Boje i horoskopski znaci

Izvor: Dzungla.org, 26.Nov.2012, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boje i horoskopski znaci

Boje imaju veliki uticaj na proizvodnju hormona koji u nama izazivaju osećanja zadovoljstva, tuge ili ravnodušnosti
Boje izazivaju snažne emocije i reakcije, veoma je važan izbor boja u prostoru u kojem radimo i stanujemo

Boje su povezane sa našim osećanjima i duševnim stanjima kojih često nismo svesni. Jer, svi uglavnom imamo neke omiljene boje koje nas smiruju ili nam daju energiju, ali i one zbog kojih se osećamo depresivno. Zbog toga se i naša emocionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << stanja često opisuju rečenicama kao što su „zacrveno se od besa, pozeleneo od zavisti, pobeleo kao zid, gleda kroz ružičaste naočare“…
Instinktivno biramo određene boje odeće, nameštaja ili drugih predmeta koji nas okružuju u radnom prostoru ili domaćem ambijentu. S obzirom na to da utiču na naše raspoloženje, izazivaju snažne emocije i reakcije, veoma je važan izbor boja u prostoru u kojem radimo i stanujemo, šolja iz kojih pijemo kafu ili čaj, hrane koju jedemo. Boje takođe utiču na naš apetit i način na koji se odnosimo prema drugim ljudima. Na primer, u zavisnosti od toga kojoj grupi elemenata pripada vaš znak, vatrenim, zemljanim, vazdušnim ili vodenim, određene boje namirnica odgovaraju i određenim znacima horoskopa.
Zemljani znaci – Bik, Devica i Jarac trebalo bi iz jelovnika da izbace narandžastu hranu i da jedu crvenu – paradajz, crveni kupus, kupine, trešnje, ribizle, rotkvice, džigericu, crveno vino, i to najbolje u kombinaciji sa zelenim povrćem, spanaćem, blitvom, graškom.
Vodeni znaci – Rak, Škorpija i Ribe trebalo bi da izbace ili izbegavaju hranu crvene boje, osim crvenog povrća. Takođe ne bi trebalo da preteruju sa konzumiranjem džigerice i mesa. Na njih povoljno deluje hrana narandžaste boje – šargarepa, pomorandža, bundeva, kajsije, žumance, još bolje u kombinaciji sa mlečnim proizvodima.
Vatreni znaci – Ovan, Lav i Strelac trebalo bi da izbegavaju hranu crvene, a više da jedu hranu plave boje, kao što su šljive, grožđe, najbolje u kombinaciji sa žutom – kukuruzom, ananasom, bananama, dinjom, limunom, jajima, maslacem.
Vazdušni znaci – Blizanci, Vaga i Vodolija trebalo bi da izbegavaju hranu žute boje, dok u njihovom jelovniku treba da bude zastupljena zelena hrana – spanać, zelena paprika, kupus, grašak, u kombinaciji sa pasuljom i celerom, ali i plava hrana – šljive, grožđe i borovnica.
Boje imaju veliki uticaj na proizvodnju hormona koji u nama izazivaju osećanja zadovoljstva, tuge ili ravnodušnosti. Zato je hromoterapija, lečenje bojama, našlo svoju primenu u medicini, naročito kod lečenja psihosomatskih tegoba. Utvrđeno je, na primer, da izlaganje crvenom svetlu izaziva nagli porast energije kod atletičara, dok plavo svetlo pomaže sportistima kojima je potrebna energija na duže vreme. Blagotvoran uticaj boje može da pomogne na emotivnom, profesionalnom i zdravstvenom planu, na primer, prilikom oporavka od povreda ili bolesti.
Dok se sa nekim bojama odlično slažemo, druge nas jednostavno odbijaju. One mogu da nam pomognu ili odmognu, da nas nadahnu ili izbace iz takta.
Kako ćemo da otkrijemo koja boja nam najviše odgovara i kojom treba da se okružimo? Prvo, treba da utvrdite kog dana ste rođeni. Svaki dan u nedelji odražava jednu boju spektra, svakim danom vlada određena planeta, a svakoj planeti odgovara jedna boja. Na primer, sve što je belo i srebrnkasto odgovara Mesecu, a Mesecu je od davnina posvećen ponedeljak što se može videti i u brojnim jezicima, na primer, u engleskom Monday (Moons day), španskom lunes ili italijanskom lunedi, od latinskog lunae dies što znači Mesečev dan. Žuta boja se vezuje za Sunce, žuto je istovremeno i boja zlata i Sunca, pa je zbog toga ova boja karakteristična za dan koji je posvećen Suncu, a to je otmena nedelja, engleski Sunday, španski Domingo, francuski Dimanche i italijanski Domenica znače otprilike „dan gospodnji“. Ako ste, na primer rođeni u nedelju, znači da ste pod uticajem Sunca i žute boje, pa bi vam odgovaralo da se okružite predmetima te boje, jer bi žuta boja trebalo da bude u skladu sa tajnim vibracijama vašeg tela i duha.

ZELENA SMIRUJE, PLAVA UBLAŽAVA BOL
Lečenje bojama ili hromoterapija koristila se još u starom Egiptu, Grčkoj, Kini, Persiji, Indiji. U egipatskim hramovima arheolozi su pronašli otvore kroz koje se sunčeva svetlost prelamala u bojama spektra i koristila u lečenju. Drevni narodi u lečenju su koristili i obojeno kamenje, minerale, kristale. Kao terapeutsko sredstvo, boja se danas koristi i u medicini ali i u drugim oblastima. Crvena boja budi i podstiče na akciju, a uspešno deluje i na opekotine, bubuljice, bore i umornu kožu. Zelena ublažava stres, smiruje nadraženu kožu i podstiče cirkulaciju. Zato nas odlazak u prirodu gde dominira zelena boja smiruje, puni energijom i oslobađa od stresa. Narandžasta opušta, podiže raspoloženje, podstiče seksualnost, utiče na regenerisanje kože i poboljšava metabolizam. Žuta podstiče na akciju, podiže raspoloženje, povećava moć koncentracije, povoljno deluje na rad organa za varenje. Fina nijansa žute boje u prostoriji stimuliše intelekt. Plava smiruje, ublažava osećaj bola, naročito u glavi, vratu i leđima, a veoma je efikasna u terapiji nesanice, kao i za regulisanje telesne težine. Ljubičasta deluje na limfni sistem i pomaže u terapiji protiv celulita, a takođe podstiče kreativnost, duhovnost i donosi nadahnuće. Roze boja smiruje, otklanja agresiju i pozitivno utiče na nasilno ponašanje zbog čega se koristi i u zatvorima.
(Izvor: Novosti)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.