Godišnji horoskop
Godišnji horoskop

U pradavna vremena još u praistoriji čoveku je trebala neka orjentacija koja bi mu znatno pomagala u uzgoju životinja i biljaka. Pošto je tada čovek imao mnogo vremena, i malo tehnologije to je govorilo da je imao sve uslove za dobro posmatranje i ispravne zaključke. Družeći se i razmenjujući informacije prvobitni ljudi su došli do određenih zaključaka koje su kasnije proveravali kroz svoja iskustva. U jednom trenutku su se ta iskustva pretvorila u teoriju.

Posledica svega ovoga je pojava specijalizovanih učitelja koji su dalje prenosili znanja podobnim učenicima. Učenike su posebno odabirali kako bi izbegli zloupotrebu znanja. Načini na koji su dolazili do nekih zaključaka mnogima su danas nepoznati. Prva podela je bila na dve suprotnosti. Uočena je razlika da postoji toplo hladno, suvo vlažno, snažno slabo, mlado staro, muško žensko, dan i noć, tačno netačno.
Potom su uočili da postoji ravnoteža, što je prouzrokovalo podelu na tri jednaka dela. U religijama postoje primeri za trojstva, a najpoznatije je otac,majka,dete.

Pošto ovo nije zadovoljilo ljudski um, istraživanjem se uočilo da postoje još neke znatne podele i tako su otkrili četvorku. Kvadrat, četiri strane sveta, i krug. Sve kasnije podele se baziraju na ove podele.
To je omogućavalo praktičnu primenu prilikom setve i žetve, i tako je nastao kalendar. Kao i podela na dva muški i ženski znakovi i suprotnosti u horoskopu.

Muški znakovi su: Ovan, blizanci, lav, vaga, strelac i vodolija. Odlike njihove su: otvorenost, dinamičnost, aktivnost i racionalnost.
Ženski znakovi su: Bik, rak, devica, škorpion, jarac, i ribe. Njihove odlike su: emotivnost, pasivnost, prijemčivost, hrabrost.
Aspekt je opozicija a podela je na tri kardinalni, fiksni, i promenljivi znaci u horoskopu. Kardinalni znaci su: Ovan, rak, vaga i jarac. Oni predstavljaju početke, inicijativu, početnu iskru.
Fiksni su: Bik, lav, škorpion, vodolija, oni označavaju sredinu, trajanje, i održavanje na istom nivou.

Promenljivi su: Blizanci, devica, strelac i ribe. I govore o završavanju, i kraju nekom poduhvatu. Zatim dalja podela se deli na: Četiri godišnja doba, četiri temperamenta, četiri elementa u horoskopu.
Leto, vatreni temperament je topao i suv. Njegovi predstavnici su: Ovan, lav, i strelac. Muški znaci vitezovi, plemstvo, administrativci, vladari.

Jesen, zemljani temperament je hladan i suv. Predstavnici su: bik, devica, jarac. Ženski znaci. Zanatlije, zemljoradnici, umetnici, poslovni ljudi, bankari, investitori, veliki trgovci.
Proleće, vazdušni temperament je topao i vlažan. Predstavljaju ga: blizanci, vaga i vodolija. Muški znaci. Intelektualci i profesori. Više sveštenstvo i duhovne vođe.

Zima, vodeni temperament je hladan i vlažan. To su: rak, škorpion, i ribe, ženski znaci. Sluge, robovi, uslužne delatnosti, biznismeni.
Postoje dvanaest znakova, osnova prirodne astrologije je horoskop, grafikon koji pokazuje raspored planeta u trenutku nečijeg rođenja. Da bi se horoskop napravio treba pronaći položaj planeta, sunca i meseca u sazvežđu zodijaka. Za potrebe astrologije zodijak je podeljen na 12 delova. Svaki od ovih delova je deo kruga od 30 stepena. Svaki znak zodijaka je dobio naziv po dominantnom sazvežđu kroz koje prolaze sunce, mesec i planete.

Kompletan horoskop mora da sadrži raspored planeta i meseca u sazvežđima, kroz koje prolaze sunce, mesec i planete. Astrolozi smatraju da je svako znak, svaka kuća, svaka planeta, centar sile koji deluje na pojedinca i upravlja njegovim životom. Tokom istorije je nastao veliki broj astroloških škola i različitih tumačenja horoskopa. Neka pravila su standardna, ali se i mnogo toga zasniva na umetnosti. Horoskopski znakovi razdeljuju pojas ekliptike celom dužinom od 360 stupnjeva. Pri izračunavanju horoskopa zemlja se uzima kao centar. Horizont je zamišljena nebeska kružnica koja ograničava vidljivi deo nebeske polukugle od nevidljivog.

