto, vatreni temperament je topao i suv. Njegovi predstavnici su: Ovan, lav, i strelac. Muški znaci vitezovi, plemstvo, administrativci, vladari.

Jesen, zemljani temperament je hladan i suv. Predstavnici su: bik, devica, jarac. Ženski znaci. Zanatlije, zemljoradnici, umetnici, poslovni ljudi, bankari, investitori, veliki trgovci.
Proleće, vazdušni temperament je topao i vlažan. Predstavljaju ga: blizanci, vaga i vodolija. Muški znaci. Intelektualci i profesori. Više sveštenstvo i duhovne vođe.

Zima, vodeni temperament je hladan i vlažan. To su: rak, škorpion, i ribe, ženski znaci. Sluge, robovi, uslužne delatnosti, biznismeni.
Postoje dvanaest znakova, osnova prirodne astrologije je horoskop, grafikon koji pokazuje raspored planeta u trenutku nečijeg rođenja. Da bi se horoskop napravio treba pronaći položaj planeta, sunca i meseca u sazvežđu zodijaka. Za potrebe astrologije zodijak je podeljen na 12 delova. Svaki od ovih delova je deo kruga od 30 stepena. Svaki znak zodijaka je dobio naziv po dominantnom sazvežđu kroz koje prolaze sunce, mesec i planete.

Kompletan horoskop mora da sadrži raspored planeta i meseca u sazvežđima, kroz koje prolaze sunce, mesec i planete. Astrolozi smatraju da je svako znak, svaka kuća, svaka planeta, centar sile koji deluje na pojedinca i upravlja njegovim životom. Tokom istorije je nastao veliki broj astroloških škola i različitih tumačenja horoskopa. Neka pravila su standardna, ali se i mnogo toga zasniva na umetnosti. Horoskopski znakovi razdeljuju pojas ekliptike celom dužinom od 360 stupnjeva. Pri izračunavanju horoskopa zemlja se uzima kao centar. Horizont je zamišljena nebeska kružnica koja ograničava vidljivi deo nebeske polukugle od nevidljivog.

Na horizontu su najvažnije tačke sever i jug spojene presecaju krug našeg horizonta, horoskop se deli na: dnevni, nedeljni, mesečni, godišnji i uporedni.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jan.2022, 21:27

Veliki godišnji horoskop

Svaka nova godina donosi i novu nadu da će se napokon nešto lijepo desiti, da će donijeti dobre prilike i zato svi u prve dane nove godine ulaze ushićeno i znatiželjno.

Detaljnije >>

Izvor: Story, 31.Dec.2021, 17:01

Godišnji horoskop za 2022. godinu

Godišnji horoskop za 2022. godinu

Godišnji horoskop za 2022. godinu donosi

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 25.Dec.2021, 09:01

Danas u "Blicu" poklon godišnji horoskop za 2022. godinu i kupon za povoljnu kupovinu

"Blic" danas svim čitaocima uz dnevno izdanje poklanja Veliki godišnji horoskop za 2022. godinu, kao i kupon za povoljnu kupovinu u svim "Opposite" radnjama.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 24.Dec.2021, 10:37

Veliki godišnji horoskop za 2022. godinu sutra na poklon u "Blicu"

Astrolozi kažu da godina pred nama donosi velike uvide, pre svega na ličnom, ali i na kolektivnom planu. Za razliku...

Detaljnije >>

Izvor: Svet plus, 22.Dec.2021, 14:01

Jarac, Vodolija Ribe: Godišnji horoskop za 2022. godinu!

Jarac, Vodolija Ribe: Godišnji horoskop za 2022. godinu!

Ako ste Jarac, Vodolija ili Ribe! Godišnji horoskop za 2022. godinu! Šta prema prognozi astrologa, očekuje pripadnike ovih znakova zodijaka pojedinačno u nadolazećoj godini.... JARAC. Nepredvidiva 2022. godina može malo umoriti Jarčeve. Mnoge situacije nećete moći da predvidite što će Jarčeve uznemiravatui. Mnogo je lakše i mirnije znati šta će biti sutra i za mesec dana. Kada te transparentnosti nema, Jarac će morati, da se prilagođava onome što...

Detaljnije >>

Izvor: Svet plus, 22.Dec.2021

Vaga, Škorpija, Strelac: Godišnji horoskop za 2022. godinu!

Vaga, Škorpija, Strelac: Godišnji horoskop za 2022. godinu!

Ako ste Vaga, Škorpija ili Strelac! Godišnji horoskop za 2022. godinu! Šta prema prognozi astrologa, očekuje pripadnike ovih znakova zodijaka pojedinačno u nadolazećoj godini.... VAGA. Vagama će se dopasti 2022. godina, jer donosi minimum nevolja i nepredvidivih događaja. Zvezde će ove godine pokazati neutralnost prema vašem znaku, a ovo je najbolje. U najmanju ruku, ponašaćete se kako vam odgovara i nikakve prepreke vas neće sprečiti. Za Vagu je 2022....

Detaljnije >>

Izvor: Svet plus, 22.Dec.2021

Rak, Lav, Devica: Godišnji horoskop za 2022. godinu!

Rak, Lav, Devica: Godišnji horoskop za 2022. godinu!

Ako ste Rak, Lav ili Devica! Godišnji horoskop za 2022. godinu! Šta prema prognozi astrologa, očekuje pripadnike ovih znakova zodijaka pojedinačno u nadolazećoj godini.... RAK. Rak će biti posebno aktivan u 2022. godini. Ovaj period za Rakove će postati gotovo odlučujući u mnogim sferama života. Generalno, za predstavnike vašeg horoskopskog znaka dolazi niz promena, koji će početi spontano. Sada slušate unutrašnji glas, ne obazirući se na komentare...

Detaljnije >>