Na horizontu su najvažnije tačke sever i jug spojene presecaju krug našeg horizonta, horoskop se deli na: dnevni, nedeljni, mesečni, godišnji i uporedni.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Svet plus, 01.Jun.2021, 13:07

Horoskop: Stiže vreme sreće i ljubavi! Novca i uspeha neće faliti!

Horoskop: Stiže vreme sreće i ljubavi! Novca i uspeha neće faliti!

Mesečni horoskop za jun mesec, stiže vreme sreće i ljubavi! Novca i uspeha neće faliti! Nekima na samom početku dolaze razočarenja u ljubavi ali se kasnije sve stabilizuje.. Ovan. Posao. Dobra intuicija kroz situacije u kojima se budete nalazili. Juni vam donosi pojačane aktivnosti, službena putovanja, kontakte sa novim saradnicima. Usmereni ste ka novcu. Prisustvo Venere omogućava bolju finansijsku situaciju. Dopunskim aktivnostima dolazite...

Detaljnije >>

Izvor: Lepota i zdravlje, 01.Mar.2021, 11:02

Dnevni horoskop za 1. mart: Vage očekuje poslovni uspeh

Dnevni horoskop za 1. mart: Vage očekuje poslovni uspeh

Dnevni horoskop za 1. mart Vagama donosi poslovni uspeh i veliko zadovoljstvo na radnom mestu. A šta su zvezde pripremile ostalim znakovima Zodijaka? (Pročitajte i… Godišnji horoskop za 2021. godinu: Vreme nade i promena) Ovan Ljubav: Prihvatili ste pasivnu ulogu u odnosu prema voljenoj osobi, uskoro ćete zažaliti zbog svojih loših procena. Posao: Trenutno uspeh i lično zadovoljstvo ne idu u kombinaciji. Potrebno je da se opredelite za praktična rešenja. Zdravlje: Prijaće Vam neki vid...

Detaljnije >>

Izvor: Svet plus, 26.Feb.2021, 21:31

Godišnji horoskop za ljubav ali za one usamljene!

Godišnji horoskop za ljubav ali za one usamljene!

Godišnji horoskop za ljubav ali za one usamljene! Ako ste slobodni i želite da znate da li će vam zvezde u ovoj godini biti naklonjene i u život vam uneti zrno ljubavi, ovo su astrološka predviđanja za vas.. Ovan. Spremni ste za nova poznanstva, posebno tokom prvih meseci 2021. godine. U maju će vam se možda desiti potpuno neočekivan sastanak sa nekim zbog koga ćete osećati lepršavost u stomaku. Savet je, ne žurite, već pažljivo analizirajte sve aspekte...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Jan.2021, 14:58

SPECIJALNO NA "BLICU" Najtačniji, najduži i najtemeljniji GODIŠNJI HOROSKOP: Ova dva znaka čeka sjajna 2021. godina

Ova, 2021. godina sa svojim konstelacijama u 11. znaku Zodijaka, znaku Vodolije, donosi čitav niz promena na globalnom planu, a što je najvažnije, donosi i mnogo radosti.

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 15.Jan.2021, 19:19

Dnevni horoskop za 16. januar 2021. godine

Ovan uznemiren, Bik ima sreće u ljubavi, Blizanci bez snage, Rak opušten, Lav i Ribe sarađuju, Devica u klinču, Vaga omiljena, Škorpija sanjari, Strelac radi, Jarac pun energije, Vodolija odlučuje. Ovo je današnji dnevni horoskop za 16. januar 2021. godine. OVAN POSAO Ne...

Detaljnije >>

Izvor: Lepota i zdravlje, 07.Jan.2021, 12:02

Godišnji horoskop za 2021. godinu: Vreme nade i promena

Godišnji horoskop za 2021. godinu: Vreme nade i promena

Iako smo jedva dočekali 2021. godinu, ona baš i neće biti tako mirna koliko priželjkujemo

Detaljnije >>

Izvor: Tracara.com, 01.Jan.2021, 22:26

Pročitajte godišnji horoskop za 2021. godinu

Pročitajte godišnji horoskop za 2021. godinu

U nastavku pročitajte novi veliki horoskop za 2021. godinu. Kliknite na horoskopski znak po želji da pročitate horoskop. Кliknite na vaš horoskopski znak da pročitate horoskop. OVAN – BIK...

Detaljnije >>